Ameriška zdravstvena »reforma«

Donald Trump je v svojem predvolilnem programu napovedal ukinitev Obamove zdravstvene reforme (tako imenovani Obamacare). Po zmagi pa so se dejanske težave glede trenutne zdravstvene ureditve v ZDA šele začele.

Najprej se je ukinitvi trenutnega sistema uprl del republikancev. Dnevno so se pojavljale špekulacije, kakšna bo nova reforma, katera podjetja bodo z njo pridobila in katera bodo na slabšem. Ter tudi kdo bo upravičen do zdravstvenega zavarovanja in kdo ne več. To je povzročilo pravo zmedo med ameriškimi državljani, ki so se obrnili na svoje poslance. Hitro je postalo jasno, da preprostih rešitev ni in da je zdravstvena reforma v ZDA izredno kompleksna operacija. Donald Trump je pred kratkim izjavil, da mu ni nihče povedal, da je zdravstvena reforma tako kompleksna. To je seveda izzvalo kar nekaj posmeha na drugi strani, saj so prav demokrati vrsto let javno poudarjali, kako zahtevna je prenova zdravstvenega ustroja v ZDA. Obstoječa reforma je bila podpisana leta 2010, kar je bilo za Obamovo administracijo zgodovinski uspeh. Kot se je kasneje izkazalo, pa nova oblika izredno ustreza tudi farmacevtski panogi, ki je pri pisanju zakonov porabila veliko časa in denarja za lobiranje. Cene zdravil in pripomočkov se niso znižale, skupni izdatki pa so se celo povečali. Ljudje, ki prej niso imeli urejenega zavarovanja, so z novo zakonodajo lahko prišli do zdravnika. S tem pa so se seveda povečali tudi državni izdatki. Trump je po prvih izjavah naletel na negativen odziv, tako širše javnosti kot tudi znotraj stranke. Zadnje informacije pa nakazujejo, da se bo trenutna ureditev v veliki meri ohranila oziroma se bo spremenila samo na površju. Kakšnih negativnih posledic za farmacevtsko industrijo pa ne gre pričakovati. To se je odrazilo tudi na tečajih ameriških farmacevtskih podjetij, ki so od začetka februarja pridobili v povprečju okoli deset odstotkov. Zdi se, da bodo nekatere spremembe celo pozitivno vplivale na njihovo poslovanje, predvsem kar zadeva davčni vidik.

Farmacevtski sektor ostaja med privlačnejšimi, vrednoten je namreč nekoliko nižje, kot je bilo povprečje zadnjih pet let. Nekoliko negativno bodo vplivale višje obrestne mere. V preteklih obdobjih, ko smo bili v ciklu dvigovanja obrestnih mer, je bila farmacija nekoliko pod pritiskom. Vseeno se zdi, da so se nekatera vprašanja glede reforme v zadnjem obdobju razjasnila in da bodo ponovno v ospredju rezultati.

David Zorman, upravitelj