Bodi vlagatelj in ne špekulant

Veliko ljudi misli, da je celotno dogajanje na borzi samo špekulacija in da je borza namenjena le tistim srečnežem, ki so naklonjeni tveganju. Pa je borza res samo špekulacija? Zdi se, da ima beseda špekulacija zelo negativen prizvok. Seveda ne, obstaja bistvena razlika med špekulacijo in investicijo.

Kaj je investicija ali naložba?
Ko investirate, pomeni, da svoj denar zaupate nekomu drugemu, ki bo naredil nekaj produktivnega (npr. razvil novo zdravilo, zgradil hišo, zagotovil energijo). In kot vlagatelj želite imeti svoj delež dobička, saj ste z naložbo, v vsakem primeru, prevzeli tudi tveganje. Vsa podjetja namreč niso uspešna.
Kot vlagatelj morate imeti dolgoročno perspektivo, saj ste v bistvu solastnik določenega podjetja in ste udeleženi pri dobičku, imate glasovalno pravico in prevzemate tveganje. Zavedati pa se morate, da ima vsako podjetje tako vzpone kot padce.
Cena posameznega podjetja ali delnice tore je pomeni vrednost vseh prihodnjih pričakovanih dobičkov, ki jih bo podjetje ustvarilo. Vlagatelj z naložbo v delnice ali vzajemne sklade pridobi tudi udeležbo pri dobičku.

In kaj je špekulacija?
Špekulanta, v nasprotju z vlagateljem, ne zanima pričakovan prihodnji dobiček, saj želi zaslužiti na kratek rok s spremembo cene delnice. Zanima ga le razlika med nakupno in prodajno ceno.

Katero pot naj torej izberem?
Če želite doseči svoje finančne cilje, potem se morate zavedati, kaj počnete s svojim denarjem. Odsvetujem vam špekuliranje, veliko bolje boste izbrali, če boste svoje naložbe čim bolj razpršili. Vaša časovna perspektiva naj bo dolgoročna, prav tako kakor tudi vaši naložbeni cilji, saj boste le tako imeli svoje finance pod kontrolo.
Če ste še vedno v skrbeh in ne veste, kako priti do zastavljenega cilja, je smiselno, da se pogovorite s finančnim svetovalcem. Skupaj bosta odkrila, kakšne so vaše potrebe, želje, skrbi in vam bo pomagal začrtati pot do zastavljenega cilja.
Z rednim mesečnim varčevanjem v vzajemnih skladih, pri katerih je dosežena maksimalna razpršenost premoženja, lahko tudi z manjšimi zneski veliko privarčujemo. Pri tem ne potrebujemo prav posebnega znanja s področja borznih trgov, saj z našim premoženjem upravljajo izkušeni strokovnjaki.

Torej pravite, da se bolj splača biti vlagatelj, kot špekulant?
Verjamem, da vsakega izmed nas kdaj zamika strategija, ki je bolj namenjena špekulantom – v čim krajšem času zaslužiti čim več denarja. Ampak za povprečnega vlagatelja, ki se komaj podaja na finančne trge, to ni pravilna izbira. Vzela vam bo ogromno časa, možnosti izgube denarja pa so velike.
Seveda se bo vedno našlo tudi nekaj špekulantov zmagovalcev, z nadpovprečnimi dobički, vendar je statistično gledano dobičkonosnih špekulantov malo. In težko je dokazati, ali je to odraz znanja ali naključja.
Svetujemo vam, da se osredotočite na oblikovanje portfelja z visoko stopnjo razpršenosti premoženja, ki ga najlažje dosežemo z vlaganjem v globalne vzajemne sklade. Z leti svoj portfelj le še izpopolnjujemo in ga prilagajamo svojim potrebam, željam in ciljem.

O avtorju: Lidija Selič

Strokovna finančna svetovalka z bogatimi izkušnjami na področju borznega posredovanja in svetovanja. Od leta 2017 je zaposlena v družbi Generali Investments (prej KD Skladi). Dobre odnose z vlagatelji gradi na medsebojnem zaupanju, ki je ključnega pomena za uspešno sodelovanje in izbiro ustrezne strategije, ki bo vlagatelja vodila do zastavljenega cilja.