Gorenje se osredotoča na osnovno dejavnost

Domači trg: Vlagatelji so po zapletih okoli privatizacije Telekoma precej zadržani

Teden na ljubljanski borzi je minil razmeroma mirno. Medtem ko so razvite borze v znamenju objav polletnih rezultatov, slovenska kotirajoča podjetja tradicionalno razkrivajo poslovanje v prvih šestih mesecih šele v drugi polovici avgusta.

Vlagatelji doma so po zadnjih peripetijah okoli privatizacije Telekoma in Cinkarne Celje zelo zadržani do novih nakupov. Lahko rečemo, da presenetljivo, saj v zadnjih dneh na ljubljansko borzo spet prihajajo pozitivne novice, bliža se čas izplačila dividend, depoziti na bankah pa skoraj ne prinašajo več obresti.

V zadnjih dneh je iz velenjskega Gorenja prišlo kar nekaj spodbudnih novic. V podjetju, ki ima na evropskem trgu bele tehnike skoraj štiriodstotni tržni delež, poglabljajo sodelovanje z japonskim Panasonicom, ki je od leta 2013 sicer njihov manjšinski delničar. Nova pogodba bo razširila sodelovanje na več področij, med drugim tudi na skupno nabavo, logistiko in distribucijo.

V Gorenju so že pred časom ocenjevali, da jim bo partnerstvo s Panasonicom v prihodnjih letih prineslo dodatnih 80 milijonov evrov zaslužka. Povezava, ki jo v Velenju pletejo z japonskim velikanom, s tem dobiva vse večjo težo in v borznih krogih se že špekulira o možnostih nadaljnjega kapitalskega povezovanja. Panasonic se je sicer ob nakupu manjšinskega paketa delnic Gorenja zavezal, da deleža ne bo povečeval do leta 2018, vendar se ta moratorij lahko prekine s sklepom nadzornega sveta Gorenja.

Znano je, da je predsednik uprave Panasonica preteklo zimo ob dveh različnih priložnostih namreč poudaril načrtovano krepitev Panasonica na evropskem trgu bele tehnike in to prav s prevzemom kakšnega večjega evropskega proizvajalca. V poslovnem načrtu Panasonica je treba izpeljati prevzem do konca njihovega poslovnega leta, ki se bo končalo 30. marca 2016.

Morda v smislu zgoraj napisanega lahko obravnavamo tudi prodajo Gorenjeve hčerinske družbe Surovina poljski družbi Elemental Holdings. V Velenju se osredotočajo na temeljno dejavnost proizvodnje bele tehnike in prodajajo poslovno nepotrebna sredstva in portfeljske naložbe. S temi prodajami bodo pomembno znižali neto finančni dolg, saj je vrednost podjetij iz omenjenega segmenta, ki ustvari manj kot 10 odstotkov prodaje Gorenja, po ocenah analitikov okoli 40 milijonov evrov. Naj spomnimo, da je celotno Gorenje na borzi vredno okoli 150 milijonov.

Grega Meden, samostojni upravitelj