Čas za evropske delnice?

Globalni trgi na krilih »neskončne« likvidnosti nadaljujejo zmagoslavni pohod navzgor. Vse skupaj traja dlje od najbolj divjih pričakovanj. Še pandemija je rast zmotila le za slabih šest mesecev, merjeno skozi prizmo ameriškega trga. Vrnitev na predkoronske ravni je v Evropi trajala precej dlje, a zdaj so tudi evropske delnice višje, kot so bile pred pandemijo. Zasluge gre pripisati poleg že omenjene »neskončne« likvidnosti in boljših rezultatov predvsem povečani privlačnosti evropskih delnic v primerjavi z ameriškimi.

 

Z vidika globalnega, predvsem ameriškega vlagatelja so evropske delnice zatavale v temen predor brez izhoda kmalu po letu 2010. Dodobra so jih prestrašile zgodbe o razpadu EU in evra – dokler ni Velika Britanija odšla iz Unije. A ker se žabo kuha počasi, so se vlagatelji na težavno usklajevanje med evropskimi državami počasi navadili, zato temu pripisujejo manjšo težo. Po drugi strani pa je del evropskega gospodarstva pridobil težo, pomen in propulzivnost. Zato se je interes vlagateljev povečal.

Trgi in indeksi so kot živa bitja. Rastejo in se razvijajo, a ne vsi enakomerno. Delež delnic iz ZDA je zato od leta 2010 v največjem globalnem indeksu MSCI World AC zrasel iz 42 odstotkov na današnjih 54 odstotkov. Po drugi strani je delež Evrope skupaj z VB upadel s 25 odstotkov na manj kot pod 20 odstotkov. Ti premiki gredo predvsem na račun tehnoloških in IT-podjetij. Čeprav zadnje desetletje Evropa močno zaostaja z njihovem razvojem, pa se skozi pandemijo vendarle kaže luč na koncu tunela.

Delež tehnoloških podjetij v evropskem indeksu se je v zadnjih dveh letih potrojil. Tudi v drugih panogah prodirajo bolj propulzivna podjetja, ki skupaj predstavljajo vse večji delež trga. Še vedno je zaostanek za ZDA velik, a se zmanjšuje. Hitro rastoča podjetja rastejo hitreje in to v okolju nizkih obrestnih mer in »neskončne« likvidnosti kljub višjemu tveganju privlači vlagatelje. Tako ameriški in globalni vlagatelji znova odkrivajo Evropo. Tokovi sredstev so še naprej sramežljivi, a pomembno je, da po dolgih letih niso več negativni. Zato zadnje mesece evropski trg povsem drži korak z ZDA, na trenutke pa ga celo prehiteva. Razlogi za okrevanje so poleg že naštetih zelo raznoliki.

Pandemija in zelene politike so pospešile renesanso avtomobilske industrije, kjer so zadnji rezultati evropskih avtomobilističnih podjetij odlični. Prodaja električnih vozil strmo narašča, profitne marže so odlične. Tesla kar naenkrat resno občuti grožnjo svoji borzni prevladi. Panoga oskrbe s pomočjo investicij v bolj zelene vire energije prav tako doživlja renesanso. Obe panogi imata v Evropi precej večjo težo kot isti panogi v ZDA. Pravkar objavljeni rezultati LVMH, največjega proizvajalca luksuznih dobrin na svetu, kažejo, da je svet lačen evropskega luksuza. Pa naj bodo to francoski šampanjci, švicarske ure ali italijanska dizajnerska oblačila. Svet je zaradi prehoda na delo na daljavo in digitalizacije vsega prizadelo pomanjkanje polprevodnikov. Intel in tajvanski TSMC kot največja proizvajalca polprevodnikov sta napovedala ogromne naložbe v širitev proizvodnje. To je dokončno izstrelilo nizozemski ASML med eno od največjih evropskih podjetij po tržni kapitalizaciji.

Vsa ta hitreje rastoča podjetja ali pa podjetja, ki so se prenovila, so dosegla kritično maso na evropskih trgih, ki evropskim delnicam omogočajo, da ne bi več zaostajale za ameriškimi, če le ne bodo evropski politiki počeli prevelikih neumnosti. Žal pa je svet po zadnjih ameriških volitvah v nasprotju s pričakovanji postal še bolj kompleksen.

Gospodarska vojna med ZDA in Kitajsko ter tudi Rusijo se zaostruje in se bo nadaljevala. Evropa je vse bolj prisiljena izbirati stran. Čeprav so jo v preteklosti marsikdaj najbolje odnesli tisti, ki so sedeli na obeh stolih (primer Švice), pa trenutno bruseljska elita ne vzbuja zaupanja. Zato globalni investitorji evropske delnice še naprej gledajo sumničavo. A če se ne uresniči najslabši scenarij, potem se lahko tudi evropska podjetja bolj množično vrnejo v globalne portfelje. In ne pozabimo. Povprečen evropski varčevalec v nasprotju z ameriškim skoraj nima delnic. Če se tu zgodi le mali premik, je prihodnost lahko zelo »zelena«.

 

O avtorju: Aleš Lokar

Aleš Lokar ima dobrih 20 let izkušenj v finančnem sektorju. Kot analitik, upravitelj in borzni posrednik je deloval v borznoposredniških družbah BPH in PM&A. Od leta 2005 dalje je bil zaposlen kot upravitelj premoženja v borznoposredniški družbi KD BPD, od marca 2008 pa je pomočnik direktorja naložbenega sektorja v družbi Generali Investments (prej KD Skladi). Upravlja naša najstarejša in največja sklada, Generali Galileo in Generali Rastko Evropa, ter Generali Globalni, ki se je preoblikoval iz investicijske družbe. Aleš Lokar je prejel prestižni naziv Naj upravljavec premoženja v Sloveniji leta 2017 in 2024 (po izboru revije in portala Moje finance).