Kdaj je pravi čas za vlaganje na kapitalske trge

Vlagatelji se že od nekdaj sprašujejo, kdaj je pravi čas za naložbe. Vendar še do danes, žal, nikomur ni uspelo dokončno odgovoriti na to vprašanje. Doseganje najnižjih vrednosti za nakup in najvišjih vrednosti za prodajo, deluje le s srečnim naključjem.

 

 

Idealnega trenutka za naložbo torej ni mogoče napovedati. Trenutek, ki pomeni najugodnejšo priložnost za finančno naložbo, določajo osebne želje in zahteve posameznega vlagatelja. Zato je trenutek vstopa zelo individualen.

V vsakem primeru je to vprašanje pomembno le ta tiste vlagatelje, ki verjamejo, da lahko s časovnim taktiziranjem premagajo trg in tako dosežejo višje donose. Veliko število upravljavcev skladov, upravljavcev premoženja, institucionalnih vlagateljev in špekulantov tej nalogi ni bilo kos. Tudi znanost še ni uspela dokazati, da obstaja najboljše možno naložbeno obdobje. Kljub temu pa je čas zelo pomemben dejavnik pri vlaganju denarja.

Kako naj vlagatelji investirajo?
Odločilen dejavnik za uspeh naložbe je predvsem trajanje naložbe. Zato je za začetnike in predvsem mlade vlagatelje priporočljivo, da se čimprej srečajo s temo denarne naložbe, saj bodo tako storili velik korak v smeri zagotavljanja lastne finančne stabilnosti. Razen časovnega horizonta, so pri naložbah v delniške trge, ki so nagnjeni k nihanju, izrednega pomena potrpežljivost in vztrajnost vlagateljev. Kratkoročna tržna nihanja so v daljšem časovnem obdobju praktično nepomembna, zato je možno na kapitalskih trgih dosegati visoke donose. Vendar to velja le, če vlagatelj v primeru slabih novic ali krize, ne izgubi živcev in prodaja svoje premoženje v najslabšem možnem trenutku. To je glavna napaka večine vlagateljev, ki panično odreagirajo na tržna nihanja.

Kratkoročne ali dolgoročne naložbe?
Ta odločitev bi se morala osredotočiti predvsem na to, kdaj bo vlagatelj naložena sredstva potreboval? Od tega je tudi odvisno, kakšne vrste naložbo bo izbral. Kratkoročne naložbe morajo načeloma zagotavljati tudi večjo varnost, zato je tudi pričakovana donosnost nekoliko nižja. Dolgoročne kapitalske naložbe so zelo primerne kot varčevanje za pokojnino. Zelo smiselno je, da si sestavite svoj varčevalni načrt, kjer boste redno odvajali del mesečnega prihodka za varčevanje. Ob tem se vprašanje najboljšega trenutka za začetek vlaganja niti ne postavlja. Prej ko vlagatelj začne varčevati, več kapitala bo imel v prihodnosti na razpolago. Že starši lahko svojim otrokom postavijo temelje za začetek izgradnje njihovega premoženja, otroci pa nato z zastavljenimi varčevalnimi načrti le nadaljujejo. Z varčevalnimi načrti pa vlagatelji veliko pridobijo tudi z učinkom obrestno – obrestnega računa, kar z leti prinaša večjo donosnost.

Kam naj vlagajo svoj denar začetniki?
Začetniki bi morali dati prednost široko razpršenim naložbam, kot so naložbe v globalne vzajemne sklade. S tem namesto posamezne delnice, vlagatelji pridobijo celo košarico delnic, s čimer se zmanjša tveganost naložbe. Porazdelitev kapitala med različnimi naložbenimi razredi in vrstami naložb, je ključnega pomena v primeru padca tečajev. Predvsem za mlade varčevalce so zelo privlačni varčevalni načrti, ki so stroškovno zelo ugodni in pri katerih redno, mesečno odvajate poljuben znesek v košarico vzajemnih skladov.

Začnite varčevati zgodaj
Nihče ne more predvideti idealnega časa za naložbo. Vlagatelji, ki želijo doseči čimbolj optimalen rezultat, morajo začeti varčevati dovolj zgodaj, se držati svoje strategije in imeti čimbolj razpršene naložbe z vidika tveganja. Veliko bolj pomembna je razpršenost naložb in redno vlaganje, kot pa neuspešno iskanje najboljšega časa za vlaganje.

 

 

O avtorju: Lidija Selič

Strokovna finančna svetovalka z bogatimi izkušnjami na področju borznega posredovanja in svetovanja. Od leta 2017 je zaposlena v družbi Generali Investments (prej KD Skladi). Dobre odnose z vlagatelji gradi na medsebojnem zaupanju, ki je ključnega pomena za uspešno sodelovanje in izbiro ustrezne strategije, ki bo vlagatelja vodila do zastavljenega cilja.