Dober vmesni rezultat

Objave rezultatov poslovanja največjih evropskih družb za prvo polletje 2017 so bolj ali manj pri koncu. Čeprav so bili (in še vedno so) gospodarski podatki v Evropi odlični, smo v drugih regijah sveta videli tudi zelo spremenljivo sliko, kar bi lahko tudi negativno vplivalo na evropske multinacionalke, zato dobro stanje evropskega gospodarstva samo po sebi še ne pomeni tudi dobrega poslovanja evropskih družb.

Največja evropska podjetja so namreč bistveno bolj odvisna od trgov zunaj Evrope kot recimo ameriška od neameriških trgov. V prvem polletju letos je recimo evro pridobil več kot 12 odstotkov v primerjavi z dolarjem, kar je številnim podjetjem precej pokvarilo sliko poslovanja, predvsem pa znižalo napovedi in pričakovanja za leto 2018. A pojdimo lepo po vrsti.

Evropske družbe so presegle pričakovanja tako na strani prihodkov, za 0,5 odstotka, kot tudi dobičkov, za 1,5 odstotka. Bolj zanimiv je podatek, da so dobički letos višji za 17 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Rezultati za drugo četrtletje sicer kažejo manjšo dinamiko rasti v primerjavi s prvim četrtletjem, kar je nekoliko razočaralo vlagatelje. Razmeroma visoka vrednotenja na delniških trgih pa so ključen dejavnik, zakaj so se delnice na sicer solidne rezultate odzvale zelo mlačno. Znotraj 17-odstotnega prirasta smo opazovali zanimive premike. Večina rasti gre na račun bistveno boljšega poslovanja v panogi financ in energije. Nafta je cenovno precej višje kot v letu 2016, zaradi česar so dobički naftnih družb letos precej višji, finančne družbe pa se po globokih minusih zaradi odpisov letos počasi pobirajo in so eden najdonosnejših sektorjev. Pomemben prispevek k rasti evropskih dobičkov je dal še sektor tehnologije, ki kaže najmočnejšo rast prihodkov. Zanimivo je, da je tehnološki sektor v zadnjem letu pridobil skoraj 15 odstotkov pri uteži v evropskem indeksu in ima zdaj 4,6 odstotni delež, to pa je še zmeraj zelo skromna številka v primerjavi z ZDA, kjer ima v ameriškem indeksu tehnologija največji delež v višini 23,3 odstotka.

Iz vidika držav so največja pozitivna presenečenja Francija, Španija, Nizozemska in Velika Britanija, nekoliko pa so razočarala nemška podjetja. Predvsem je spodbudno, da se po operativni odličnosti in profitabilnosti podjetja iz južnejših držav EU približujejo podjetjem iz severnih in srednjeevropskih držav. To seveda kaže tudi lokalno gospodarsko okolje, ki se je na primer v Španiji in Italiji v zadnjih 12 mesecih močno izboljšalo. In kako naprej?

Napovedi za drugo polovico 2017 so optimistične, a zaradi močne rasti evra proti drugim valutam nekoliko previdnejše. Pričakovanja analitikov so se stabilizirala pri 12-odstotni rasti dobičkov za leto 2017 ter 9-odstotni rasti za leto 2018. Napovedi so optimistične in izhajajo iz pozitivnega pogleda tako managerjev kot potrošnikov, hladijo pa jih povečana politična nestabilnost, ki zadnje čase prihaja iz ZDA, ter predvsem nejasnosti okoli prihodnje denarne politike tako Fed kot ECB in posledično močnih valutnih nihanj. Na ravni podjetij lahko pričakujemo, da bodo v naslednjih 6 do 12 mesecih bolje poslovala podjetja, ki so bolj osredotočena na evropski trg, kot veliki izvozniki. Zato se zdijo zanimive nekatere delnice iz panog financ, oskrbe, telekomunikacij in seveda IT kot najhitreje rastoče panoge. A kot ponavljam že nekaj časa, previdnost zaradi visokih vrednotenj ni odveč. Nekaj prostega denarja na računu je pameten pristop k vlaganju v takih obdobjih.

O avtorju: Aleš Lokar

Aleš Lokar ima dobrih 20 let izkušenj v finančnem sektorju. Kot analitik, upravitelj in borzni posrednik je deloval v borznoposredniških družbah BPH in PM&A. Od leta 2005 dalje je bil zaposlen kot upravitelj premoženja v borznoposredniški družbi KD BPD, od marca 2008 pa je pomočnik direktorja naložbenega sektorja v družbi Generali Investments (prej KD Skladi). Upravlja naša najstarejša in največja sklada, Generali Galileo in Generali Rastko Evropa, ter Generali Globalni, ki se je preoblikoval iz investicijske družbe. Aleš Lokar je prejel prestižni naziv Naj upravljavec premoženja v Sloveniji leta 2017 in 2024 (po izboru revije in portala Moje finance).