Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge in aktualne nasvete za vlagatelje.

 

 

Pregled dogajanja:
– Pandemija se v Evropi in ZDA počasi umika iz naslovnic, nanje pa prihajajo nove teme. V ospredje prihajajo stare, nerazrešene, zadeve ter zadnjih nekaj dni vse bolj nasilni protesti v ZDA. Zaenkrat negativne novice večjega vpliva na optimizem v Evropi in ZDA nimajo, saj pospešeno umikanje ukrepov še naprej vliva optimizem med vlagatelje. V Evropi se zapleta okoli predloga za nov sklad v višini 500 milijard evrov, ki po pomagal podjetjem v s COVID-19 najbolj prizadetih državah. Pričakujemo lahko počasno in zamudno sprejemanje odločitev. Nov sklad cilja očitno predvsem na Italijo in Španijo, čeprav bo pomoč močno vezana na okolju prijaznejše prestrukturiranje gospodarstev, kar postaja osrednji cilj »pokoronske« gospodarske politike. Na drugi strani Atlantika ZDA ponovno krepijo negativno retoriko v povezavi z vsem kitajskim, najbolj se trenutno zapleta okoli kotacij kitajskih podjetij na ameriških borzah, kar med vlagatelje vnaša nov nemir, da bo trgovinska vojna v mesecih pred volitvami dodatno eskalirala. Zadnje dni novice polnijo nasilni in uničevalni protesti dela prebivalstva, ki je ostal »pozabljen« v ekonomskem razcvetu zadnjih 20 let. Vsi ti zapleti vlagatelje opominjajo, da vse nerešene težave iz časov pred pandemijo ostajajo na mizi, zaradi zdravstvene krize so bile le začasno odrinjene na stran, istočasno pa je pandemija odprla nekaj novih problemov, na katere zaenkrat ni odgovora. Kitajska, za katero pravimo, da je z ukrepi dva meseca pred celinsko Evropo in še dodaten mesec pred ZDA in Veliko Britanijo, nadaljuje z okrevanjem, in tudi številke iz gospodarstva izgledajo precej bolje kot pred mesecem dni. Industrija in del storitvenega sektorja pospešeno okreva, na drugi strani opazimo precejšnjo previdnost pri storitvah, kjer je prisotno večje število ljudi (turizem, gostinstvo, letalska industrija itd). A pod črto bi podoben tempo okrevanja v Evropi in ZDA bil zelo pozitiven znak, čeprav bodo južnejše države letos zaradi zmanjšanega obsega storitvenih dejavnosti (predvsem turizma) vseeno zelo prizadete.

– Rezultati podjetij v prvem kvartalu so bili v seštevku relativno solidni in večinoma nad pričakovanji, čeprav je delež preseganja pričakovanj najnižji po finančni krizi 2008-09. Znižana pričakovanja za drugi kvartal in umik napovedi za preostanek leta vlagateljev zaenkrat ne odvračajo od naložb, saj se je pogled obrnil povsem v prihodnost, v leto 2021. Znotraj panog gre odlično zdravstvu, prehrani in ostalim potrošnim dobrinam, oskrbi in IT. Banke pričakujejo, da se bodo ukvarjale s slabimi krediti, turistična, avtomobilska, letalska in še kopica drugih podjetij razmišlja, kako preživeti in prosi za državno pomoč. Vidimo močno krepitev on-line nakupov in s tem pozitivna presenečenja praktično pri vseh on-line trgovcih. Kitajska internetna podjetja so objavila močno izboljšane rezultate poslovanja, kar pa je v luči zaostrovanja pogojev kotacije kitajskih podjetij v ZDA bil blažev žegen, saj je bil odziv vlagateljev negativen. Zmagovalec krize ostaja panoga zdravstva, saj vsa beležijo rast precej višjo od pričakovanj in tudi prihodnost izgleda optimistična.

– Kapitalski trgi se držijo odlično. Večji del zasluge gre pripisati izdatni likvidnosti pomoči, ki so jo centralne banke sprostile v preteklih tednih in jo še naprej črpajo na trge. Tečaji nekaterih podjetij so ne samo presegli tiste iz začetka leta ampak celo dosegli nove rekordne nivoje. Ameriški tehnološki indeks NASDAQ je krepko v pozitivnem teritoriju za letošnje leto. Po vseh statističnih merilih so delnice zopet drage, še posebej, če vzamemo v obzir pričakovani upad dobičkov, a vlagatelji so pogled usmerili v prihodnost, ne samo v 2021 ampak včasih še precej dlje. A čeprav se delnice zdijo drage, ne smemo pozabiti, da so obveznice še bolj, saj ne prinašajo nikakršnega donosa, so le relativno varno parkirišče za presežne količine denarja. Likvidnost centralnih bank je spremenila dojemanje realnosti in vsa ta likvidnost želi najti naložbo, ki bo vseeno prinašala vsaj minimalen donos. Odpiranje gospodarstev krepi optimizem in s tem prelivanje dodatnega denarja na delniške trge. Še posebej očitno je to zadnje dni v Evropi, ki je v odboju zaostajala za ZDA. Tako so tudi delnice bolj prizadetih panog (letalstvo, turizem, avtomobilisti itd.) zadnje dni pritegnile več vlagateljev saj pospešeno okrevajo, očitno je, da upanje umre zadnje in je igra pohlepa zopet v polnem teku.

NASVET ZA VLAGATELJE:
Čeprav se delnice zopet zdijo precej drage, ni čas za ekstreme. Celotnega portfelja ni priporočljivo imeti ne v delnicah in ne v obveznicah oziroma denarju. Likvidnostna podpora tako obveznicam kot tudi delnicam sili v rast tečajev in ta trend se lahko nadaljuje. Po drugi strani je položaj svetovne ekonomije šibek in prihodnost zelo nejasna. Dodatno negotovost na trge vnašajo obnovljene trgovinske napetosti med ZDA in Kitajsko ter stopnjevanja nasilnih protestov v ZDA, ki vnašajo nemir na največji in najvarnejši svetovni delniški trg. Zato je uravnotežen pristop k investiranju zelo priporočljiv, utež v obliki posameznih skladov pa lahko predstavljajo panoge, ki bodo po pričakovanjih bolje prestale to krizo. Trgi ostajajo nepredvidljivi. Na mizo se vračajo stare nerazrešene težave (trgovinska vojna, Brexit, Iran, itd.), nastajajo pa še novi »pokoronski« izzivi. Zato je razpršitev portfelja korak v pravo smer. Vlagatelji z dolgimi varčevalnimi cilji naj vztrajajo in nadaljujejo s periodičnimi vplačili, tisti ki bi investirali večji znesek pa naj le-tega razporedijo na daljše časovno obdobje.