Zahteven začetek leta za investitorje

Na delniških trgih je le redko dolgčas. V začetku leta so delnice doživele strm upad, ki je bil posledica vse nižjih cen nafte in negativnih podatkov s kitajskega trga. Cene nafte so se ustavile na ravneh, ki smo jih nazadnje videli na začetku novega tisočletja.

Negativnih scenarijev je bilo v medijih preveč in vlagatelji, ki investirajo v naftne produkte, so svoje naložbe panično prodajali. Že marca pa so se cene nafte popravile in do konca aprila pridobile več kot 50 odstotkov. Trenutne ravni predstavljajo lažje dihanje za veliko proizvajalcev te črne surovine, ki je tako izgubila poimenovanje črno zlato. Bojazen, da bodo nižje cene nafte privedle do množičnih stečajev surovinskih podjetij in posledično slabih kreditov na bankah, se je v zadnjem obdobju precej omilila. Cene nafte so našle neko ravnotežje, kjer proizvajalci lahko preživijo, črni scenariji pa so se umaknili z mize. To se je poznalo tudi na delniških trgih, ki so v aprilu povečini pridobivali na vrednosti. še vedno pa ostaja veliko odprtih vprašanj, kaj točno se dogaja v kitajski ekonomiji. Resda je v zadnjem obdobju nekoliko izginila s prvih strani medijev, vseeno pa ekonomski in finančni podatki ne kažejo zelo pozitivne slike. V ospredju ostajajo slaba posojila, ki so se v letih ekspanzije nakopičila na občinski ravni ter tudi v posameznih podjetjih. Težava je postala tako velika, da se špekulira o številki, ki je precej višja od uradnih 600 milijard dolarjev. Slaba posojila, ki se kopičijo v kitajskem finančnem sistemu, so prestrašila tudi domače varčevalce. Ti so v letu 2015 preselili skoraj 1 bilijon v tuje valute. Bojazen pred devalvacijo valute, ki bi rešila težavo slabih posojil, tako ostaja. Pojavila so se tudi namigovanja, da bodo slaba posojila nacionalizirali, vendar konkretnih rešitev še ni bilo. Vseeno se je negativna situacija na Kitajskem delno umirila, vendar kratkoročno večjih pozitivnih premikov ni na vidiku. Ker je svet vedno bolj globalen, se tudi težave selijo po finančnih žilah sveta.

Vseeno se zdi, da razmere niso tako slabe, kot je kazalo na začetku leta. Prežvečiti bo treba trenutno situacijo, da se lahko delniški trgi stabilizirajo. Večjih negativnih scenarijev pa na kratki rok vseeno ne gre pričakovati.

David Zorman, upravitelj