Z varčevanjem je tako, kot z rano uro

September je zgodovinsko in tradicionalno gledano neugodni mesec za vlagatelje. Nekateri se že bojijo, da zdajšnji pretresi na borznih trgih napoveduje bolj stresno jesen.

 

 

Ste tudi vi opazili, da so borzni trgi precej nemirni, volatilni? Se vam velikokrat zgodi, da ko se odločate za nakup finančnih naložb na primer točk vzajemnih skladov, da nikakor ne zadenete pravega trenutka za vstop? Se počutite nesposobni za trgovanje ali se nimate želje ukvarjati s tem?

Redno mesečno varčevanje

Redno mesečno varčevanje je elegantna rešitev za optimalno varčevanje, kjer vlagatelj tvega manj, da bi vstopil na kapitalski trg v napačnem trenutku. Ob discipliniranem mesečnem vplačevanju vlagatelj dolgoročno zaradi metode povprečnega stroška z enako vsoto denarja lahko privarčuje več, saj kupuje različno število točk. In kaj je metoda povprečnega stroška? Metoda povprečnega stroška pomeni, da v času medvedjega trenda (padanje tečajev delnic) lahko vlagatelj dolgoročno z enako vsoto denarja privarčuje več, saj kupuje večje število točk sklada kot v času bikovskega trenda (rasti tečajev delnic). Predvsem v obdobju padanja je pomembno, da vlagatelji vztrajajo, saj dobijo za isto količino več točk vzajemnega sklada. Z enkratnim vplačilom vlagatelj vedno tvega, da bo vstopil na trg v napačnem trenutku, z mesečnimi vplačili pa se temu izogne.

Dodatne prednosti mesečnega varčevanja

Pri mesečnem vplačilu vlagatelju ni treba ugibati, kdaj je primeren čas vstopa, saj je le to urejeno z direktno obremenitvijo – mesečni obrok se avtomatsko izvede iz bančnega računa. Tako si zagotovite tudi disciplino pri vplačilih.

Prednost je tudi ta, da vlagatelj z razmeroma nizkimi vplačili dobi izpostavljenost do visoke razpršitve premoženja. Tako lahko že z vložkom 30 EUR vlagatelj dobi lastništvo v podjetjih, kot so Google, Apple, Coca Cola, Adidas, …To mu z neposrednim nalaganjem v delnice teh podjetij ne bi uspelo, saj je vrednost ene delnice precej višja.

Pri mesečnem vplačilu se lahko odločite za vplačilo v en ali več skladov ali izberete paket skladov. V primeru izbire enega sklada je primerno izbrati globalni sklad, saj so sredstva razpršena na vse pomembnejše regije in panoge. Lahko pa svoja sredstva razpršite na več skladov, ki imajo različno naložbeno politiko. Med podskladi istega krovnega sklada lahko vplačana sredstva kadarkoli prenašate brez kakršnihkoli stroškov. Imate pa tudi možnost izbire košarice skladov ali paket skladov. V vsakem paketu je vključenih več skladov v naprej pripravljenih razmerjih, ki so jih upravitelji sestavili tako, da omogočajo uresničitev varčevalnih ciljev za različne namene in so oblikovani glede na različne stopnje nagnjenosti k tveganju.

Varčevanje v vzajemnih skladih lahko kadarkoli prekinete

Mesečna varčevanja so prilagojena posameznikovim zmožnostim in potrebam, saj izplačilo lahko zahtevate kadarkoli. Varčevanje v vzajemnih skladih je mogoče kadar koli prekiniti, če nam zmanjka denarja. Prav tako je mogoče mesečna vplačila kadar koli zvišati ali znižati. Mesečna varčevanja so primerna za varčevanje za pokojnino, nakup določenih dobrin v prihodnosti, šolanje otrok, ustvarjanje varnostne rezerve itd.

Varčevati začnite takoj

Varčevati ali investirati morate začeti zgodaj oziroma čim prej. Običajno se nam zdi, da smo še premladi za kaj takega in imamo torej še dovolj časa za odločitev, kako si bomo pravzaprav zagotovili finančno varno starost. A to žal ne drži! Nikoli nismo premladi, da ne bi že ta trenutek začeli premišljevati o svoji starosti. Ravno nasprotno: prej, kot začnemo varčevati, manjši je lahko mesečni obrok za prihranek, ki ga bomo potrebovali.

 

 

O avtorju: Sonja Lovše Bambič

Finančna svetovalka z večletnimi izkušnjami, ki je v družbi Generali Investments (prej KD Skladi) zaposlena že od leta 2005. Z vlagatelji ustvarja dolgoročni odnos, ki temelji na zaupanju, strokovnosti, transparentnosti, doslednosti in etičnosti. Vsak dan se srečuje z načrtovanjem strankinih finančnih pričakovanj in plemenitenjem njihovega premoženja.