Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

Druga polovica decembra prinaša kopico informacij

Drugi decembrski teden je za vlagatelje na globalne trge predstavljal le uvod v zadnje, a pomembne decembrske dni. Druga polovica decembra prinaša kopico zelo opazovanih informacij. Od ameriške inflacije do odločitev FED in ECB glede višine in tempa prihodnjih dvigov obrestnih mer. Še posebno pozornost bodo vlagatelji namenili komunikaciji FED in ECB ter morebitnim spremembam v monetarni politiki v letu 2023. Trgi, tako obvezniški kot delniški, so namreč v zanimivem položaju. Trg obveznic nakazuje, da je recesija zelo verjetna, saj je krivulja inverzna praktično na celotni krivulji. To pomeni, da so kratkoročni obvezniški donosi višji od dolgoročnih in v borznem svetu je to eden glavnih indikatorjev zdravja gospodarstva. Na drugi strani delniški trgi rastejo, saj pričakujejo nižjo inflacijo ter predvsem znižanje obrestnih mer v drugi polovici leta 2023. Trenutni nivoji delniških trgov tako vračunavajo zelo mehek pristanek oziroma praktično nobene recesije. To lahko predstavlja težavo za 2023, če stvari ne bodo šle po pričakovanjih. Zanimivo je, da večina velikih investicijskih bank pričakuje recesijo v svojem osnovnem scenariju ter dno na delniških trgih v prvem ali drugem četrtletju prihodnjega leta. Razkorak med stanjem na trgu in pričakovanji je tako zelo velik. Na eni strani kaže, da je še od pandemičnih časov naprej na voljo zelo veliko prostega kapitala, na drugi pa, da vlagatelji kljub pesimizmu ostajajo investirani v delnice, saj v njih vidijo dolgoročno priložnost.

Ameriški in evropski trgi so minuli teden ohranjali v preteklosti dosežene nivoje

Ameriški in evropski trgi so minuli teden ohranjali v preteklosti dosežene nivoje. Tehnično gledano je ameriški S&P neuspešno poizkušal prebiti svoj 200-dnevni nivo, ki predstavlja pomembno oviro za rast v prihodnje. Makroekonomski podatki so bili nekoliko boljši od pričakovanj. Storitve se držijo dobro, inflacija še naprej kaže znake umirjanja. Trg dela ostaja močan. A v nekoliko defenzivno naravnanih kapitalskih trgih so jo najbolje odnesle panoge zdravstva, oskrbe in osnovnih dobrin.

Recesija je že prispela v Evropo

Evropski trgi, podobno kot ameriški, v prihodnjih dneh čakajo na ključne ekonomske podatke. Revizija rasti BDP za zadnje četrtletje je pokazala nekoliko višjo rast od prvotnih napovedi, a večina ostalih kazalcev, predvsem indeksi nabavnih managerjev PMI, kaže, da je recesija že prispela v Evropo. Zato močni evropski delniški trgi še naprej presenečajo z letošnjim zelo majhnim upadom. Vojna v Ukrajini je trenutno v fazi zatišja, zato pa se Evropa precej bolj ukvarja s cenami energentov, kjer vidimo vse več državnega vpletanja na trge. Kratkoročno so taki ukrepi pozitivno sprejeti tako z vidika prebivalstva kot večine gospodarstva, a zgodovinske izkušnje kažejo, da taki ukrepi lahko pripeljejo do resnih izkrivljenj na trgih in posledično do velikih anomalij ter dolgoročno velike škode v ekonomijah. Osnovno vprašanje v Evropi namreč ostaja, kdo in na kakšen način bo plačal vse to omejevanje in poceni energijo. Evropa je pred valom potreb po refinanciranju obstoječih dolgov in precejšnji količini novih. To bo ob višanju obrestnih mer ECB ter tudi želji po končanju ohlapne monetarne politike zelo težko, če ne že nemogoče. Vlade se zanašajo, da bo recesija mila in da bo BDP nominalno, zaradi povišane inflacije, še zmeraj rasel. To se lahko izkaže za račun brez krčmarja. A ker je božič čas čudežev in vere v boljši jutri, to negativno razmišljanje prepustimo za začetek 2023.

Trgovinski odnosi med Kitajsko in ZDA ter Evropo počasi a vztrajno slabšajo

Trgi v razvoju so predvsem zaradi vpliva kitajskega opuščanja ničelne covid-19 politike še naprej privlačni in del vlagateljev se počasi vrača. Ob hitrem opuščanju ukrepov v zadnjih dneh, lahko pričakujemo hiter rast okužb in velik pritisk na zdravstveni sistem, kar bo procesu odpiranja dalo pridih negotovosti, a proces se zdi ireverzibilen. Poti nazaj po nedavnih protestih očitno ni. Bo pa tempo okrevanja nepredvidljiv, zato lahko pričakujemo povečano nihanje na trgih. Pozornost se bo počasi iz zgodbe odpiranja zopet usmerila v zdravje gospodarstva, kjer smo priča precejšnjemu upočasnjevanju. Obenem se trgovinski odnosi med Kitajsko in ZDA ter Evropo počasi a vztrajno slabšajo. To je sedaj že nekajleten trend pod dvema ameriškima administracijama, tako pod republikanci kot tudi pod demokrati. Obrata na bolje tu ne moremo pričakovati, največ kar lahko upamo je, da bo proces trganja nekaterih gospodarskih vezi urejen in postopen, da bodo te vezi lahko nadomestili drugi, predvsem notranji trgi.

NASVET ZA VLAGATELJE

Čakata nas decembrska sestanka ECB in FED, ki lahko močneje zanihata trge. Makroekonomski podatki, z izjemo inflacije, se ne izboljšujejo, a ker trg dela ostaja zelo močan, ugibanja o prihodnji denarni politiki ostajajo v zelo širokem razponu. Močan skok delniških trgov v zadnjih dveh mesecih kaže, da veliko prostega denarja čaka na pregovorno »dno« na delniških trgih. Na drugi strani izgleda, da se je ta rast oziroma odboj izčrpal in za premik višje bodo potrebne drugačne, nove in predvsem bolj optimistične informacije. Možen je tudi premik nekoliko nižje, saj bodo vlagatelji pred koncem leta pred izbiro, da poberejo del kratkoročnih dobičkov iz mize. Zato v okolju, kjer centralne banke ostajajo osrednji igralec kapitalskih trgov in njihova komunikacija ostaja zelo nepredvidljiva, na drugi strani pa močna rast trgov v zadnjih tednih kaže na potrebo po povečani previdnosti in bolj konzervativnem pristopu za prve tedne novega leta. Delnice glede na vse izzive in pričakovane spremembe niso več poceni, a določeni segmenti trga vseeno ponujajo priložnosti, saj se prihodnost oziroma pričakovanja vlagateljev, kako naj bi prihodnost izgledala, lahko zelo hitro spremenijo. Priporočamo, da se ohrani dolgoročni pristop s periodičnim povečevanjem naložb, ki je dokazal, da v razmerah večje nihajnosti ponuja dober odgovor in nudi najboljši rezultat. Razpršitev portfelja ostaja glavno vodilo ohranjanja in krepitve prihrankov. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni, še naprej ponuja najboljše rešitve za kompleksen koktajl trenutnih političnih razmer in ekonomskega okolja. Prinaša tudi določene priložnosti. Tisti, s preveliko zastopanostjo tehnologije ali določenih drugih segmentov v portfelju lahko ta odboj izkoristijo za preureditev portfeljev. Tisti, s premalo delniških naložb pa naj načrtujejo povečanje le-teh v prihajajočih tednih in mesecih. Začimbe še naprej ostajajo skladi kot so Generali Vitalnost in Generali Indija – Kitajska, ki pa ostaja zelo špekulativna naložba, saj kitajska država redno in pogosto spreminja sliko prihodnosti, ki si jo rišejo vlagatelji in to s seboj prinaša močno nihanje. Iz nabora priporočil smo umaknili sklad Generali Energija in Surovine in smo zavzeli bolj nevtralno pozicijo. Razkorak med cenami nafte ter nivoji delnic je skoraj rekorden in eno ali drugo se bo moralo prilagoditi. Iz načela previdnosti smo se odločili da letošnje debele dobičke panoge nekoliko poberemo iz mize in izberemo nevtralno izpostavljenost. Časi so nepredvidljivi in priložnosti se bodo pojavljale. Zadnji odboj kaže, da je trg nepredvidljiv ter da so potrebni postopni in metodični koraki pri prilagajanju naložbenega portfelja, saj čakanje na optimalen trenutek pripelje do tega, da lahko zamudimo močne odboje. Odboj ne pomeni, da je kriza končana in da novo dno ni možno. Pove le to, da je lahko nevarno biti preveč prepričan v eno samo zgodbo in zaradi tega imeti neuravnotežen portfelj.