Cena nafte najvišja po januarju 2020

V februarju so cene surove nafte poskočile za več kot 13 odstotkov (v USD), tako da je nafta dosegla najvišje mesečno povprečje po januarju 2020. Glavni razlog za takšno rast so pričakovanja o okrevanju povpraševanja in pa odločitev združenja OPEC na srečanju 4. marca, ko so članice sprejele dogovor, da do aprila ne bo sprememb v načrpani količini nafte.

 

Hkrati sta k rasti cen pripomogla tudi mrzlo zimsko vreme, ki je povzročilo motnje v oskrbi in strm upad proizvodnje v ZDA, in odločitev Savdske Arabije, da bo še naprej prostovoljno do konca aprila ohranila za milijon sodčkov manjšo proizvodnjo.

Referenčna košarica OPEC se je že četrti zaporedni mesec povečala in v februarju dosegla vrednost čez 61 dolarjev na sodček; v času pred zasedanjem so se cene terminskih pogodb povzpele nad 63 dolarjev na sodček. Kot rečeno, pa je odločitev na zasedanju OPEC cene nafte potisnila zgolj še višje. Na trgih vlada pozitivno vzdušje tudi zaradi enormnih ekonomskih stimulusov v ZDA. Februarju je proizvodnja v državah OPEC v povprečju znašala 24,85 milijona sodčkov dnevno, kar je 0,65 milijona sodčkov dnevno manj kot v januarju. V zadnjih dneh se cena giblje nekoliko nad 65 dolarji za sodček.

V letu 2020 se je svetovno povpraševanje po nafti sicer zmanjšalo za 9,6 milijona sodčkov na dan, na nekaj več kot 90 milijonov sodčkov na dan. V letošnjem letu je povpraševanje po nafti ocenjeno na 96,3 milijonov sodčkov na dan, pri čemer bo povpraševanje v prvem polletju najverjetneje nižje od napovedi, predvsem zaradi podaljšanja ukrepov proti covidu-19 v mnogih delih Evrope in po svetu. Poleg tega brezposelnost v ZDA, ki upada počasneje od želja, upočasnjuje okrevanje gospodarstva. Po drugi strani so napovedi povpraševanja v drugi polovici letošnjega leta višje, kot je bilo sprva mišljeno, kar je podprto predvsem z velikim optimizmom po umiritvi epidemije zaradi precepljenosti prebivalstva.

V prihodnjem mesecu lahko pričakujemo, da bo kljub nekoliko večjemu povpraševanju ponudba ostala nespremenjena. To bi po napovedih ameriške energetske informacijske administracije (EIA) podpiralo rast cen vsaj še do konca aprila, maja pa se pričakuje sproščanje omejitev črpanja in porast proizvodnje držav OPEC na 26,6 milijona sodčkov na dan, kar bi pomenilo 5,98-odstotno povečanje glede na mesečno povprečje med januarjem in aprilom.

 

 

Sašo Šmigić

O avtorju: Sašo Šmigić

Sašo Šmigić je diplomiral na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Od leta 2006 je bil zaposlen kot upravitelj na borznoposredniški družbi KD BPD, od marca 2008 pa kot upravitelj v družbi za upravljanje Generali Investments (prej KD Skladi), kjer je leta 2013 postal pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja analiz. Upravlja sektorski sklad Generali Surovine in energija ter v razvijajoče trge usmerjene sklade Generali Novi trgi, Generali Indija - Kitajska in Generali Latinska Amerika. Septembra 2023 je nastopil 4-letni mandat člana uprave družbe Generali Investments d.o.o.