Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

Konec pozitivnega niza na borzah

Po silovitem odboju, ki je zaznamoval vrhunec poletja na delniških trgih, se je v skladu z vremenom v zadnjih dneh nekoliko ohladilo tudi vzdušje na borzah. Po tem, ko je od lokalnega dna doseženega sredi junija ameriški indeks S&P 500 do minulega torka pridobil slabih 19 %, so deležniki na trgu ocenili, da je čas za vnovčiti del teh dobičkov. Ob znakih kratkoročne pregretosti na borzah, je bilo tudi med ekonomskimi novicami nekaj katalizatorjev, ki so prispevali k razmišljanju, da je pametno pobrati del dobička iz mize. Več pesimizma med vlagatelji so obudili predvsem pri Fed-u, kjer napovedujejo rast obrestnih mer tudi v prihodnje, saj inflacija ostaja previsoka.

V ZDA vse v znamenju Fed

Kot običajno so ameriški centralni bankirji tri tedne po zasedanju v javnosti predstavili podrobnejši zapisnik zadnje seje. Fed je znova izpostavil svojo zavezanost k spodbujanju cenovne stabilnosti in napovedal nadaljnje višanje obrestne mere na prihodnjih zasedanjih vse do občutnejšega padca stopenj inflacije. Restriktivne napovedi ameriških centralnih bankirjev so podprte s podatki o potrošnji. Potrošniki namreč vsaj zaenkrat svoje nakupne navade zgolj nekoliko prilagajajo povišani inflaciji, medtem ko se skupna potrošnja v juliju v ZDA ni znižala. Sveži podatki o prodaji na drobno so pokazali predvsem rast spletne prodaje ter preusmeritev porabe iz blaga na storitve – zlasti potovanja in gostinske storitve. Zasebna potrošnja v ZDA predstavlja kar 70 % BDP in je tako glavni generator gospodarske rasti. Močna potrošnja zato vliva centralni banki pogum, da lahko dodatno viša obrestno mero, brez da bi pri tem povzročila hujšo recesijo. Tudi ta teden bodo centralni bankirji v središču pozornosti vlagateljev. V idilični ameriški gorski vasici Jackson Hole namreč poteka Fedov poletni simpozij. Ta bo vrhunec dosegel v petek z govorom guvernerja ameriške centralne banke Powella, kjer lahko pričakujemo dodatne namige, kako bo politika centralnih bank izgledala jeseni in pozimi.

Konkreten padec realnih plač v Veliki Britaniji

Čeprav so razvita zahodna gospodarstva močno prepletena in se po navadi premikajo v podobni smeri, so zaradi trenutne specifične situacije obeti za Evropo bistveno slabši od ZDA. Pred kratkim smo pisali, da se je po vsej verjetnosti britansko gospodarstvo kot prvo izmed vodilnih že znašlo v recesiji. Nič več optimizma niso prinesli tudi najnovejši podatki. Inflacija v Veliki Britaniji je julija prvič po letu 1982 presegla 10 %, realne plače upoštevajoč inflacijo so se na letni ravni znižale za 3 %, kar je najhitrejši tovrsten padec v zadnjih 20 letih. Po besedah članice izvršilnega odbora Evropske centralne banke Isabel Schnabel, se inflacijski obeti v evro območju po julijskem dvigu obrestne mere niso izboljšali. Zelo verjetno bo ECB septembra ključno obrestno mero znova zvišala za pol odstotka. Ključna obrestna mera v evro območju bi tako znašala 0,5 %, kar je še zmeraj občutno manj kot v ZDA in v večini drugih največjih gospodarstvih. To dodatno stopnjuje pritisk na že tako šibak evro. Vrednost evra v primerjavi z ameriškim dolarjem je včeraj znova padla na pariteto (1,00 EUR = 1,00 USD), na drugi strani ob odločnem odzivu ameriške centralne banke dolar napram košarici valut dosega najvišje vrednosti v zadnjih 20 letih. Rekordne cene elektrike in plina slikajo zelo črno sliko za prihajajoče jesenske in zimske mesece. Tako visoke cene bodo močno vplivale na družinske proračune, obenem pa tudi na poslovanje podjetij. Recesija ne samo da je neizogibna, zdi se da se ustvarjajo pogoji, da bo ta dolgotrajna.

Kitajska centralna banka znova znižala ključno obrestno mero

Pri Kitajski centralni banki so se čez vikend po zgolj sedmih dneh odločili za še eno znižanje ključne obrestne mere. Kitajske oblasti želijo s tem spodbuditi potrošnjo in oživiti gospodarstvo, a sproščanje denarne politike zaenkrat ne dosega željenega učinka. Cene na kitajskem nepremičninskem trgu so v juliju še enajsti mesec zapored padle, medtem pa rastoče število pozitivnih primerov okužb s covidom-19 vse močneje zavira zasebno potrošnjo ter dodatno znižuje zaupanje potrošnikov.

Zahtevane donosnosti obveznic znova navzgor

Na trgu obveznic v zadnjem obdobju večinoma spremljamo rast zahtevanih donosnosti, a le-te ostajajo precej pod nivoji iz začetka poletja. Zahtevana donosnost ameriške 10-letne državne obveznice je pri 2,97 %, nemške z enako ročnostjo pa 1,24 %. Ob vse slabših gospodarskih obetih so se kreditni razmiki med nemško državno obveznico in obveznicami visoko zadolženih južnoevropskih držav kljub ECB programu za odkupovanje obveznic problematičnih držav članic spet nekoliko povečali.

NASVET ZA VLAGATELJE

Centralne banke so in bodo najpomembnejši igralec kapitalskih trgov tudi v prihajajočih mesecih. Denarna politika se zaostruje, a vlagatelji gledajo v 2023 in pričakujejo prva znižanja obrestnih mer, čeprav zadnje dni upanje nekoliko bledi. FED in ECB se borita proti visoki inflaciji z višjimi obrestnimi merami s ciljem ohraniti kupno moč potrošnika, a krepko nižanje zaupanja potrošnikov in potrošnje kaže, da pri tem nista najbolj uspešni. Na prihranke močno vpliva visoka inflacija, ki se v Evropi še ne umirja. Močna upočasnitev gospodarske rasti je dejstvo in zdrs v stagflacijo mogoč. Zgodovinski podatki kažejo, da od glavnih naložbenih kategorij v razmerah stagflacije najbolje kaže delnicam, slabše nepremičninam, najslabše pa obveznicam in na koncu denarju oz. depozitom. A ker lahko centralne banke zelo hitro tudi obrnejo smer, še posebej če zdrsnemo v recesijo in se inflacija začne umirjati, je potreba po uravnoteženem portfelju velika. Močan odboj predvsem ameriških in tehnoloških delnic v poletnih mesecih narekuje večjo previdnost. Ostajamo pri priporočilu investiranja v kombinacijo globalnega sklada kot sta Generali Globalni ali Generali Prvi Izbor in naložb z fiksnim donosom kot sta Generali MM in Generali Bond. Ti skladi ostajajo osnova portfelja. Temu dodajamo začimbe kot so Generali Vitalnost, ker demografski trendi ostajajo močni in predvsem panoga zdravstva nudi ugodna vrednotenja. Zanimive ostajajo tudi delnice s področja energije in materialov, ki ponujajo odgovor na stagflacijo in kjer so vrednotenja ugodna, a privlačnost v očeh vlagateljev se je zaradi pričakovanj recesije kljub dobrim rezultatom precej zmanjšala. Tehnološke delnice, predvsem velikih podjetij, ki so po relativno dobrih rezultatih pomirile strah vlagatelje ostajajo zanimive, a po močnem poletnem premiku ostajamo nekoliko previdni. Privlačna ostaja tudi izbira, da se z razporejanjem naložb med delniške in obvezniške, regije in panoge ne boste ukvarjali in to počnemo mi za vas. V tem primeru je idealen izbor Generali Galileo, kot mešanica delniških in obvezniških naložb. Jesenski meseci prinašajo stare izzive prihajajoče recesije in visoke inflacije, da geopolitičnih napetosti niti ne omenjamo, zato je potreba po uravnoteženosti naložb velika. Čas za pogumnejše investiranje bo prišel, a zdi se da še nismo tam.