Dobro odmerjena izdaja državne obveznice

Slovenija je z obveznico po 1,6 odstotka izkoristila izjemne pogoje

Zaspana dama Evropa se počasi prebuja iz dolgoletnega spanja in pričakovati je, da se bo letos gospodarska rast približala dvema odstotkoma na leto. Ne sliši se veliko, a obstajajo nekatere študije, ki pravijo, da sta ravno ta dva odstotka tista, pri katerih začne prebivalstvo dejansko čutiti višanje blaginje.

Vire gospodarske rasti na naši celini bi lahko iskali v treh segmentih, ki so si po prispevku k rasti nekako enakovredni. Najprej – krepko znižanje cene nafte neposredno ustvarja presežek denarja pri potrošnikih, kar omogoča večje trošenje drugih dobrin. Drugič: različno ekspanzivne monetarne politike največjih centralnih bank so vodilo v močno znižanje evra, ki spodbuja povečanje zunanjega povpraševanja po evropskih izdelkih in storitvah. In na koncu je Evropska centralna banka z ukrepom kupovanja državnih obveznic na trgu krepko znižala strošek zadolževanja držav in okrepila splošno zaupanje.

V vrtincu splošne evforije na evropskem trgu državnih obveznic, ki so se v zadnjih mesecih močno podražile, je vstopila na trg tudi Slovenija z izdajo nove 20-letne obveznice. Kljub temu da je bilo mogoče pričakovati izdajo še daljše, 30-letne, je Slovenija izkoristila izjemne pogoje in izdala obveznico po rekordno nizki obrestni meri 1,6 odstotka na leto v višini ene milijarde evrov. Da je bila cena dobro odmerjena, kaže tudi relativno nizko povprašanje po izdaji, saj je bilo le 30 odstotkov več interesa, kot je bila velikost izdaje. še nedolgo nazaj je bil ob izdajah, kjer je bila obrestna mera blizu šest odstotkov, interes tudi 20-krat večji od same izdaje.

Seveda Slovenija ni bila izjema. Obveznice pospešeno izdajajo tudi preostale države članice EU in izkoriščajo dobre pogoje. Vsi se namreč zavedajo, da tako pozitivna situacija ne bo trajala dolgoročno. Na tem mestu bi lahko parafrazirali pregovor »Čemu denar v norčevi roki? Da si kupi modrost, če pa nima razuma?«. Dokazati bo namreč treba, da ni v rokah norcev ter da sta razum in modrost del identitete sindikalistov, direktorjev, politikov ter bankirjev.

Primož Cencelj, CFA, samostojni upravitelj