Kakšni so obeti za konec leta?

Dogajanja na delniških trgih se prevešajo v zadnjo tretjino in vlagatelji so lahko z letom 2016 za zdaj zadovoljni. Začetek leta pa je bil vse prej kot miren. Delniški trgi so beležili izredno nizke ravni. Nafta je padla pod 30 dolarjev za sodček, nekaj, česar nismo videli več kot deset let. Bojazni, da se svetovna gospodarska rast ustavlja in se nam bližajo temni časi, so nato čez poletje počasi izginjale.

Ameriška ekonomija je še naprej beležila dobre rezultate, tudi obeti za zaključek leta ostajajo dobri. V Evropi smo bili priča brexitu, dogodek je vsekakor negativno vplival na evropsko ekonomijo. Vseeno implikacije ne bodo hitre ter tudi ne tako drastične, da bi imele večji negativni vpliv na razvoj dogodkov na stari celini. Sentiment se je nekoliko skrhal in ECB je ponovno ponudil dodatno podporo trgom. Vseeno se tudi razmere v Evropi počasi stabilizirajo in zaključek leta ne ponuja kakšnih posebnosti. Umirjajo pa se tudi razmere na trgih v razvoju. Brazilija in Rusija pri trenutnih cenah nafte nekoliko lažje dihata. Obeti do konca leta pri nafti nakazujejo ceno okoli 40 do 50 dolarjev za sodček. Najpomembneje pa je, da negativnega gibanja ne gre pričakovati. še vedno neznanka ostaja Kitajska, vseeno pa se zdi, da so nekako uspeli stabilizirati razmere v njihovi ekonomiji. Se bodo pa tudi v prihodnjih letih še naprej srečevali s težavami, ki jih je prinesel ekonomski model, ki je slonel na kapitalskih naložbah. Prilagoditev na trenutne razmere pa bo za seboj prinesla določene šoke.

Vidimo, da je gospodarska slika za prihodnje mesece relativno stabilna in tudi optimistična. Politično pa bomo spremljali največji šov, ki ga Amerika ponuja. 8. novembra se bodo volivci odpravili na volišča in izvoljen bo nov predsednik oziroma predsednica. Medijsko bo kampanja verjetno odmevala kot še nikoli. Za njihove delniške trge, ki predstavljajo dobrih 70 odstotkov ekonomije, pa volitve ne predstavljajo korelacije, ki bi bistveno vplivala na varčevalne načrte investitorjev. Poleg volitev bo v ZDA na tapeti tudi Fed. še vedno čakamo drugi dvig obrestne mere v letošnjem letu. Vse bolj se zdi, da je prvi mogoči datum decembra, do tedaj pa z njihove strani ni pričakovati kakšnih pomembnejših sprememb. še najbolj pri ameriškem kapitalskem trgu skrbijo relativno visoke valuacije, ki kakšnih bistveno višjih borznih ravni v prihodnosti ne opravičujejo. Do konca leta se zdi, da razmere ostajajo relativno stabilne, visokih rasti pa ni pričakovati. Ker presenečenj ne znamo napovedati, pa je vedno treba biti pripravljen tudi na kakšen negativen scenarij.

David Zorman, upravitelj