Brbotanje

Če smo še pred nekaj meseci pisali o zgodovinsko nizkih obrestnih merah evropskih držav, smo v zadnjem mesecu doživeli prvo pravo korekcijo na dolžniških trgih. V praksi to pomeni, da se je strošek desetletne nemške obveznice za državo dvignil z 0,07 na približno 0,6 odstotka letno. Na prvo žogo bi lahko rekli, da se Nemčija še vedno zadolžuje zelo poceni. A investitor, ki je kupil nemške obveznice na vrhu, beleži danes v portfelju 5,2 odstotno izgubo.

Razlogov za nastop popravka je več. Najpomembnejši je verjetno ta, da je trg na začetku kvantitativnega popuščanja mogoče malo precenil domet tega ukrepa. Zdaj je treba verjetno govoriti bolj o stanju normalizacije. Na drugi strani pa je videti vse več signalov in objavljenih podatkov, ki dejansko kažejo na povečano dinamiko evropske ekonomije. še najbolj v vse večji želji poslovnih bank robnega dela Evrope po novem kreditiranju prebivalstva in podjetij. Opaziti je tudi močno zniževanje pribitkov na euribor, ki jih banke zaračunavajo kot ščit pred potencialno nezmožnostjo odplačevanja.

Seveda je treba Grčijo izločiti iz napisanega, saj se tam nadaljuje »tek na banke«. Ljudje v paniki dvigujejo vse razpoložljive evre. Grčija ima namreč samo še ta teden čas za dogovor o novi likvidnostni pomoči. V primeru propada pogajanj državo verjetno čaka temačna prihodnost, kjer bo mir spet postal ena najbolj želenih vrednot.

Najjužnejša država Balkanskega polotoka pa je najboljši primer tega, kaj pomeni politična izbira za prihodnost posameznega naroda. Novi kapitan ladje ima možnost usmeriti ladjo tudi v ledeno goro, če si potniki, ne zavedajoč se posledic trka, želijo preživeti dan na snegu.

Malo manj skrajne, a kljub temu pomembne politične spremembe se dogajajo tudi drugje po Evropi. Velika Britanija je dobila nov parlament, ki daje na eni strani možnost Britaniji, da izstopi iz Evropske unije, na drugi strani pa, da sama razpade, saj je na škotskem nacionalna stranka pridobila skoraj vsa razpoložljiva poslanska mesta. Tudi na Poljskem, kjer je z zmago Andrzeja Dude na predsedniških volitvah močno pridobila tudi njegova evroskeptična stranka. V južnih državah pa je mogoče opaziti vse večji vpliv skrajno levih strank. še posebej v španiji, kjer je na podlagi regionalnih volitev konec tedna mogoče pričakovati močno spremenjen parlament na generalnih volitvah letos jeseni.

Tako je pri nalaganju v državne obveznice evropskih držav izjemno pomembno spremljati gibanja politične misli, ki v svojem bistvu odstopa od ideje skupne Evrope. Saj ravno ta integracija pod vodstvom Evropske centralne banke drži ravni zahtevanih donosnosti na obstoječih nizkih nivojih.

Primož Cencelj, CFA, samostojni upravitelj