Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge

Ameriški indeksi ostajajo v bližini ključnih nivojev

Še en vse prej kot dolgočasen teden na kapitalskih trgih so glavni borzni indeksi sklenili v rdečem. Teden so zaznamovali gospodarski pretresi v Veliki Britaniji, ruska priključitev ukrajinskih regij ter konkreten padec cene delnic največjega podjetja na svetu, Appla. Število tedenskih vlog za nadomestilo za brezposelnost v ZDA je bilo zopet nižje od napovedi, kar kaže na odpornost ameriškega gospodarstva na višje obrestne mere, a po drugi daje prostor za nadaljnje zategovanje denarne politike. Kljub kombinaciji negativnih novic se je ameriški S&P 500 uspel obdržati v bližini pomembnih psiholoških ločnic, ki delujejo kot opora ameriškim delniškim trgom.

Apple ne bo širil proizvodnje 

V ZDA je veliko prahu dvignila vest, da je Apple zaradi nižjega povpraševanja po novem Iphonu 14 opustil prizadevanja za širitev proizvodnje. Delnice Appla so pretekli teden izgubile dobrih 8 % vrednosti. Zgolj v enem dnevu je gigantu iz Cupertina v Kaliforniji tržna vrednost padla za 120 milijard dolarjev, kar je skoraj 2 krat več kot je znašal lanski BDP Slovenije. Zaradi svoje enormne velikosti ima Apple močan vpliv na celoten trg. V zadnjih letih zelo redko videni znaki šibkosti podjetja so zato vzbudili negativen sentiment tudi pri preostalih tehnoloških velikanih ter delnicah dobaviteljev in finančnih družb z velikimi pozicijami v vrednostnih papirjih Appla. Da pretekli teden na borzah ni bilo vse tako temno, je poskrbela vest o pozitivnih rezultatih tretje faze obsežne klinične raziskave organizacije Alzheimer Europe. Učinkovina lecanemab, ki jo skupaj razvijata ameriški Biogen in japonski farmacevt Eisai naj bi zavirala razvoj in omilila simptome alzheimerjeve bolezni. Delnice Biogena so poskočile za skoraj 40 %, saj naj bi zdravilo bilo bolnikom na voljo že prihodnje leto.

 Britanska vlada zanetila vihar na finančnih trgih

V pravem kaosu se je pretekli teden znašlo britansko gospodarstvo. Po tem, ko je nova britanska vlada v boju proti krizi napovedala obsežno nižanje davkov, ki naj bi v prihodnjih petih letih javne finance prikrajšali za 161 milijard funtov, je na finančnih trgih zavladala panika. Vrednost funta je prehodno padla pod mejo 1,04 ameriškega dolarja, kar je najnižje v zgodovini, zgolj v enem dnevu je funt zanihal za 5 % kar je na valutnih trgih zelo redek pojav. Močno so padle tudi cene britanskih državnih obveznic z daljšo ročnostjo, zahtevana donosnost 10-letne obveznice (obratno sorazmerno gibanje s ceno obveznic) je zrasla krepko nad 4 %. Še v začetku avgusta so vlagatelji  za to obveznico zahtevali manj kot 2 % donosnost. S tem so se stroški odplačevanje državnega dolga drastično zvišali. Padec cen obveznic je bil v določenem trenutku tako izrazit, da so se v težavah znašli tudi v svojih naložbenih politikah bolj konzervativni pokojninski skladi, ki so prejeli pozive k doplačilu kritja (t.i. margin call), torej zahtevo borznih posrednikov k povečanju denarja na računu pri borznoposredniški družbi. Na trgu je nato posredovala angleška centralna banka, ki je z odkupovanjem državnih obveznic ublažila šok, do konca tedna se je funt vrnil na predhodno vrednost. Včeraj je britanska vlada davčni načrt, ki bi lahko nevarno zvišal državni dolg v času naraščajočih obrestnih mer, koristil pa predvsem premožnejšim državljanom, ukinila.

Evropska centralna banka svari pred posledicami vladnih posegov za ublažitev inflacije 

Prejšnji teden so bili objavljeni tudi prvi podatki o septembrski inflaciji, ki je v evrskem območju prvič v zgodovini presegla 10 %. Pri nas se je v primerjavi z avgustom celo malenkost znižala, a pri 10,6 % ostaja višja od povprečne evrske. V naslednjih mesecih bo zanimivo spremljati kako uspešne bodo posamezne evropske države v boju proti inflaciji. Pristopi se namreč med posameznimi državami članicami razlikujejo. Francija, ki ima na primer najnižjo (»zgolj« 6 %) inflacijo se bori z agresivnim omejevanjem cen in zajetnimi subvencijami, kar pa viša državni dolg. Evropska centralna banka zato vlade vse glasneje poziva k premišljenem pristopu z začasnimi ter ciljno usmerjenimi ukrepi, sicer bodo posegi na dolgi rok prinesli kontra učinek.

Kitajska borza ta teden zaprta

Na trgih v razvoju v ospredju ostaja boj proti depreciaciji oziroma padanju vrednosti valut. Kitajski juan je napram dolarju letos izgubil 11 %. Kitajska centralna banka je odgovorila z zvišanjem stopnje obveznih rezerv na 20 % in deležnike na trgu posvarila pred prodajo na kratko, oziroma stavam na padec vrednosti juana. Kitajske borze, ki so preteki teden sledile negativnim gibanjem na ostalih trgih bodo zaradi nacionalnega praznika ta teden ostale zaprte.

NASVET ZA VLAGATELJE

Centralne banke ostajajo najpomembnejši igralec kapitalskih trgov. Denarna politika se zaostruje in upanja na hitro nižanje obrestnih mer v 2023 skoraj ni več. Glavna ekonomska politika je boj proti inflaciji, recesija pa je nujno zlo, ki ga moramo sprejeti. To in energetska draginja krepko znižujeta zaupanje potrošnikov. Na prihranke krepko vpliva visoka inflacija. Močna upočasnitev gospodarske rasti je tu in zdrs v stagflacijo najverjetnejši scenarij. Zgodovinski podatki kažejo, da od glavnih naložbenih kategorij v razmerah stagflacije najbolje kaže delnicam, slabše nepremičninam, najslabše pa obveznicam in na koncu denarju oz. depozitom. A ker centralne banke in hitro se spreminjajoče ekonomske politike ostajajo nepredvidljive je potreba po uravnoteženem portfelju velika. Osnovni nasvet je razpršen in manj tvegan portfelj. Ostajamo pri priporočilu  investiranja v kombinacijo globalnega sklada kot sta Generali Globalni ali Generali Prvi Izbor in naložb z fiksnim donosom kot sta Generali MM in Generali Bond. Ti skladi ostajajo osnova portfelja. Obveznice v tem okolju postajajo privlačnejša naložba in Generali MM zopet ponuja pozitiven donos, a razkorak med nominalnimi obrestmi in inflacijo ostaja velik zato obveznice zaenkrat ne nudijo zaščite, zgolj začasno pribežališče. Temu dodajamo začimbe kot so Generali Vitalnost, ker demografski trendi ostajajo močni in predvsem panoga zdravstva nudi ugodna vrednotenja. Zanimive ostajajo tudi delnice s področja energije in materialov, ki ponujajo odgovor na stagflacijo in kjer so vrednotenja ugodna, a privlačnost v očeh vlagateljev se je zaradi strahu pred recesijo kljub dobrim rezultatom zmanjšala. Regionalno smo močno naklonjeni ameriškemu trgu, precej manj pa Evropi ali trgom v razvoju. Tehnološke delnice imajo veliko utež v ameriških indeksih, zato so tu mogoči hitri in večji premiki, a dejstvo ostaja, da je upočasnjevanje gospodarske aktivnosti v ZDA bistveno manjše ter da je ekonomski položaj ameriškega gospodarstva in podjetij precej boljši od evropskih ali iz trgov v razvoju. Privlačna ostaja tudi izbira, da se z razporejanjem naložb med delniške in obvezniške, regije in panoge ne boste ukvarjali in to počnemo mi za vas. V tem primeru je idealen izbor Generali Galileo, kot mešanica delniških in obvezniških naložb. Jesenski meseci prinašajo stare izzive prihajajoče recesije in visoke inflacije, da geopolitičnih napetosti niti ne omenjamo, zato je potreba po uravnoteženosti naložb velika. Čas za pogumnejše investiranje prihaja. Lovljenje dna je nesmiselno početje, a trenutno je vseeno potrebno preudarno povečevanje tveganja skozi globalne delniške naložbe, saj sta negotovost in s tem nihajnost na trgih velika.