Vsak četrti, ki si zada novoletno finančno zaobljubo, obupa že po dveh tednih

Srečno! Novo leto je že tukaj. Ste si tudi vi zadali kakšno novoletno zaobljubo? Ali morda razmišljate o tem, kaj vse je treba narediti to leto drugače? Bodo letošnje novoletne zaobljube povezane tudi z vašimi financami? Kakšne cilje si boste zadali pri varčevanju, zaslužku, naložbah in finančnem izobraževanju? Novoletna zaobljuba je tradicija, najbolj pogosta na zahodni polobli.

 

 

Finančne zaobljube so pogosto na seznamu želja ob prehodu v novo leto. Kot vse druge pa se zaradi napačnega načrta in priprave tudi dokaj hitro razblinijo. Psiholog John C. Norcross je v svoji raziskavi ugotovil, da si eden izmed štirih ljudi, ki si zadajo finančne novoletne zaobljube, obupa že po dveh tednih. Na srečo pa ni vse tako črnogledo. Po besedah Norcrossa obstaja namreč desetkrat večja verjetnost, da se boste v novem letu spremenili, če si zadate novoletne zaobljube, v primerjavi s tistimi, ki si jih ne.

Kako lahko izboljšate možnosti, da vam bodo letošnje finančne novoletne zaobljube uspele?

Zavedajte se, da smo s trdnim namenom in prepričanjem o uspehu lahko boljši od večine. Najprej si zastavite nekaj vprašanj, ki vam lahko pomagajo pri postavitvi finančnega cilja. Na primer, ali vam denar omogoča izpolnjevanje osnovnih potreb? Ste ob tem že poskrbeli za svojo pokojnino? Ali si želite kupiti stanovanje, hišo ali le zamenjali osebni avtomobil? Si želite izboljšati finance tako, da se znebite dolgov? Ali veste, kam odteka vaš denar? Za vsakega posameznika je zelo pomembno, da si najprej zastavi prioritete, nato pa si zastavi cilj. Pomembno je, da se pri tem odloči, kaj je zanj najpomembnejše.
Za marsikoga se zdi ureditev osebnih financ zapletena, a resnica je drugačna.

Pot k urejenim financam je preprosta, zahteva le nekaj načrtovanja in discipline.

Denar v nogavici v domačem predalu, ali ob rekordno nizkih obrestih na bančnem računu danes ne pridobiva vrednosti, zato je zdaj pravi čas, da ga z rednimi vplačili tudi plemenitimo, ne le dajemo “na stran”. Finančni cilji niso tu nobena izjema: že s 30 evri na mesec lahko začnemo izpolnjevati osebni cilj. Za marsikoga je motiv vsak dan pred njegovimi očmi, z njim se smeji in ga opazuje v odraščanju – njegov otrok. Varčevanje za otroke, njihovo boljšo popotnico v življenje in lažji prehod v samostojnost, je ena od zaobljub, ki jih starši lahko spremenimo v varnost za svoje najdražje. Povprečni mesečni strošek za študij je pri nas ocenjen na okvirno 500 evrov – visok znesek, če ga moramo plačevati sproti, veliko lažje dosegljiv, če plemenitimo sredstva z mesečnimi vplačili.

Cilj naj bo dolgoročen.

Zaobljuba, povezana s financami – torej finančni načrt za varčevanje in plemenitenje –, nam lahko prinese zadovoljstvo in hkrati dvigne našo življenjsko raven. Morda se zaobljuba “vsak mesec odmerim 30 ali 50 evrov za mojo prihodnost” ne sliši tako lahkotno, kot “moje telo bo poleti v formi za kopalke”, a v resnici jo je veliko lažje izpolniti, ko je cilj pravi. Nič ni narobe, če je cilj časovno bolj oddaljen, na primer varna jesen življenja in ohranitev življenjskega standarda v pokoju.

Prav vsak si lahko najde svoj cilj in začne varčevati sedaj, v začetku leta. Človek ne more pričakovati sprememb, če bo vse delal na isti način kot do sedaj. Včasih je potrebna mala sprememba, ki ima močan finančni učinek. In tukaj je treba začeti. Za konec pa na delim z vami še misel: »Držimo se cilja, ni težko, bo pa zelo koristno.«

 

 

O avtorju: Sonja Lovše Bambič

Finančna svetovalka z večletnimi izkušnjami, ki je v družbi Generali Investments (prej KD Skladi) zaposlena že od leta 2005. Z vlagatelji ustvarja dolgoročni odnos, ki temelji na zaupanju, strokovnosti, transparentnosti, doslednosti in etičnosti. Vsak dan se srečuje z načrtovanjem strankinih finančnih pričakovanj in plemenitenjem njihovega premoženja.