Kako se spopadati z volatilnostjo?

Volatilnost se lahko zdi kot najhujša nočna mora vlagatelja. Lahko pa se izkaže tudi kot neprecenljivo orodje za vlagatelje, ki vedo, kako ga izkoristiti. Vemo, da je za uspešno vlaganje, potrebno biti zbran, ne glede na to, kaj se dogaja na trgu. Vendar je za to potreben racionalen um, in kot bi nam povedal Nobelov nagrajenec Richard Thaler, je racionalen vlagatelj redka vrsta.

Zakaj volatilnost boli?
Na splošno lahko v sebi prepoznamo dva glavna čustvena odziva na tržna gibanja: navdušenje, ko trg raste in panika, ko pade. Vemo, da bolečino ob izgubi doživljamo dvakrat bolj kot veselje ob pridobitvi. Zato stiska, ki jo čutimo ob misli na izgubo pomeni, da smo samo ljudje.
Da, morda je neprijetno, vendar je vse to povesem običajno. In sposobnost, da to sprejmete in se uprete prenagljenim čustvenim reakcijam, je tisto, ki vas bo držalo na pravi poti pri vaših naložbenih ciljih.
Vendar pa najboljši vlagatelji niti ne slavijo niti ne sočustvujejo preveč ali predolgo. Namesto tega razumejo, da je volatilnost cena, ki jo plačujejo za dolgoročno večjo donosnost delniških naložb v primerjavi z denarjem. Če imate takšen dolgoročni pogled v mislih med vlaganjem in volatilnost sprejmete kot pričakovano in normalno, lahko začnete iskati načine, kako jo izkoristiti.
Kot pravi Warren Buffet: “Bodite pogumni, ko so vsi drugi prestrašeni”. Če trdno stojite za svojimi naložbami in cilji, vam padci dajo priložnost, da zgrabite ugodno ponudbo, zato se ne prestrašite, raje kupujte.

Diverzifikacija
Ustrezna razpršenost vašega portfelja z vrsto sredstev je osnovno načelo dolgoročnega vlaganja. Če se okolje spremeni, bo prepozno, da bi začeli spreminjati, zato ga vnaprej ustrezno razpršite.
Vzajemni skladi so najlažji način za doseganje diverzifikacije in razporeditve sredstev brez poglobljenega poznavanja posamičnih naložb. Z vlaganjem v vzajemne sklade, ki vlagajo v različne vrste naložb, kot so delnice, obveznice, denar, lahko porazdelite svoja tveganja.

Ne sledite črednemu nagonu
Lažje reči kot narediti, toda če se lahko uprete splošnemu razpoloženju vlagateljev in namesto, da slepo sledite čredi, bodite bolj svobodomiselni pri svojih naložbenih odločitvah. To ne pomeni, da se čreda vedno zmoti, toda slepo sledenje, ne da bi imeli svoje dobre razloge za nakup ali prodajo, je nesmiselno. Če ste dovolj disciplinirani, da ne dovolite, da bi evforija ali neupravičen pesimizem zameglili vašo presojo, vam bo to v dobro korist.
Edini način, da vas ne zanese, je, da pri vlaganju razumete, zakaj, kaj in kdaj. Zakaj oziroma za kakšen namen vlagate. Kaj je produkt, v katerega vlagate, v skladu z vašim ciljem in nagnjenostjo k tveganju? Kdaj boste sredstva potrebovali?
Priporočljivo je tudi, da se posvetujete s svojim finančnim svetovalcem, saj vam lahko pomaga in vas vodi skozi volatilna obdobja delniškega trga. Pomaga vam ostati osredotočen na dolgoročne cilje in zmanjšati stres ob nihanjih na trgih.

O avtorju: Petra Lamut Kolenac

Finančna svetovalka