Zanimanje za finance med slovenskimi mladostniki izjemno

V prihajajočem tednu, od 27. marca do 2. aprila, poteka Svetovni teden izobraževanja o financah - Global Money Week, na pobudo mednarodne organizacije Child and Youth Finance International. Vsako leto se v tem tednu po svetu odvijajo številni dogodki namenjeni finančnemu izobraževanju otrok in mladostnikov. Tudi v Sloveniji bodo potekala izobraževanja, med drugim tudi na Ljubljanski borzi, kjer so od 27. do 30. marca pripravili dneve odprtih vrat in na katerih bodo predavali številni slovenski strokovnjaki.

V globalni projekt – Svetovni teden izobraževanja o financah, s katerim so pričeli leta 2012, in se ga je že v prvem letu udeležilo 33.000 otrok v 21 državah, je bilo v lanskem letu vključenih že 7 milijonov otrok iz 132 držav. Poteka pod okriljem številnih znanih posameznikov in mednarodnih institucij, med drugim tudi Unicef-a, Evropske komisije in Evropskega parlamenta. Tema letošnjega projekta je Uči se. Varčuj. Zasluži.

Če otrokom razložimo in pojasnimo osnove osebnih financ na preprost in zanimiv način, jih ti zelo hitro osvojijo pravi naj upravljavec leta, Aleš Lokar.

Tudi v Sloveniji se že četrto leto zapored priključujemo projektu in v prihodnjem tednu bodo na Ljubljanski borzi predavali številni vidni slovenski predstavniki finančne stroke, med katerimi bodo tudi strokovnjaki vodilne družbe za upravljanje z najboljšim upravljavcem premoženja, KD Skladi. V KD Skladih so zavezani k družbeno odgovornim ravnanjem in eno od teh je tudi izobraževanje mladih. Tudi s tem namenom bodo sodelovali na borznih dnevih odprtih vrat, kjer bo o temi »Kako varčevati v skladih« mlade podučil tudi Aleš Lokar, finančnik, ki je bil ravno prejšnji teden izbran za naj upravljavca premoženja 2017 v Sloveniji po izboru revije Moje Finance. Aleš Lokar, upravljavec najstarejšega in tretjega največjega slovenskega vzajemnega sklada KD Galileo, je dodal: »Tudi sam sem oče in prepričan sem, da je finančna pismenost izjemno pomembna za uspešno in varnejšo prihodnost prav vsakega izmed nas. Prepričan sem, da če otrokom razložimo in pojasnimo osnove osebnih financ na preprost, zanimiv in poljuden način, jih ti zelo hitro osvojijo.«

Zaradi velikega zanimanja je morala Ljubljanska borza razpisati dodatni termin.

Po podatkih PISE, prve mednarodne raziskave o finančni pismenosti otrok iz leta 2012, kjer so sodelovali tudi slovenski 15-letniki, se namreč naši mladostniki uvrščajo pod povprečje 13 držav članic OECD. Tri leta kasneje so se sicer odrezali veliko bolje, vendar je raziskava tudi pokazala, da slovenskim šolarjem šola ni v užitek, prav tako pa nimajo afinitete do naravoslovja. Zato so v KD Skladih še toliko bolj naklonjeni takšnim dnevom, saj lahko otroci in mladostniki na zanimiv način in iz prve roke pridobijo številna in konkretna ter uporabna znanja s področja financ, ki jim bodo v življenju zagotovo prišla prav. Zanimanje za finance in za takšen način podajanja informacij med slovenskimi študenti in dijaki zagotovo obstaja, saj so morali na Ljubljanski borzi razpisati dodatni termin.

Tudi sicer so na Ljubljanski borzi prepričani, da je finančna pismenost eden izmed najpomembnejših temeljev za uspešno prihodnost vsakega posameznika. S finančnimi odločitvami se nenazadnje srečujemo na vsakem koraku: ko se odločamo o študiju, ko rešujemo stanovanjski problem, ko se odločamo o izbiri službe in nenazadnje vsakič, ko moramo kaj kupiti. Mnenja so, da je borza institucija, katere pomembno poslanstvo je tudi finančno opismenjevanje. S tem namenom bo borza letos prvič organizirala odslej tradicionalni letni dogodek »Gremo na borzo« za srednje šole in fakultete, ki bo potekal v okviru Svetovnega tedna izobraževanja o financah.