Jeklarji ponovno na obzorju

Zgodovinsko visok razkorak med ceno jekla in izkoriščenostjo zmogljivosti, okrevanje evropske ekonomije ter zapiranje dela presežnih kapacitet na Kitajskem so glavni dejavniki, zaradi katerih postaja jeklarski sektor v investitorski srenji vse zanimivejša tema.

Rastoči nepremičninski in avtomobilski trg, primarno v ZDA in deloma v Aziji, sta spodbudila svetovno povpraševanje po jeklu in sta glavna dejavnika, zaradi katerih največji globalni proizvajalci jekla delujejo blizu najvišjih proizvodnih ravni v zadnjem letu. Danes je jasno, da je zgodovinsko velikim (in za marsikoga nespametnim) ukrepom Ameriške centralne banke uspelo ponovno zagnati ameriško ekonomsko kolesje. Ameriška industrijska proizvodnja in izkoriščenost  proizvodnih kapacitet sta se v letošnjem letu vrnili na predkrizne ravni. Znamenja močnejšega okrevanja kažeta domači nepremičninski trg in v zadnjem času tudi trg dela, zaradi česar naj bi FED že prihodnje leto začel dvigovati obrestne mere, glavni kazalec robustnosti gospodarske aktivnosti. 

Dodatna spodbuda jeklarskemu sektorju je začela prihajati tudi z druge strani Atlantika, v obliki okrevanja evropskega gospodarstva. Ohlapna monetarna politika ECB se je (končno) začela odražati tudi v realnem gospodarstvu. Rast evropske ekonomije je po prvem četrtletju 2014 najmočnejša v zadnjih treh letih. Po večletnem soočanju s šibkim povpraševanjem in ogromnimi presežnimi kapacitetami se, kot kaže, boljši časi obetajo tudi evropskim jeklarjem. Junija je indeks evropske jeklarske dobičkonosnosti dosegel najvišjo raven od septembra 2012. Zadnjega od treh dejavnikov, ki naj bi v prihodnje podprli pozitivni trend jeklarske industrije, predstavlja nova okoljevarstvena politika Kitajske. Z namenom zmanjšati onesnaževanja zraka naj bi letos v kitajski provinci Hebei zaprli za 60 milijonov ton kapacitet proizvodnje jekla. Glede na to, da naj bi bile ravno presežne kapacitete na Kitajskem (ocenjuje se jih na 300 milijonov ton) glavni razlog za nedavni padec cen železove rude, premoga, polproizvodov in ne nazadnje končnih proizvodov iz jekla, je umik, čeprav majhnega dela (približno 20 odstotkov) proizvodnih zmogljivosti, zagotovo korak v pozitivno smer za globalno jeklarsko industrijo.


Vir: Bloomberg

Sašo šmigić, pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja analiz, KD Skladi