Zmagovalka epidemije je Krka

Sezona objav devetmesečnih rezultatov borznih družb se je prejšnji teden končala. Tretje četrtletje letošnjega leta, ki ga je zaznamoval koronavirus, bo najverjetneje za domače blue chipe najuspešnejše v letu 2020.

 

Konec prvega in začetek drugega kvartala je namreč zaznamoval močan upad gospodarske aktivnosti, saj je bila Slovenija tako kot večina naših najpomembnejših trgovinskih partneric v tako imenovanem »lockdownu« – podjetja so bila zaprta poldrugi mesec, skladno s tem pa seveda potrošnja prebivalstva zmanjšana na minimum.

Še najbolje jo je odnesla novomeška Krka, saj je bila poraba zdravil zaradi zdravstvene krize nadpovprečna, prebivalstvo je zdravila kupovalo tudi na zaloge. Rezultati devetmesečja so v Krki rekordni, v tem obdobju so namreč ustvarili že toliko čistega dobička kot ga je bilo načrtovano za celo leto. Dobiček pod črto pa bi bil lahko še precej višji, če ne bi utrpeli izgub iz tečajnih razlik predvsem v poslovanju z Rusko federacijo. Padec rublja v največji meri, delno pa tudi ameriškega dolarja in drugih valut, s katerimi kupci Krkinih zdravil po vsem svetu plačujejo, je v devetih mesecih letošnjega leta novomeškemu farmacevtu odnesel dodatnih 50 milijonov evrov dobička. Krka se sicer ščiti pred nihanjem tujih valut, vendar se to ne da učinkovito storiti povsod, saj za določene valute ti mehanizmi niso dosegljivi ali pa so preprosto predragi.

Podobno kot Krko so izgube iz valutnih nihanj vedno tradicionalno pestile tudi Gorenje, ki prav tako velik delež svojih izdelkov prodaja v Rusiji in v vzhodni Evropi državam, ki niso v evroobmočju. Kakorkoli že, kazalnik, ki najbolje pokaže uspešnost in dobičkonosnost prodaje v stalnih cenah, EBITDA, letos v devetih mesecih raste za kar 40 odstotkov. Če upoštevamo, da je v istem obdobju rast prodaje znašala »le« šest odstotkov, lahko ugotovimo odličen skok dobičkonosnosti poslovanja Krke lea 2020.

V Krki sicer v finančnem poročilu umirjajo žogico in za nadaljevanje leta v 2021 napovedujejo skromnejši dobiček od letošnjega. Krka je bila pri svojih napovedih vedno konzervativna, podobno kot je to modus operandi tudi pri drugih domačih družbah. Tako je namreč lažje poslovati nad načrti, če so ti zastavljeni nizko. Vendar pa epidemija covida-19 ne pojenja, cepivo za splošno populacijo prihaja šele v drugi polovici prvega tromesečja in pričakovati je, da bo Krkina prodaja zdravil še nekaj časa dobra. K temu lahko dodamo tudi začetek prebujanja njihove Kitajske zgodbe, ki se po nekaj letih priprav zdaj končno res začenja.

In ko smo že pri pandemiji, zaprtju gospodarstva in podobnih nevšečnostih – najslabše med borznimi družbami jo je letos odnesel Petrol. Vsa zgodba o liberalizaciji marže pogonskih goriv, ki so jo silili nekateri mediji, trenutno nima prav nobenega učinka na dobiček in s tem na rast cene delnice. Dobiček je Petrolu v devetih mesecih upadel kar za polovico oziroma za 40 milijonov evrov, nič bolje ne kaže tudi za zadnje četrtletje ob omejitvah gibanja in števila kupcev v njihovih prodajalnah.

 

O avtorju: Grega Meden

Grega Meden ima več kot 15 let delovnih izkušenj na finančnem področju. Svojo poslovno pot je začel leta 1999 v borznoposredniški hiši BPH in PM&A kot borzni posrednik in upravitelj ter jo nadaljeval kot vodja trgovanja v KD BPD. Od leta 2008 je zaposlen kot samostojni upravitelj v družbi Generali Investments (prej KD Skladi), kjer kot specialist za regijo skrbi predvsem za naložbe sklada Generali Jugovzhodna Evropa. V tujini je bil član upravnega odbora v makedonski družbi KD Fondovi A. D. Skopje (odslej Generali Investments) in investicijske družbe ZIF BLB Banja Luka.