IT-sektor ponuja lepe dividende

Panoga informacijske tehnologije, ki zajema zelo širok spekter podjetij, ki se ukvarjajo tako z računalniki in programsko opremo kot pametnimi telefoni in mikročipi, je še vedno sinonim za hitro oziroma včasih divjo rast podjetij, ki ves dobiček reinvestirajo v svoj osnovni posel. Zaradi tega naj bi bila zanimiva samo za vlagatelje, ki iščejo bolj tvegane naložbe, manj primerna pa za vlagatelje, ki iščejo stabilnejše donose, za varčevalce. A resnica je precej drugačna od splošnega prepričanja.

Panogo v veliki meri zastopajo ameriška podjetja, saj se je med deset največjih podjetij uspelo vriniti le Samsungu. Ta prednjačijo  tudi po višini vrnjenih dobičkov vlagateljem – tako v obliki dividend kot v obliki odkupa lastnih delnic. Zato so se od poka internetnega balona leta 2000 temeljito spremenila tudi vrednotenja v panogi, ki je razen redkih izjem postala vrednotena relativno poceni in s tem ponuja zanimive investicijske priložnosti.
Kar nekaj največjih podjetij iz te panoge izplačuje nadpovprečne dividende, vendar, kar je še pomembneje, te dividende rastejo hitreje od povprečja drugih podjetij na borzah, pole tega pa je za sektor informacijske tehnologije značilno tudi zelo veliko prostih denarnih sredstev. Če pogledamo samo deset največjih podjetij v panogi (Apple, Microsoft, Google, IBM, Samsung, Intel…) ugotovimo, da nimajo nobenega dolga, imajo pa 250 milijard evrov na bančnih računih. Za primerjavo: s tem denarjem lahko odplačajo vse dolgove Grčije, Cipra, Slovenije in še koga zraven.

Podjetje z najdaljšo zgodovino izplačevanja rastoče dividende v panogi je IBM, ki je že zadnjih 30 let dividendni šampion. V zadnjem desetletju sta se mu pridružila še Microsoft in Intel, zadnjih nekaj let pa v to kategorijo vstopata tudi Apple ter Cisco Systems. Poleg teh multinacionalk se najde v panogi tudi nekaj manjših zanimivih podjetij. Dividendna donosnost se giblje od okoli 1,75 odstotka pri IBM do 2 odstotkov pri Applu pa vse do skoraj 4 odstotke pri Intelu. A še pomembnejši podatek kot trenutna dividendna donosnost je dolgoročna rast dividend. Tako ta rast pri IBM, Intelu in Microsoftu dosega okoli 15 odstotkov v zadnjih petih letih, s tem pa se ne more pohvaliti ravno veliko podjetij. Za nameček je Apple ravno pred nekaj dnevi najavil dvig dividende v letu 2013 za 15 odstotkov.

Dodatna komponenta nagrajevanja delničarjev je odkup lastnih delnic, ki v praksi pomeni, da se dobiček podjetja deli na vedno manjšo količino delnic, s tem pa donosi za obstoječe vlagatelje rastejo. Tako je recimo Intel v zadnjih osmih letih zmanjšal količino obstoječih delnic za 16 odstotkov, Microsoft za skoraj 22 odstotkov, IBM pa za skoraj 30 odstotkov. Apple pa je pred dnevi objavil, da bo za nakupe lastnih delnic namenil slabih 40 milijard evrov, s čimer se počasi premika v smer zrelejšega podjetja, ki bo večji del dobička vrnilo svojim lastnikom.

Za konec lahko dodamo, da vsa omenjena podjetja druži še ena skupna lastnost, ki jo iščemo pri podjetjih, v katera želimo investirati: so nesporni šampioni v svojih segmentih poslovanja ter nesporno vodilna globalna podjetja, ki vodijo v inovacijah in prilagajanju trgom. Zato si lahko nadpovprečne donose obetamo tudi v prihodnosti.  

Aleš Lokar, pomočnik direktorja naložbenega sektorja, KD Skladi

V skladu KD Dividendni se nahajajo najboljša globalna podjetja z dolgo zgodovino naraščajočih izplačil.