Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

Podatek o »zgolj« 7,7 % stopnji inflacije v ZDA navdušil trge
Prvi del preteklega tedna je bil zaznamovan z ameriškimi vmesnimi volitvami, kjer volivci sredi 4-letnega predsedniškega mandata odločajo o sestavi predstavniškega doma in senata. Rezultati v obeh domovih so izjemno tesni, napovedi o zmagi republikancev pa se kot kaže (vsi glasovi še niso prešteti) ne bodo uresničile. Tesna večina v senatu bo pripadla demokratom, v predstavniškem domu malenkost bolje kaže republikancem. Na vmesnih volitvah običajno prevlada nasprotna stran aktualnega predsednika, zato so rezultati, sploh ob nizki podpori Bidenu presenetljivi ter na drugi strani razočaranje za Trumpa, ki naj bi relativno kmalu napovedal novo predsedniško kandidaturi. A rezultat je naklonjen trgu, saj razdeljena politika onemogoča sprejetje kakšnih nepriljubljenih ukrepov in trg rezultat volitev vseeno vidi kot zmerno pozitiven dejavnik.

Proti koncu tedna so v ospredje stopili podatki o oktobrski inflaciji v ZDA, ki so na finančne trge prinesli težko pričakovano olajšanje. Rast cen merjeno z indeksom CPI je bila oktobra nižja od predvidevanj. Še bolj pomembna novica je bila, da se umirja tudi jedrna inflacija (brez upoštevanja cen hrane in goriva), višje obrestne mere torej počasi le dosegajo svoj namen. Delniški trg je novico pozdravil evforično, borzni indeksi so v četrtek zabeležili največji dnevni skok v zadnjih dveh letih. Največ so pridobile delnice IT sektorja, tehnološki indeks Nasdaq zgolj v četrtek 7,4 %. Vlagatelji pričakujejo, da bodo nižje inflacijske številke omehčale predstavnike ameriške centralne banke, a proslavljanje zmage nad draginjo pri 7,7 % rasti cen na letni ravni bi bilo definitivno preuranjeno. Trendi gibanja borznih cen surovin in materialov so sicer kar vzpodbudni, dodatni optimizem vlivajo indici, da se počasi povečuje možnost za razrešitev vojne med Rusijo in Ukrajino. Pomembno vlogo na globalne inflacijske pritiske v prihodnjih mesecih bo imelo morebitno opuščanje ničelne tolerance covida na Kitajskem – po eni strani bi to sprostilo nekatera ozka grla v dobavnih verigah, a obenem bi se povečali tudi pritiski na rast cen energentov. Veliko bo odvisno tudi od stopnje ohlajanja gospodarske aktivnosti v razvitih gospodarstvih – globlja recesija s porastom brezposelnosti bi bržkone hitro umirila pritiske na rast cen in na drugi strani okrepila strah pred novim, večjim popravkom na kapitalskih trgih.

Evro se je pretekli teden ustalil nad vrednostjo enega dolarja
V Evropi ima zelo pomembno vlogo na gibanje inflacije tudi razmerje med dolarjem in evrom, saj se surovine in energenti večinoma obračunavajo v dolarjih. Slednji se je pretekli teden po nekaj mesecih znova ustalil nad vrednostjo enega dolarja (1EUR=1,03USD). Kljub podatkom o krčenju britanskega gospodarstva v tretjem četrtletju in poslabšanih gospodarskih napovedih evropske komisije, je optimizem zaradi nižje inflacije v ZDA prevladal tudi na evropskih borzah, ki so v zadnjih dneh pridobivale. Nasploh se evropski kapitalski trgi držijo v letošnjem letu odlično, še posebej če vzamemo v zakup vse slabe geopolitične novice, močnejše upočasnjevanje evropskega gospodarstva zaradi drage energije itd. Evropske delnice so zaenkrat lahko rečemo pozitivno presenečenje letošnjega leta.

Padec proizvodnih cen na Kitajskem
Vlagatelji na trgih v razvoju so pozdravili padec vrednosti dolarja in novico, da bo Kitajska kljub strmi rasti števila okuženih s covidom ublažila nekatere zahteve glede karanten. Pomemben za globalno gospodarstvo je tudi svež podatek o proizvodnih cenah na Kitajskem, ki so se oktobra prvič po dveh letih znižale. Dodatno je centralna oblast nakazala večjo pomoč nepremičninskemu sektorju, obenem pa zrahljala nekatere zahteve do kupcev nepremičnin. Odziv trga je bil precejšen, a do okrevanja je še daleč, saj ukrepi, ki so jih sprejemali v zadnjih mesecih na nepremičninskem trgu niso dosegli željenih učinkov.

NLB v tretjem četrtletju z odličnimi rezultati
Optimizem je zavel tudi na ljubljanski borzi. Za to pa niso bili zaslužni zgolj pozitivni znaki o umirjanju globalnih inflacijskih pritiskov, ampak tudi dobri poslovni rezultati. Z rastjo dobička so bili zlasti zadovoljni delničarji Nove ljubljanske banke, največ k 377,8 milijonskem čistem dobičku prispeval pozitiven učinek prevzema N-banke oziroma bivšega Sberbanka. Za razliko od drugega četrtletja je z dobičkom posloval tudi Petrol, a predvsem zavoljo regulacij na trgu pogonskih goriv. Četrtletni rezultati so v primerjavi s preteklimi leti slabši. Prijetno so presenetili pri Luki Koper, kjer so ob zelo dobrih rezultatih poslovanja v preteklih mesecih navzgor popravili letni načrt poslovanja. Indeks SBI TOP je pretekli teden pridobil več kot 5 %.

Nižja inflacija konkretno znižala zahtevane donosnosti obveznic
Močneje so okrevali tudi obvezniški trgi, kjer je nižja inflacija v ZDA pomagala vsem, tudi evropskih obveznicam k rasti in s tem znižanju zahtevane donosnosti. Pod 5%, na 4,8% se je znižala tudi končni pričakovan nivo obrestnih mer, ki naj bi jih dosegel FED. Sodeč po trgu obveznic podobno sedaj nekateri pričakujejo tudi v Evropi, a tu je inflacija bolj trdovratna zato še naprej velja previdnost pri dolgih obveznicah, ki zapadejo po letu 2035.

NASVET ZA VLAGATELJE
Tokratni nasvet za vlagatelje se aktivneje prilagaja spremembam v gospodarskem okolju. Razen inflacije se makroekonomski podatki niso bistveno izboljšali, a močan skok delniških trgov v preteklem tednu kaže, kako veliko prostega denarja čaka na pregovorno »dno« na delniških trgih. Ter da centralne banke ostajajo osrednji igralec kapitalskih trgov. Reakcija vlagateljev kaže, da smo dobre novice v enem dnevu vračunali v nove nivoje. Po takem odboju težko trdimo, da so delnice glede na vse izzive in spremembe izrazito poceni, a ponujajo priložnosti saj se prihodnost oziroma pričakovanja vlagateljev kako naj bi prihodnost izgledala lahko zelo hitro spremenijo. Vlagatelji, ki so bili pretirano konzervativni oziroma preveč usmerjeni samo v varne naložbe so zamudili močan odboj. Seveda dolgoročno ni nič zamujenega in kdor je vztrajal s periodičnim povečevanjem naložb je dokazal, da je tak pristop najboljši. Razpršitev portfelja ostaja glavno vodilo. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo , Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ponuja najboljše rešitve za kompleksen koktajl trenutnih političnih razmer in ekonomskega okolja. Prinaša tudi določene priložnosti. Tisti s preveliko zastopanostjo tehnologije ali določenih drugih segmentov v portfelju lahko ta odboj izkoristijo za preureditev portfeljev. Tisti s premalo delniških naložb pa naj načrtujejo povečanje le teh v prihajajočih tednih in mesecih. Začimbe še naprej ostajajo skladi kot so Generali Vitalnost, Generali surovine in Energija pa tudi zopet Generali Indija Kitajska, ki pa ostaja zelo špekulativna naložba, saj Kitajska država redno in pogosto spreminja sliko prihodnosti, ki si jo rišejo vlagatelji in to s seboj prinaša močno nihanje. Tudi po tem odboju ni nič zamujenega in priložnosti se bodo pojavljale. Odboj kaže le to, da je trg nepredvidljiv ter da so potrebni postopni in metodični koraki pri prilagajanju naložbenega portfelja, saj čakanje na optimalen trenutek pripelje do tega, da lahko zamudimo močne odboje. Odboj ne pomeni, da je kriza končana in da novo dno ni možno. Kot že rečeno, nove informacije v prihodnjih tednih in mesecih bodo vlagateljem narisale novo prihodnost, ki bo lahko še lepša, lahko pa začasno tudi grša. Trgi se bodo odzvali temu ustrezno. Na nas je, da to obrnemo v svoj prid.