Zmagovalec natečaja KD Skladov Vse=mogoče! je ekipa ZoicBar, ki raziskuje uporabnost žuželk v prehrani ljudi

Po 81 dneh je znan zmagovalec natečaja KD Skladov, ki bo z 10.000 evri denarne nagrade skušal prodreti na mednarodni trg beljakovinskih tablic. To je ekipa ZoicBar, ki pripravlja prehrano prihodnosti.

V četrtek, 19. novembra, se je nagradni natečaj KD Skladov zaključil. Oddanih je bilo čez 100 projektov, izmed šestih finalnih projektov pa je slovensko javnost najbolj prepričala ekipa ZoicBar, ki raziskuje uporabnost žuželk v prehrani ljudi. Zmagovalec natečaja je prejel 10.000 evrov za uresničitev ideje in radijsko oglaševanje na Radiu 1 v vrednosti 10.000 evrov.

Kot organizatorju natečaja nam je tako skupaj s partnerji natečaja in s 6-člansko žirijo, ki jo poleg predsednika žirije Luke Podlogarja (predsednik uprave KD Skladi) sestavljajo: Bine Volčič (kuharski mojster in mentor v resničnostnem šovu Gostilna išče šefa), Tanja Skaza (direktorica podjetja Plastika Skaza in uspešna poslovna ženska), Rok Capuder (vodja Zavoda 404, profesor fizike in vodja lanskega zmagovalnega projekta Calypso), Manca Notar (svetovna prvakinja na napihljivih deskah in v veslanju na dolge razdalje v mešanih parih) in Miha Deželak (radijski voditelj in športni novinar), že tretje leto zapored uspelo motivirati slovenski prostor, da razmišlja o inspirativnih projektih.

Želimo spodbuditi inovativne ideje, timsko delo, pozitivno razmišljanje in podjetniški duh. O tem, zakaj organiziramo takšen natečaj, je predsednik uprave KD Skladi Luka Podlogar spregovoril: »V družbi KD Skladi želimo natečajnikom pomagati pri doseganju ciljev, saj verjamemo, da lahko s takšno podporo ekipi, ki je predana svojemu projektu, pomagamo pri uresničitvi (prvih) korakov. Želimo sooblikovati okolje, kjer bodo drzni projekti, ki izražajo pogum, jasne cilje in navdih, postali zgodbe o uspehu. Organizacija takega natečaja je za nas investicija v razvoj. In, ker je vse mogoče, verjamemo, da je mogoče, da imajo projekti, ki se prijavljajo na naš natečaj potencial, da postanejo prihodnji nosilci gospodarske rasti v naši regiji.«

Letos smo natečaj Vse=mogoče! organizirali že tretje leto zapored, tokrat s partnerji Radiem 1 in Adriatic Slovenico. Letos so lahko sodelovale ekipe s projektnimi idejami, ki so izražale drznost, pogum, jasne cilje in navdih. S 1. septembrom se je natečaj odprl in ekipe so lahko na on-line platformi natečaja Vse=mogoče! prijavile svojo projektno/poslovno idejo vse do 20. oktobra. Nato je žirija uspešnih Slovencev soglasno izbrala 6 finalistov: projekt Fastcast (ekipa Producenti), projekt Osebni modularni sistem igrač za ustvarjalne (ekipa Didaktika by LesnaVesna), projekt Proizvodnja biogoriva iz organskih odpadkov (ekipa Slovenia HS), projekt Prvi slovenski vesoljski program (ekipa Projekt Cirrus), projekt Razvoj robotskega invalidskega vozička (ekipa Team Avalanche) in projekt Zoicbar (ekipa ZoicBar team). Med finalisti je glas ljudstva določil zmagovalca.

Novost letošnjega natečaja je predstavljal AS arhitekturni izziv, v katerem je sestrska družba Adriatic Slovenica najboljšemu načrtu za prenovo ene od njihovih počitniških kapacitet, podarila nagrado v vrednosti 3.000 EUR. Zmagovalno ekipo sestavljajo arhitekti Andrej Zonta, Blaž Jamšek, Matej Peneš in Žana Kopitar.

Niso nas navdušili zgolj zmagovalci, temveč vsi sodelujoči na natečaju. Vsi projekti so namreč izžarevali drznost, napredek za družbo ali okolje in podjetnost ter med drugim segali tudi na tista področja, kjer bo priložnosti največ.

Fotografije iz zaključnega dogodka