Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.


 

Borze v začetku avgusta obarvane v zeleno

Pozitiven sentiment med deležniki na kapitalskih trgih se je po odličnem juliju prenesel tudi v začetek avgusta. Minuli teden se je začel previdno. Svet je budno spremljal let predsednice ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi na Tajvan in nervoza se je prenesla tudi na delniške trge. Ko je postalo jasno, da kitajski prvi odziv ne bo sorazmeren s hrupom, ki ga je kitajski politični vrh izražal pred obiskom, so glavni borzni indeksi začeli pridobivati. Tečaji so se tekom tedna krepili tudi po zaslugi nižjih cen nafte. Cena za sod ameriške nafte WTI z dobavo v septembru je namreč padla na najnižje nivoje od začetka ruske invazije na Ukrajino. Manjši zdrs globalnih indeksov so konec tedna povzročili sveži podatki iz ameriškega trga dela, ki še naprej ostaja v presenetljivo dobri kondiciji.

 

Ameriški trg dela ostaja imun na vse ovire

Število novo nastalih delavnih mest v ZDA je namreč v juliju znova močno preseglo napovedi analitikov, brezposelnost pri 3,5 % ostaja na zgodovinsko nizkih nivojih. Zelo nizka brezposelnost sicer potrjuje, da ameriško gospodarstvo kljub dvema zaporednima četrtletjema negativne gospodarske rasti ni v recesiji, a na drugi strani to prinaša večje pritiske na dvig plač ter posledično inflacijo. Možnosti za nov izdaten dvig obrestne mere na septembrski seji ameriške centralne banke so se zato znova povečale. Delniški indeksi so sicer nekoliko padli, a reakcije trga na spremenjena pričakovanja o denarni politiki so manj izrazite kot pred nekaj meseci, kar kaže na to, da vlagatelji verjamejo v sposobnost ohranjanja dobrih poslovnih rezultatov podjetij tudi v okolju nekoliko višjih obrestnih mer. Razmerja med posameznimi sektorji na trgu so se v zadnjih tednih obrnila. Zmagovalci prve polovice letošnjega leta – podjetja iz energetskega sektorja so ob nižjih cenah nafte večinoma izgubljala, okrevanje indeksov pa vodijo tehnološke delnice na čelu z vodilnimi »blue chipi«.

 

Bank of England v boju proti stagflaciji dodatno zateguje denarno politiko

Ob izostanku drugih pomembnejših informacij, ki bi vplivale na trge, so bili podatki iz ameriškega trga dela najpomembnejši dejavnik na evropskih borzah. Morebiten nov 0,75 odstotni dvig ključne obrestne mere v ZDA bi zaradi že tako šibkega evra (1EUR=1,02USD) povečal pritisk tudi na Evropsko centralno banko. Medtem pa so se pri britanski centralni banki BOE prvič po 27 letih odločili za 0,5 odstotni dvig obrestne mere, ki je sedaj pri 1,75 odstotka. Nacionalni inštitut za gospodarske in družbene raziskave je opozoril, da se je britansko gospodarstvo že znašlo v recesiji, kljub temu pa naj bi inflacija na otoku v prihodnjih mesecih vztrajala krepko nad 10 %, kar je največ od vodilnih svetovnih gospodarstev. Velika odvisnost od uvoza energentov, pomanjkanje delovne sile ter dodatni stroški pri poslovanju zaradi Brexita so med glavnimi razlogi za to, da je britansko gospodarstvo pri soočanju s trenutnimi ovirami med manj uspešnimi.

 

Mikro čipi v glavni vlogi napetosti v zvezi s Tajvanom

Vlagatelji na trgih v razvoju so se osredotočali na odziv kitajske komunistične partije ob Pelosijevem obisku Tajvana. Zaenkrat kljub vse obsežnejšim vojaškim vajam, v katerih naj bi po navedbah tajvanskega ministra za obrambo kitajske sile simulirale napad na otok kaže, da gre bolj kot ne za napenjanje mišic. Kitajska sicer teženj po pripojitvi otoka, ki obvladuje več kot polovico svetovne proizvodnje računalniških čipov, ne skriva. Velik del tajvanske prevlade na področju polprevodnikov, ključnih pri izdelavi mikro čipov gre na račun podjetja Taiwan semiconductor, ki se je znašlo v središču geopolitičnih napetosti med Kitajsko in ZDA. Mikro čipi so nujno potreben element vseh elektronskih naprav – od telefonov do avtomobilskih delov in medicinske opreme. Taiwan semiconductor je na primer ključen dobavitelj za podjetja kot je Apple, Sony, Nvidia, Volkswagen, Toyota ter vrsto drugih multinacionalk, pomembno vlogo pa ima tudi pri naprednem orožju in umetni inteligenci. Direktor podjetja Mark Liu je opozoril, da bi v primeru vojaškega spopada proizvodnja podjetja obstala, kar bi bržkone pomenilo ekonomsko katastrofo. A vsaj tako kot zahod je od sofisticiranih čipov odvisna tudi Kitajska, poznavalci so si precej enotni, da so možnosti za kitajsko invazijo na Tajvan trenutno zelo majhne.

 

NASVET ZA VLAGATELJE

Centralne banke ostajajo najpomembnejši igralec kapitalskih trgov. Denarna politika se praktično povsod zaostruje, a vlagatelji že gledajo v 2023 in pričakujejo prva znižanja. FED in ECB se borita proti visoki inflaciji z višjimi obrestnimi merami s ciljem ohraniti kupno moč potrošnika, a krepko nižanje zaupanja potrošnikov in potrošnje kaže, da pri tem nista najbolj uspešni. Na prihranke močno vpliva visoka inflacija, ki se še ne umirjanja. Močna upočasnitev gospodarske rasti je dejstvo in zdrs v stagflacijo mogoč. Zgodovinski podatki kažejo, da od glavnih naložbenih kategorij v razmerah stagflacije najbolje kaže delnicam, slabše nepremičninam, najslabše pa obveznicam in na koncu denarju oz. depozitom. A ker lahko centralne banke zelo hitro tudi obrnejo smer, še posebej če zdrsnemo v recesijo in se inflacija začne umirjati, je potreba po uravnoteženem portfelju velika. Ostajamo pri priporočilu investiranja v kombinacijo globalnega sklada kot sta Generali Globalni ali Generali Prvi Izbor in naložb z fiksnim donosom kot sta Generali MM in Generali Bond. Ti skladi ostajajo osnova portfelja. Temu dodajamo začimbe kot so Generali Vitalnost, ker demografski trendi ostajajo močni in predvsem panoga zdravstva nudi ugodna vrednotenja. Zanimiva kljub izzivom ostaja Generali Indija – Kitajska. Vrednotenja so ugodna in profil rasti je še vedno privlačen, Kitajska kot ena redkih držav sprošča denarno politiko in zaliva trg z denarjem. Smo v obdobju ko kitajske delnice lahko nudijo nadpovprečne donose v primerjavi z ostalim svetom. Zanimive ostajajo tudi delnice s področja energije in materialov, ki ponujajo odgovor na stagflacijo in kjer so vrednotenja zelo nizka, a privlačnost v očeh vlagateljev se je zadnje tedne kljub dobrim rezultatom precej zmanjšala. Zopet so se v ospredje prebile tehnološke delnice, predvsem velikih podjetij, ki so po relativno dobrih rezultatih pomirile vlagatelje da posel teče dalje in da ostajajo privlačna naložba. Privlačna ostaja tudi možnost, da se z razporejanjem naložb med delniške in obvezniške, regije in panoge ne boste ukvarjali in to počnemo mi za vas. V tem primeru je idealen izbor Generali Galileo, s svojo 30 letno zgodovino in izkušnjami, ko smo previharili že precej neviht. Pred nami je vsekakor drugačno obdobje kot je bilo zadnjih 10 let. Prinaša nove in drugačne naložbene priložnosti. Zgodovina investiranja namreč kaže, da za dežjem vedno posije sonce in najbolje jo odnesejo tisti, ki vztrajajo s periodičnim vlaganjem oziroma varčevanjem.