Kako naprej?

Še pred štirinajstimi dnevi se je zdelo, da bo v drugi polovici leta negotovosti nekoliko manj, pa se je zgodilo ravno nasprotno. Še nekaj dni pred zloglasnim britanskim referendumom nihče ni zares verjel, da se lahko ljudstvo odloči za izstop. Zgodilo se je nepričakovano in trgi so zelo zanihali.

Do konca preteklega tedna so nekatere naložbe že nadoknadile izgube, medtem ko britanski funt ostaja slabih deset odstotkov nižje, kot je bil pred referendumom. Trenutno kaže, da bosta angleška politika in ekonomija v naslednjih letih doživeli določene spremembe, kakšne, pa je zaenkrat nemogoče oceniti. Najprej potrebujejo vlado, ki bo sprožila izstop ter začela pogajanja z Evropsko unijo. Voljo ljudstva, kljub temu da ni prepričljiva, bodo verjetno spoštovali, vseeno pa ostaja možnost, da se referendum ali ponovi ali zavrže. Do jeseni kakšnih novosti na fronti EU – Velika Britanija ne gre pričakovati, bo pa veliko političnega dialoga. Nad Veliko Britanijo bo v naslednjih letih ostajala senca negotovosti. Gospodarska rast se bo znižala, inflacija zvišala, pogajanja pa bodo definirala v kolikšni meri. Nižja rast bo prizadela tudi izvoznice v Veliko Britanijo. Znotraj EU so največje Belgija, Nizozemska in Irska. Izvozijo od sedem do osem odstotkov svojega BDP. Vseeno se zdi, da trenutno gospodarska slika v EU ni ogrožena. 2,2-odstotna letna rast v prvem kvartalu se zdi dosegljiva tudi v bližnji prihodnosti, saj so podatki o brezposelnosti in investicijah tudi v zadnjem času kazali optimistično sliko.

Izgubljanje časa, tako na politični kot tudi gospodarski ravni pa je nekaj, česar si evropska podjetja ne smejo privoščiti. Konkurenca, tako na zahodu kot tudi vzhodu, teh težav nima. V globalnem svetu konkurenca ne počiva in izgubljanje časa z neproduktivnimi težavami ti hitro lahko poslabša krvno sliko. Po referendumu so cene delnic evropskih podjetij izgubile dodatnih pet odstotnih točk v primerjavi z ameriškimi in osem odstotnih točk v primerjavi s trgi v razvoju. Dodatno porušenje zaupanja znotraj EU pa bi lahko razlike še povečalo. Vseeno se zdi, da se to ne zgodilo in da bodo poletni meseci na kapitalskih trgih nekoliko mirnejši, ključna vprašanja pa ostajajo, kako daleč v gospodarskem ciklu so ZDA in ali Kitajska lahko omeji svoje težave. Vse to pripelje do donosov, ki letos ne bodo visoki, za zdaj je večina namreč še vedno v minusu. V drugi polovici leta pričakujemo še ameriške volitve, ki bodo za seboj potegnile ogromno medijskega prostora. Prva polovica leta je bila zelo zahtevna, taka se zdi tudi druga.

David Zorman, samostojni upravitelj