Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

Indeks S&P pretekli teden znova nad vrednostjo 4000 točk
Zapisnik iz zadnjega srečanja ameriških centralnih bankirjev, t.i. Fedove minute, je potrdil, kar trgi vračunavajo že nekaj tednov. Pri Fed v prihodnjih zasedanjih nameravajo nekoliko omehčati svoj pristop in upočasniti tempo zviševanja obrestnih mer. To po vsej verjetnosti pomeni, da je bil novembrski dvig zadnji 0,75 % dvig, trgi zdaj za januarsko zasedenje pričakujejo 0,50 % zvišanje. Delniški indeksi so pozdravili novico in nadaljevali z okrevanjem, indeks S&P 500 se trenutno nahaja dobrih 12 % nad lokalnim minimumom doseženem sredi oktobra in je pretekli teden prvič po dveh mesecih sklenil nad vrednostjo 4000 točk. Spletna prodaja na črni petek v ZDA je po podatkih družbe Adobe Analytics letos dosegla rekordnih 9,12 milijarde dolarjev kar kaže na to, da se je sezona prazničnega nakupovanja kljub inflaciji in negotovosti za trgovce začela kar vzpodbudno. Ampak nominalna rast prodaje je manjša od inflacije, zaradi globokih popustov pa se pojavljajo vprašanja o profitabilnosti trgovcev. Zato se zdi, da so rezultati dovolj dobri, da krepijo zaupanje med vlagatelji. Pred vstopom v praznični december, ki je tradicionalno vlagateljem na kapitalskih trgih naklonjen mesec se krepi optimizem, da bi se leto lahko zaključilo precej manj boleče, kot je kazalo še pred nekaj tedni.

Nafta včeraj najnižje po decembru lani
Zapisnik zadnjega srečanja Fed je bil v središču pozornosti tudi med vlagatelji na evropskih borzah, ki so v luči manj agresivne retorike centralnih bankirjev rahlo pridobivale. Optimizem vzbujajo tudi gibanja na energetskih trgih, cena za 159 litrski sodček surove nafte je včeraj padla pod 75 ameriških dolarjev, kar je najmanj po lanskem decembru, prav tako so od najvišjih cen letos precej oddaljene cene zemeljskega plina. Tudi današnji podatki glede evropske inflacije, ki v nekaterih državah kaže znake vsaj začasnega umirjanja nakazujejo, da bi bili dvigi ECB v prihajajočem letu manjši od pričakovanj. To je okrepilo predvsem obvezniški trg in nemška 10-letna obveznica se je močneje spustila pod nivo 2% donosnosti.

Protesti na Kitajskem ohromili proizvodnjo Appla
Na pomembni točki se, kot vse bolj kaže nahaja Kitajska, kjer se dogajajo največje demonstracije po letu 1989. Takrat je kitajska oblast nad protestnike, ki so zahtevali večjo politično in družbeno svobodo, na Trgu nebeškega miru v Pekingu poslala tanke in oborožene vojake, vsaj nekaj sto ljudi je bilo ubitih. Vse od takrat so bili vsakršni manjši izkazi upora kitajskega ljudstva hitro zatrti. A tokrat kaže, da je komunistična partija z represijo v imenu obvladovanja širjenja bolezni Covid-19 šla tako daleč, da nestrinjanja ni bilo moč zadušiti. Smrt desetih ljudi, ki so zaradi stroge karantene ostali zaprti v stanovanjskem bloku medtem, ko se je razširil požar je bila pika na i, ki je sprožila negodovanje in kaže zametke upora proti oblasti. Zgolj nekaj tednov po tem, ko se je Xi na kongresu komunistične partije otresel političnih nasprotnikov se zdaj zdi, da bi njegov položaj lahko na resno preizkušnjo postavilo ljudstvo. Razplet trenutnih dogodkov bi lahko pomembno vplival na celotno svetovno ekonomijo, močno so jih denimo že občutili pri Applu, nasilne demonstracije so namreč ohromile proizvodnjo v njihovi gigantski tovarni na Kitajskem, zaradi česar že trpi prodaja novih Iphonov 14, pod pritiskom so se znašle tudi Applove delnice. Kitajska sicer nakazuje, da bi lahko nekoliko omilila Covidno politiko in trgi se na to vsakič odzovejo zelo pozitivno, a srž kitajskih gospodarskih izzivov ni toliko v Covidni politiki kot v izpetosti dosedanjega modela rasti. Gradnja neskončni infrastrukturnih projektov je trčil ob ovire in drugačen model rasti bo v vmesnem času prinesel mnoge pretrese v gospodarstvo in s tem delniške trge. A kratkoročno bo vsakršna omilitev Covidnih ovir sprejeta zelo pozitivno, še posebej z vidika globalnih oziroma tujih vlagateljev.

Nihajnost na valutnih trgih se odraža na portfeljih vlagateljev
opuščanje inflacije v ZDA in manj ostre napovedi ameriške centralne banke so v zadnjih nekaj tednih povzročile občuten padec vrednosti ameriškega dolarja, ki je večji del leta strmo pridobival napram ostalim valutam. Vrednost evra je bila še pred nekaj tedni nižja od dolarja, danes pa je evro vreden že slabih 1,05 USD. To pomeni, da evropski vlagatelji nedavne rasti na ameriških borzah nismo tako zelo občutili, a tudi padci v prvem delu leta, ko je dolar napram evru pridobival, so bili zaradi valutnih učinkov blažji. Gre za običajno dinamiko, saj ameriški dolar zaradi statusa varnega zatočišča po navadi pridobiva v obdobjih večjih padcev in negotovosti na trgih, v času optimizma pa raste vrednost preostalih valut. A vlagatelji morajo te valutne premike upoštevati pri svojih pričakovanjih, podobno kot to vpliva na poslovanje podjetij.

NASVET ZA VLAGATELJE
Nasvet za vlagatelje o aktivnejšem prilagaja spremembam v gospodarskem okolju ostaja v veljavi tudi v prihodnje. Makroekonomski podatki, z izjemo inflacije se ne izboljšujejo, a močan skok delniških trgov kaže, da veliko prostega denarja čaka na pregovorno »dno« na delniških trgih. Centralne banke ostajajo osrednji igralec kapitalskih trgov in komunikacija, kjer se iz dneva v dan izmenjavata zaostrovanje in mehčanje denarne politike definitivno ne pomaga k jasnejši sliki. Reakcija vlagateljev kaže, da smo dobre novice v zelo kratkem času vračunali v nove tržne nivoje. Po takem odboju težko trdimo, da so delnice glede na vse izzive in pričakovane spremembe izrazito poceni, a ponujajo priložnosti, saj se prihodnost oziroma pričakovanja vlagateljev, kako naj bi prihodnost izgledala, lahko zelo hitro spremenijo. Vlagatelji, ki so bili pretirano konzervativni oziroma preveč usmerjeni samo v varne naložbe so zamudili močan odboj. Seveda dolgoročno ni nič zamujenega in kdor je vztrajal s periodičnim povečevanjem naložb je dokazal, da je tak pristop najboljši. Razpršitev portfelja ostaja glavno vodilo. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo , Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ponuja najboljše rešitve za kompleksen koktajl trenutnih političnih razmer in ekonomskega okolja. Prinaša tudi določene priložnosti. Tisti s preveliko zastopanostjo tehnologije ali določenih drugih segmentov v portfelju lahko ta odboj izkoristijo za preureditev portfeljev. Tisti s premalo delniških naložb pa naj načrtujejo povečanje le teh v prihajajočih tednih in mesecih. Začimbe še naprej ostajajo skladi kot so Generali Vitalnost, Generali Energija in Surovine pa tudi zopet Generali Indija Kitajska, ki pa ostaja zelo špekulativna naložba, saj kitajska država redno in pogosto spreminja sliko prihodnosti, ki si jo rišejo vlagatelji in to s seboj prinaša močno nihanje. Časi so nepredvidljivi in priložnosti se bodo pojavljale. Zadnji odboj kaže, da je trg nepredvidljiv ter da so potrebni postopni in metodični koraki pri prilagajanju naložbenega portfelja, saj čakanje na optimalen trenutek pripelje do tega, da lahko zamudimo močne odboje. Odboj ne pomeni, da je kriza končana in da novo dno ni možno. Pove le to, da biti preveč prepričan v eno samo zgodbo in zaradi tega imeti neuravnotežen portfelj je lahko nevarno.