Zlata pravila varčevanja ali investiranja

Vprašanja glede varčevanja so vedno aktualna. Kje in kako naj posamezniki oziroma gospodinjstva varčujejo? Zavedamo se, da je varčevanje v naših življenjih nujno, a želimo si, da to ne bi vplivalo na naš način življenja. Težko je namreč, če se moramo nečemu odreči.

 

 

Zlata pravila varčevanja ali investiranja je treba upoštevati ali se jih vsaj zavedati. Če tega ne storimo, se nam bo kaj hitro zgodilo, da kupujemo, ko je drago in prodajamo, ko je poceni, kar vodi v frustracijo in razočaranje. Zato si mora vsak, ki varčuje, najprej oblikovati izhodišča varčevanja – lasten profil vlagatelja. Šele na tej osnovi se je smiselno ozirati na kratkoročne ali ciklične pojave, ki so vseskozi prisotni.

Nekaj osnovnih pravil varčevanja ali investiranja za določanje svojega profila

Torej, kakšna so osnovna pravila varčevanja ali investiranja? Najprej moramo opredeliti namen in obdobje varčevanja. Starejši človek bo na primer manj tvegal kot mlajši, za katerega kratkoročni cikli niso tako pomembni. Tovrstna vprašanja so ključna pri odločanju in izbiri oblike varčevanja. Poleg tega je še cel kup zlatih pregovornih pravil, ki še kako držijo, kot na primer: »Ne investiraj v nekaj, na kar se ne spoznaš«; »Ne kupuj, ko je drago ali takrat, ko o neki priložnosti že vsi govorijo, ampak ravno nasprotno«; »Ne stavi vseh jajc (naložb) v eno košaro,« to pomeni izberi več različnih naložb. Sledite osnovnemu pravilu in vlagajte čim bolj razpršeno. Še pred prvim korakom si odgovorite na vprašanje, kolikšno tveganje je za vas sploh še sprejemljivo.

Obdobje varčevanja je najbolj kočljivo, saj so od tega v največji meri odvisni učinki naložbe. Z vidika varčevanja je kratkoročno nihanje najučinkoviteje omejiti, če se vlaga redno, na primer mesečno in s tem se kratkoročni nihaji v daljšem obdobju povprečij. Na ta način si vlagatelj odpravi precejšnje skrbi glede tveganj. Priporočljivo je dolgoročnejše vlaganje. Kdaj pa začeti vlagati v sklade? Čim prej, tem bolje! Če imate mladoletnega otroka, potem začnite čim prej varčevati zanj. Če ima vaš otrok štipendijo ali opravlja dijaško delo, potem ga spodbujajte, da del denarja nameni za investicijo. Če pa imate doma študenta, mu svetujte, naj del denarja od študentskega dela in drugih prejemkov nameni varčevanju. Nujno je, da se ob prvi zaposlitvi odloči za določeno obliko varčevanja. Zakaj? Ker mu bo lažje. Tisti, ki začnejo z investicijami že zelo zgodaj, lažje pridejo do želenih ciljev.

Kolikšen del mesečnega dohodka naj namenimo varčevanju

Na vprašanje kolikšen del mesečnega dohodka je priporočljivo nameniti varčevanju si mora vsak odgovoriti v okviru objektivne presoje, pri čemer si lahko pomaga z naslednjimi osnovnimi vprašanji. Koliko si lahko mesečno odtrgam, da še lahko živim sprejemljivo in pričakovano življenje? V zvezi s tem morebiten odgovor, da imam premajhne prihodke, da bi si lahko privoščil varčevanje, načeloma ni pravi. Zavedati se je treba, da ima še tako majhna zaveza za varčevanje številne pozitivne posledice (večja samostojnost in neodvisnost, samopodoba …).

 

O avtorju: Sonja Lovše Bambič

Finančna svetovalka z večletnimi izkušnjami, ki je v družbi Generali Investments (prej KD Skladi) zaposlena že od leta 2005. Z vlagatelji ustvarja dolgoročni odnos, ki temelji na zaupanju, strokovnosti, transparentnosti, doslednosti in etičnosti. Vsak dan se srečuje z načrtovanjem strankinih finančnih pričakovanj in plemenitenjem njihovega premoženja.