Z ustrezno sestavo portfelja boste lahko sproščeni tudi na dopustu

Na zasluženem dopustu želi redkokateri vlagatelj razmišljati o svojih naložbah in preživeti večino dneva pred tabličnimi računalniki, pametnimi telefoni in prenosniki. Veliko bolje se bomo počutili, če se bomo lahko sproščeno posvetili svojim poletnim užitkom in družini. Toda, ali je vaš portfelj dovolj varen, da preživi morebitne turbulentne faze?

 

 

Vlagatelji bi morali upoštevati nekaj pomembnih nasvetov, ki lahko zaščitijo njegov portfelj pred morebitnimi burnimi tržnimi fazami in s tem povezanimi padci cen tudi med počitniškimi dnevi. Priporočljivo je, da vsaj enkrat letno, pa tudi, če je to pred dopustom, preverite, ali vaš portfelj še ustreza vašim naložbenim ciljem in ga po potrebi prilagodite.

Prepričana sem, da lahko varno plujemo po razburkanem morju le z ustrezno pripravo čolna. Točno tako je z vašim portfeljem. Če začnete stvari preverjati med nevihto, ste prepozni.

Počitnice – priložnost za razmislek o ustrezni sestavi naložb

Počitnice so zagotovo priložnost za ponovni premislek o naložbeni strategiji in za preverjanje, ali posamezne naložbe še ustrezajo vašim naložbenim ciljem in stopnji tveganja, ki jo s posamezno naložbo prevzemate nase. Vsak vlagatelj si mora zastaviti naslednja vprašanja:
– kakšen tip vlagatelja sem in
– kakšno izgubo premoženja lahko prenesem brez večjih finančnih pretresov?

S tem boste določili kolikšno donosnost pričakujete od naložbe in kakšno tveganje ste pripravljeni za to prevzeti. Priporočam, da vaš portfelj prilagodite dolgoročni strategiji gradnje vašega premoženja in sledite svojimi željam in ciljem, saj boste le tako lahko uspešno prebrodili tudi nepričakovane skrajne scenarije.

Razpršite svoje naložbe

Če želite med svojo odsotnostjo zmanjšati tveganje izgube, lahko z ustrezno alokacijo med naložbenimi razredi, kot so delnice ali obveznice, zmanjšate vpliv nepričakovanih dogodkov, ki narekujejo dogajanje na finančnih trgih in pomembno vplivajo na kratkoročno gibanje tečajev. Tveganje lahko tudi močno zmanjšate z izbiro globalnega vzajemnega sklada, kjer pridobite celo košarico delnic in s tem močno zmanjšate tveganje izbire napačnega vrednostnega papirja. Srednjeročno lahko torej, s prilagajanjem uteži med naložbenimi razredi (denar, delnice, obveznice), dosegamo nekoliko višje donose. Ta tveganja lahko tudi uspešno upravljamo z ustrezno razpršenostjo znotraj naložbenega razreda.

Vlagatelji, ki imajo na razpolago daljši časovni horizont, nimajo tolikšne potrebe po ukrepanju oziroma prilagajanju portfelja, zato jih tudi med odsotnostjo v počitnicah ne bi smelo skrbeti za svoje naložbe.

In nasvet za bližnjo prihodnost?

V času, ko na borznih trgih vlada negotovost in velika nihanja, ne sprejemajte pretiranih naložbenih tveganj in tudi ne zapuščajte finančnih trgov. Z dolgoročno prilagojenim portfeljem, lahko mirno uživate tudi na počitnicah.

Zato svetujemo: sprostite se, odklopite od vsakodnevnih aktivnosti in uživajte na zasluženem dopustu. In najpomembnejše priporočilo – nikar ne iščite najnovejših finančnih novic. Zakaj? Če ste odtrgani iz običajnega okolja, kot je to na dopustu, ne boste sprejemali dobrih odločitev. Ničesar ne boste zamudili, če ustavite svoj čas zase. Pa srečno!

 

 

O avtorju: Lidija Selič

Strokovna finančna svetovalka z bogatimi izkušnjami na področju borznega posredovanja in svetovanja. Od leta 2017 je zaposlena v družbi Generali Investments (prej KD Skladi). Dobre odnose z vlagatelji gradi na medsebojnem zaupanju, ki je ključnega pomena za uspešno sodelovanje in izbiro ustrezne strategije, ki bo vlagatelja vodila do zastavljenega cilja.