Zelo uspešno polletje

Ob pogledu na indeks Ljubljanske borze lahko ugotovimo, da so vlagatelji zelo zadovoljni. Prvih šest mesecev je povprečno prineslo lep donos.

V zadnjih nekaj dneh pridobiva vrednost tudi delnica Krke, ki ima v indeksu sicer največjo težo.

SBI TOP je pridobil dobrih deset odstotkov, kar je v primerjavi z bančnimi obrestnimi merami pravo bogastvo. Nizke obrestne mere, za depozite fizičnih oseb praktično nič, za depozite, večje od milijona, pa je pri nekaterih bankah treba celo plačati. To v resnici pomeni negativno obrestno mero. Poudariti je treba, da je poslovanje domačih blue chipov (najboljših podjetij, katere delnice je na Ljubljanski borzi mogoče kupiti) zelo dobro in je po napovedih analitikov enako mogoče pričakovati tudi v prihodnjih letih.

Dober primer za to trditev je vsekakor Petrol, ki je še vedno ena izmed najbolj podcenjenih družb na borzi. Vlada jim je namreč lani odobrila liberalizirane prodajne cene goriva na avtocestnem križu, tega darila pa do zdaj še niso izkoristili v celoti. Prihajajoča turistična sezona, kjer Slovenija večinoma deluje samo kot tranzitna država (turisti mimo slovenskih bencinskih črpalk potujejo predvsem na Hrvaško), je pravi čas za zvišanje marž goriva. Zaradi strukture prodajne cene, Petrol za liter prodanega goriva povprečno zasluži le dobrih osem centov, nekaj neopaznih centov potencialno dvigne dobiček Petrola za nekaj milijonov evrov.

Poleg tega bo Petrol do konca leta konsolidiral v poslovno bilanco Geoplin, hčerinsko družbo, ki se ukvarja s prodajo zemeljskega plina. Odlični rezultati omenjene družbe bodo konec leta še polepšali bilance in razveselili delničarje. Petrolovo dividendo pričakujemo avgusta in pri trenutni ceni delnice še ni upoštevana.

Grega Meden, samostojni upravitelj

O avtorju: Grega Meden

Grega Meden ima več kot 15 let delovnih izkušenj na finančnem področju. Svojo poslovno pot je začel leta 1999 v borznoposredniški hiši BPH in PM&A kot borzni posrednik in upravitelj ter jo nadaljeval kot vodja trgovanja v KD BPD. Od leta 2008 je zaposlen kot samostojni upravitelj v družbi Generali Investments (prej KD Skladi), kjer kot specialist za regijo skrbi predvsem za naložbe sklada Generali Jugovzhodna Evropa. V tujini je bil član upravnega odbora v makedonski družbi KD Fondovi A. D. Skopje (odslej Generali Investments) in investicijske družbe ZIF BLB Banja Luka.