Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem

Včasih je varčevanje denarja zelo zahtevno in težko. Življenje nas namreč postavlja pred nepričakovane izzive in stroške, zaradi katerih včasih zelo težko sledimo svojim zastavljenim ciljem in varčevalnim navadam. Za vse, ki potrebujejo na tej poti do finančne svobode malo spodbude bom v nadaljevanju predstavila načrt s 5 koraki za enostavnejše varčevanje.

 

 

1. Pregled nad financami in nadzor nad stroški

Naj se najprej lotimo bolj prijetnega dela. Seštejemo vse svoje prihodke, da vemo, koliko denarja zaslužimo in koliko ga imamo na razpolago za življenje. Nato pa sledi bolj neprijeten del, s katerim običajno odlašamo tudi po več let, vendar je za realno finančno sliko neizogiben. Da bi lažje razumeli, koliko denarja lahko privarčujete vsak mesec, morate najprej vedeti, koliko denarja dejansko porabite. Naredite si seznam vseh izdatkov in stroškov, ki jih je potrebno poravnati na mesečni ravni. V to kategorijo sodijo: vse najemnine, obroki za kredite ali leasinge, položnice, stroški za prevoz (vzdrževanje in zavarovanje avtomobila, vozovnice za javni prevoz), stroški hrane in gospodinjstva, članarine, redni nakupi ali storitve, kot so oblačila, frizer, manikira, … in seveda tudi prostočasne aktivnosti.

Nekatere izmed teh stroškov nimamo na mesečni ravni (npr. letni dopust ali nakup smučarske opreme), zato je takšne stroške potrebno razdeliti na 12 mesecev, da dobimo boljši vpogled na mesečno fluktuacijo sredstev. Tako si boste lažje predstavljali, koliko denarja dejansko imate na razpolago.

2. Določitev razpoložljivih sredstev za varčevanje

Sedaj pa poglejmo vse skupaj z matematične strani in ključna spoznanja. Od vseh prihodkov odštejte vse odhodke in tako boste prišli do zneska, ki vam ostane na voljo za varčevanje in uresničitev vaših želja. V kolikor vam je na razpolago vsaj 10 % vaših prihodkov, potem lahko brezskrbno nadaljujete z naslednjim korakom.

V kolikor vam na mesečni ravni ostane manj kot 10 % vaših prihodkov, ker so vaši izdatki previsoki, se poskusite najprej znebiti tistih stroškov, ki niso nujni in najbolj potrebni. Glede na prioritete in vaš življenjski slog izberite tiste stvari, ki so prijetne, a niso najbolj nujne – to so lahko drage večerje v restavracijah, pogosti nakupovalni izleti, naročnine na časopise in revije, …

V nekaterih primerih te majhne spremembe ne bodo prinesle znatne razlike v razpoložljivih sredstvih, zato je takrat potrebno razmisliti o bolj korenitih posegih, ki lahko izboljšajo vaše finančno stanje. To je lahko menjava avtomobila, če trenutni zahteva preveč stroškov za odplačilo ali vzdrževanje, …

3. Ustvarjanje finančne rezerve

Ko imate na voljo zadovoljiv delež denarja, ki ga želite varčevati, najbrž že takoj razmišljate o izpolnitve nekaterih življenjski želja. Vendar mora biti vaš prvi cilj, da ustvarite finančno rezervo.

Finančna rezerva so prihranki za težke čase, za katere upate, da se nikoli ne bi zgodili. Toda, če se vaše finančno stanje nenadoma poslabša, vam bo finančna rezerva pomagala premostiti tudi najtežje trenutke v življenju, ko lahko ostanete brez prihodkov.

Prihraniti želite toliko denarja, da lahko brez težav pokrijete življenjske stroške za tri mesece. Če imate otroke ali druge družinske člane, ki so finančno odvisni od vas, poskusite prihraniti vsaj za 6-9 mesecev življenjskih stroškov.

4. Določitev cilja za varčevanje

Ko imate zanesljivo in želeno finančno rezervo, lahko začnete razmišljati o varčevanju za vaše najpomembnejše življenjske cilje. Ti cilji so lahko: boljša pokojnina, nakup nepremičnine, otrokova prihodnost, ustanovitev lastnega podjetja ali pa povsem praktične želje, kot so menjava avtomobila, prenova kuhinje ali kopalnice ali daljše potovanje.

Za varčevanje je pomembno, da imate cilje … kakšen je ta cilj ni toliko pomembno. Tako si zagotovite motivacijo, da vztrajate pri varčevanju tudi v trenutkih, ko bi vas drugače premagale hitre odločitve in nepremišljeni nakupi.

5. Prvi prihranki in odločitev, kje jih hraniti

Najbolj pogosto vprašanje, ki se pojavi, ko že imamo prve prihranke je: Kje jih hraniti?
Največ ljudi se zateče h preverjeni in znani rešitvi: svoj privarčevani denar hranijo kar doma ali pa ga imajo kar na bančnem računu. Prepričani so, da je to najvarnejše mesto za njihov denar, ker ostane na dosegu roke kadarkoli in nihče drug ne upravlja z njim. Pri tem pa pozabljajo, da zaradi inflacije in nizkih obrestnih mer, njihov denar vztrajno izgublja svojo vrednost.

Zato je veliko bolj preudarno, da svoje prihranke hranite tam, kjer bo njihova vrednost naraščala, ne pa izgubljala vrednost. Ena izmed najbolj donosnih in se vedno povsem varnih možnosti varčevanja je vlaganje v vzajemne sklade. Tam vaš denar upravljajo izkušeni finančni strokovnjaki in ga vlagajo na trge z največjo možnostjo donosov, da lahko skozi daljše časovno obdobje vaš denar tudi pridobiva na vrednosti.
Tako lahko na primer v 10 letih varčevanja po 100 € na mesec vložena sredstva v višini 12.000 € oplemenitite za več kot 6.000 € donosa ob 6 % povprečni letni stopnji donosa.

Prvi korak k finančni svobodi

Donosno in preudarno varčevanje zahteva samo 5 enostavnih korakov, vendar je pogosto ravno prvi korak včasih najtežje narediti. Za lažjo odločitev in za odgovore na vsa vaša vprašanja glede varčevanja so vam za to na voljo izkušeni finančni svetovalci, ki vam bodo odgovorili na vprašanja in za vas oblikovali najbolj optimalen varčevalni načrt.

Na poti do vaših ciljev in želja vam želimo pomagati, zato je svetovanje za vas brezplačno in brez kakršnihkoli obveznosti.

 

O avtorju: Dragana Veljić Pecman

Finančna svetovalka