Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.


Raketa, ki je padla na Poljsko za kratek čas razburkala relativno mirno dogajanje na borzah v preteklem tednu 

Glede na razburljivo dogajanje z divjimi premiki na borzah, ki je zaznamovalo velik del letošnjega leta na finančnih trgih, je pretekli teden minil precej mirno. Glavni delniški indeksi so se obdržali okrog nivojev predpreteklega tedna. Novica o nižji inflaciji je tudi minuli teden še vedno pozitivno vplivala na trge. Nekaj drame je sicer povzročila vest, da sta po padcu rakete na poljsko vas ob meji z Ukrajino umrli dve osebi. Strah pred eskalacijo vojne je sprožil skok cen energentov in padec delniških tečajev po celem svetu, premiki pa so bili izničeni hitro po tem, ko so iz Nata in Poljske nakazali, da je zelo verjetno šlo za ukrajinsko raketo sistema protizračne obrambe.

Pred vrhuncem nakupovalne sezone ameriški trgovci predstavili solidne četrtletne rezultate
V ZDA so rezultate iz tretjega četrtletja predstavljali trgovci na drobno, ki so vselej dober indikator stanja potrošnikov. Številke so bile v celoti gledano solidne. Višje cene in zmanjšana kupna moč v ZDA niso povzročili občutnejšega krča v potrošnji, poznajo pa se spremembe pri navadah kupcev, ki so omejili diskrecijske oziroma nenujne nakupe. Iz tega razloga bo zanimivo spremljati prihodnje rezultate. S tem tednom se namreč začenja vrhunec nakupovalne sezone, t.i. črni petek in kibernetski ponedeljek. Analitiki za praznično obdobje kljub inflaciji, višjim obrestnim meram in napovedanih odpuščanjih napovedujejo skoraj 5 % rast prodaje na letni ravni.

Indeksi proizvodnih cen potrjujejo ohlajanje inflacijskih pritiskov
Oktobrski podatki o indeksih proizvodnih cen tako iz ZDA kot iz Evrope potrjujejo, da se inflacijski pritiski počasi umirjajo. Veseli zlasti podatek iz Nemčije, kjer je indeks PPI (cene proizvajalcev) na mesečni upadel za 4,2 %. Kljub temu so proizvodni stroški merjeno s PPI na letnem nivoju višji za 34,5%, zato prelivanje višjih stroškov na končne produkte bržkone še ni zaključeno.
Pretekli teden so bili objavljeni tudi podatki o gospodarski aktivnosti v tretjem četrtletju. BDP evro območja je na letni ravni zrasel za 0,7 %. Rast je bila pozitivna v večini držav članic z izjemo treh (med njimi tudi Slovenija), pozitivno so presenetili predvsem podatki iz Nemčije pa tudi Italije.

Pozitivni vtisi po srečanju Bidena in Xi Jinpinga
Minuli ponedeljek sta se pred vrhom skupine G20 na indonezijskem otoku Bali prvič kot predsednika osebno sestala kitajski Xi Jinping in ameriški Biden. Po 3 in pol urnem sestanku je prevladal pozitiven vtis, da si državi prizadevata za izboljšanje odnosov, ki so v zadnjem obdobju dosegli najnižji nivo v zadnjih desetletjih. Predsednika sta se zavezala k pogostejšem komuniciranju in zdi se, da bi lahko srečanje na Baliju predstavljajo pozitiven obrat v odnosih med vodilnima gospodarskima velesilama. Optimistično so se po srečanju odzvali tudi vlagatelji v kitajske naložbe, a delniški indeksi trgov v razvoju v letošnjem letu še zmeraj zaostajajo za razvitimi trgi.

Slovensko gospodarstvo se je v tretjem četrtletju skrčilo
Po tem, ko smo v zadnjem pregledu poročali o vzpodbudnih številkah četrtletnega poslovanja Nove Ljubljanski Banke, Telekoma in Petrola, so zelo dobre rezultate predstavili tudi pri naši največji borzni družbi – Krki, ki je v prvih devetih mesecih letošnjega leta občutno presegla tako napovedi analitikov, kot dobiček in prihodke iz preteklih let. Res pa je, da so na tako dobre rezultate precej vplivale tečajne razlike, konkretno rast ruskega rublja. Manj optimistični so bili četrtletni podatki o ekonomski aktivnosti pri nas, slovensko gospodarstvo se je v primerjavi z drugim četrtletjem skrčilo za 1,4 %, večji padec je izmed držav članic zabeležila le Latvija. Ob tem je potrebno izpostaviti, da smo imeli v drugem četrtletju nadpovprečno gospodarsko rast, zaradi česar je osnova za primerjavo visoka in podatki niso tako zaskrbljujoči, kot se zdijo na prvi pogled. A dejstvo je, da naše gospodarstvo drsi v recesijo, zaradi inflacije se umirja zlasti potrošnja gospodinjstev, zaradi negotove gospodarske klime se znižuje tudi obseg investicij.

NASVET ZA VLAGATELJE
Tokratni nasvet za vlagatelje se aktivneje prilagaja spremembam v gospodarskem okolju. Razen inflacije se makroekonomski podatki niso bistveno izboljšali, a močan skok delniških trgov v predpreteklem tednu kaže, kako veliko prostega denarja čaka na pregovorno »dno« na delniških trgih. Ter da centralne banke ostajajo osrednji igralec kapitalskih trgov. Reakcija vlagateljev kaže, da smo dobre novice v enem tednu vračunali v nove nivoje. Po takem odboju težko trdimo, da so delnice glede na vse izzive in spremembe izrazito poceni, a ponujajo priložnosti saj se prihodnost oziroma pričakovanja vlagateljev kako naj bi prihodnost izgledala lahko zelo hitro spremenijo. Vlagatelji, ki so bili pretirano konzervativni oziroma preveč usmerjeni samo v varne naložbe so zamudili močan odboj. Seveda dolgoročno ni nič zamujenega in kdor je vztrajal s periodičnim povečevanjem naložb je dokazal, da je tak pristop najboljši. Razpršitev portfelja ostaja glavno vodilo. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo , Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ponuja najboljše rešitve za kompleksen koktajl trenutnih političnih razmer in ekonomskega okolja. Prinaša tudi določene priložnosti. Tisti s preveliko zastopanostjo tehnologije ali določenih drugih segmentov v portfelju lahko ta odboj izkoristijo za preureditev portfeljev. Tisti s premalo delniških naložb pa naj načrtujejo povečanje le teh v prihajajočih tednih in mesecih. Začimbe še naprej ostajajo skladi kot so Generali Vitalnost, Generali surovine in Energija pa tudi zopet Generali Indija Kitajska, ki pa ostaja zelo špekulativna naložba, saj Kitajska država redno in pogosto spreminja sliko prihodnosti, ki si jo rišejo vlagatelji in to s seboj prinaša močno nihanje. Tudi po tem odboju ni nič zamujenega in priložnosti se bodo pojavljale. Odboj kaže le to, da je trg nepredvidljiv ter da so potrebni postopni in metodični koraki pri prilagajanju naložbenega portfelja, saj čakanje na optimalen trenutek pripelje do tega, da lahko zamudimo močne odboje. Odboj ne pomeni, da je kriza končana in da novo dno ni možno. Kot že rečeno, nove informacije v prihodnjih tednih in mesecih bodo vlagateljem narisale novo prihodnost, ki bo lahko še lepša, lahko pa začasno tudi grša. Trgi se bodo odzvali temu ustrezno. Na nas je, da to obrnemo v svoj prid.