Gospodarska slika v ZDA ostaja močna

Letošnje leto smo začeli z napovedmi o recesiji, ohlajanju gospodarske rasti, posledično pa naj bi se znižala tudi inflacija. V prvih treh mesecih letošnjega leta so vsi makroekonomski podatki nakazovali drugačno sliko.

 

Gradbeni sektor je še naprej pod vplivom stimulativne fiskalne politike. Potrošnik ostaja v boljši kondiciji, kot smo pričakovali. Kljub temu da so porabili dobršen del denarja, ki jim je ostal od covidnih časov, pa je trg dela močan in ta jim ponuja varnost glede prihodnosti. Plače še naprej rahlo rastejo, kar tudi spodbuja potrošnjo. V zadnjih tednih je sentiment sicer nekoliko pokvarila višja cena nafte – ta raste zaradi negotovosti tako v Ukrajini kot tudi na Bližnjem vzhodu ter delno tudi zaradi pričakovanj po nekoliko boljši sliki na Kitajskem. Cena ameriške nafte se trenutno giblje okoli 85 dolarjev za sodček. V ZDA se višja cena nafte takoj prelije v višje cene na bencinski črpalki, prav tako so potrošniki zelo občutljivi za ceno bencina. To se je poznalo tudi v zadnji inflacijski številki. Letna inflacija v ZDA, ki je bila objavljena v sredo, znaša 3,5 odstotka, na mesečni ravni pa 0,4 odstotka. Številki sta bili 0,1 odstotne točke višji, kot so pričakovali analitiki. Še naprej razmeroma visoke številke pomenijo, da je inflacija precej bolj trdovratna, kot so trgi pričakovali na začetku leta. To pa pomeni, da obrestne mere ostajajo visoke, število spustov pa se znižuje. Na začetku leta so ekonomisti v ZDA pričakovali sedem znižanj obrestne mere, po zadnji inflacijski številki pa pričakujejo samo še enkratno znižanje obrestne mere. Če pa bo cena nafte še naprej rasla, znižanja mogoče letos sploh ne bo. Cena denarja ima zelo velik vpliv na nepremičninski sektor, zadolžena podjetja ter cene delnic, ki imajo visoke valuacije. Za podjetja, ki imajo presežna denarna sredstva, pa dobra makroekonomska slika in nekoliko višja inflacija pomeni višje prihodke, če jim stroški rastejo nekoliko počasneje, pa tudi višjo maržo. To pa so vsa podjetja, ki jim je uspelo z avtomatizacijo, digitalizacijo in sedaj vpeljujejo še rešitve umetne inteligence. Vsa ta podjetja bodo tudi v bolj zahtevnih časih pridobivala tržni delež. Trg je sicer pri vseh spremembah poslovnih modelov trenutno daleč pred ostalimi, kar kažejo tudi borzne cene. S&P 500 je letos kljub višjih obrestnim meram že pridobil dobrih deset odstotkov, kar kaže, da so se zelo dobro prilagodili na višjo ceno denarja. Zelo dobro pa jezdijo tudi trende prihodnosti.

Trg je sicer do določene mere drag in kakšna korekcija bi bila dobrodošla, vendar trenutno vse nakazuje na to, da bi bila to dobra nakupna priložnost.

 

 

O avtorju: David Zorman

David Zorman je diplomiral leta 2008 na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Že kot študent si je leta 2005 začel nabirati znanja s področja upravljanja premoženja kot finančni analitik v borznoposredniški družbi KD BPD. Januarja 2008 se je zaposlil v družbi Generali Investments (prej KD Skladi), kjer upravlja globalni sklad skladov Generali Prvi izbor, geografski sklad Generali Amerika ter sektorska sklada Generali Tehnologija in Generali Vitalnost. Revija Moje finance mu je leta 2011 podelila prestižno priznanje najboljšega upravitelja leta.