Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

Pregled dogajanja:

Sedmi zaporedni teden z izgubo vrednosti najbolj spremljanega ameriškega indeksa S&P 500 je najdaljše tako obdobje po letu 1932. Minil je v znamenju objav rezultatov ključnih ameriških maloprodajnih podjetij kot sta Wallmart in Target, ki naj bi prikazovala aktivnosti potrošnikov ter gibanje potrošnje, ki je ključna za ameriški BDP. Rezultati in predvsem napovedi, ki niso dosegli napovedi analitikov, so potrdili neizbežno dejstvo, da vsesplošna rast cen že vpliva na obnašanje potrošnikov. Zaradi višjih stroškov zlasti delovne sile in transporta, so pri največjih ameriških trgovskih verigah za naslednje mesece navzdol popravili napoved marž in dobičkov ter med vlagatelji povečali strah, da bodo vhodne stroške trgovci v prihodnjih mesecih vse bolj primorani prenašati na kupce. K negativni sliki na ameriškem trgu, ki v zadnjih tednih največ botruje k padcem globalnih delniških indeksov, je dodal tudi guverner ameriške centralne banke Jerome Powell, ki je prejšnjo sredo dal nov signal, da so pri Fed v želji po nadzorovanju inflacije pripravljeni začasno žrtvovati gospodarsko rast in tudi finančni trg, da le ohranijo inflacijo pod kontrolo in s tem kupno moč ameriškega potrošnika.

Dogajanje na preostalih svetovnih borzah je bilo v primerjavi z ZDA bolj umirjeno. Na stari celini, kjer so glavni indeksi teden zaključili brez večjih sprememb vrednosti, so bili v ospredju podatki o inflaciji v Združenem kraljestvu, ki je aprila splezala že na 9 % in s tem dosegla najvišji nivo po letu 1982. V ospredju je bila tudi znižana ocena gospodarske rasti v EU. Evropska komisija je svojo oceno za leto 2022 iz 4,0 % popravila na 2,7 %. A tudi ta napoved, ki temelji na »zgolj« 6,1-odstotni letni stopnji inflacije se trenutno zdi zelo optimistična. Evropska komisija je pretekli teden predstavila podrobnosti dobrih 200 milijard evrov težkega načrta za odpravo odvisnosti od ruskih fosilnih goriv do leta 2027 »REPowerEU«. Pri izpolnjevanju načrta bo ob vlaganju v zelene vire energije ključen vodik. 10 milijard ton letno naj bi ga proizvedli v EU, 10 milijard pa uvozili. Pomembnejšo vlogo bo zopet dobila jedrska energija. Predlogi za odpravo premoga pa se bodo bržkone morali zamakniti nekoliko v prihodnost. Načrt pa vsebuje tudi niz ukrepov za učinkovitejšo rabo in varčevanje z energijo. Vse to nakazuje, da se nam obetata energetsko res »zanimiva« jesen in zima ter da visoke cene energentov postajajo stalnica. S tem pa njihov vpliv na inflacijo močnejši kot kažejo napovedi.

Da je temu tako, potrjujejo tudi skrb vzbujajoče nedavne napovedi energetskih ministrov Združenih Arabskih Emiratov in Savdske Arabije, ki svarita, da kartel OPEC+ morda ne bo načrpal dovolj nafte za zadovoljitev svetovnih potreb, ko si povpraševanje povsem opomore. Državi bližnjega vzhoda sta trenutno edini proizvajalki, ki bi s svojo proizvodno zmogljivostjo verjetno lahko ustrezno povečali količino načrpane nafte, a vztrajata pri tem, da je trg v ravnotežju, nestanovitnosti pa zgolj posledica geopolitičnih faktorjev. Na strani povpraševanja bo v bližnji prihodnosti pomembno vlogo odigrala Kitajska, ki je največji svetovni uvoznik nafte. Napoved omilitve covidnih ukrepov v Šanghaju je minuli teden že sprožila skok cen črnega zlata, morebitna oddaljitev od politike ničelnega covida pa bi prispevala k podražitvi za vsaj dodatnih 10 dolarjev na sodček. Trenutna cena 159-litrskega soda WTI je pri približno 110 dolarjih, a pomembnejše so zadnje tedne maloprodajne cene bencina in dizla, kjer bencin predvsem v ZDA zaradi omejenih predelovalnih zmogljivosti v rafinerijah dosega nove rekordne vrednosti in krepi inflacijske pritiske ter še dodatno zmanjšuje priljubljenost trenutne ameriške administracije.

Trgi v razvoju so se zadnje tedne nekoliko stabilizirali in ohlapna denarna politika kitajskih oblasti, s katero želijo zmanjšati negativen vpliv ničelne covid politike, je zopet privabila vlagatelje v kitajske delnice. Te tako zadnje dni nekoliko pridobivajo izgubljeno iz zadnjega pol leta, a napovedi gospodarske rasti se vztrajno znižujejo, kar vlagatelje ohranja zelo previdne.

Pozitivno je minuli teden izstopala ljubljanska borza, saj je indeks SBI TOP pridobil dobre 3 % vrednosti. Vlagatelje so prepričali rezultati četrtletnih rezultatov naših največjih podjetij. Krka je na letni ravni prodajo povečala za 9 %, čisti dobiček je bil napram prvemu četrtletju lani višji za 5 %. Vojna v Ukrajini in sankcije zahoda proti Rusiji zaenkrat ne ogrožajo poslovanja, a iz podjetja opozarjajo na nepredvidljivost trenutnih okoliščin in nujnost sprotnega prilagajanja. Povečana tveganja se odražajo tudi v vrednosti delnic Krke, ki se prodajajo dobrih 25 % pod ceno iz začetka letošnjega leta. Dobre četrtletne rezultate so predstavili tudi pri Zavarovalnici Triglav, Novi Ljubljanski banki ter Savi Re.

Po nekaj mesečnem obdobju rasti so se v zadnjih dveh tednih nekoliko stabilizirale cene državnih obveznic. Zahtevana donosnost ameriške 10-letne obveznice se giblje nekaj pod 3 %, nemške z enako ročnostjo pa nekaj pod 1 %. Vlagatelji so torej ocenili, da postaja donos varnih državnih obveznic v trenutnem turbulentnem obdobju nekoliko privlačnejši kljub temu, da so realni donosi, upoštevajoč inflacijo, globoko negativni, cikel zaostrovanja denarne politike pa šele na začetku.

NASVET ZA VLAGATELJE:

Gospodarsko politični položaj v svetu ostaja zelo krhek in posledično trgi še naprej močno nihajo. Centralne banke, kot trenutno najpomembnejši igralec, zaostrujejo denarno politiko. Fed napoveduje precej višje obrestne mere s ciljem ohraniti kupno moč potrošnika. Tudi ECB poleti in zgodaj jeseni napoveduje dvig obrestnih mer, tako da negativne obrestne mere postajajo preteklost. Kaj to pomeni za bančne vloge bomo šele videli. Verjetno tudi na bankah ne bo več negativnih obrestnih mer za varčevalce, a kaj ko bolj kot negativna obrestna mera v višini 0,50 % na prihranke vpliva naraščajoča inflacija, ki ne kaže znakov umirjanja. V takem okolju, kjer je močna upočasnitev gospodarske rasti dejstvo, povsem možen pa tudi zdrs v stagflacijo, je investiranje zelo težavno. V takem okolju, kot kažejo zgodovinski podatki, najbolje kaže delnicam, slabše nepremičninam, najslabše pa obveznicam in na koncu denarju oz. depozitom. A ker scenarij recesije in stagflacije ni dejstvo in ker lahko centralne banke zelo hitro tudi obrnejo smer, je potreba po uravnoteženem portfelju danes največja od zadnje krize dalje. Kombinacije globalnega sklada kot sta Generali Globalni ali Generali Prvi izbor in naložb s fiksnim donosom kot sta Generali MM in Generali Bond, mora v takem okolju biti osnova portfelja. Temu dodajamo začimbe kot so Generali Vitalnost, ker demografski trendi ostajajo močni, in predvsem panoga zdravstva nudi bolj stabilne donose pri relativno ugodnih vrednotenjih delnic iz te panoge. Tudi Generali Surovine in energija so v takem okolju sklad, ki daje nadpovprečen rezultat. Kljub precejšnji rasti delnic iz te panoge, je delež v celotnem mozaiku delniških trgov še vedno zelo blizu minimumov zadnjih 20 let. Nasprotno je v zadnjih 20 letih močno zrasel delež tehnologije, zato glede tehnoloških delnic kljub dobremu profilu rasti ostajamo zadržani. Vrednotenja so marsikje še zmeraj visoka. Še en sklad počasi stopa v ospredje. To je Generali Indija-Kitajska. Zadnje leto so kitajske delnice predstavljale predvsem sinonim za stres, a zgodba se počasi obrača. Vrednotenja so postala privlačnejša, profil rasti je še vedno privlačen, Kitajska pa kot ena redkih držav sprošča denarno politiko in zaliva trg z denarjem. Zdi se, da prihaja obdobje, ko bodo predvsem kitajske delnice zopet nudile nadpovprečne donose v primerjavi z ostalim svetom. Lahko pa se tudi odločite, da se z razporejanjem naložb med delniške in obvezniške, regije in panoge, ne boste ukvarjali in to počnemo mi za vas. V tem primeru je idealen izbor Generali Galileo, s svojo 30-letno zgodovino in izkušnjami, ko smo previharili že precej neviht. Pred nami je vsekakor drugačno obdobje kot je bilo zadnjih 10 let. A to ne pomeni, da ni naložbenih priložnosti. Zgodovina investiranja namreč kaže, da za dežjem vedno posije sonce in najbolje jo odnesejo tisti, ki vztrajajo s periodičnim vlaganjem oziroma varčevanjem.