Vrtoglavi premiki na trgu energentov

Sredini premiki tržnih vrednosti terminskih pogodb za različne vrste energentov so med investitorji sprožili val vprašanj. Po eni stani smo bili deležni nadpovprečno velikih premikov vrednosti energentov. Še posebej zanimiva pa je bila sama smer premikov, saj so se cene energentov v nasprotju s pričakovanji glede na trenutno stanje ponudbe in povpraševanja občutno znižale.

 

Terminska cena mešanice surove nafte brent je v sredo zabeležila največji absolutni padec vrednosti v enem dnevu, saj je cena terminske pogodbe s 128 dolarjev padla na 111 dolarjev na sod.

Sredini premiki tržnih vrednosti terminskih pogodb za različne vrste energentov so med investitorji sprožili val vprašanj. Po eni stani smo bili deležni nadpovprečno velikih premikov vrednosti energentov. Še posebej zanimiva pa je bila sama smer premikov, saj so se cene energentov v nasprotju s pričakovanji glede na trenutno stanje ponudbe in povpraševanja občutno znižale. Terminska cena mešanice surove nafte brent je v sredo zabeležila največji absolutni padec vrednosti v enem dnevu, saj je cena terminske pogodbe s 128 dolarjev padla na 111 dolarjev na sod.

Poleg pestrega dogajanja pri trgovanju s terminskimi pogodbami za surovo nafto smo bili v sredo deležni nadpovprečno velikih premikom tudi na področju vrednosti terminskih pogodb za naftne derivate in zemeljski plin. Po (enostranski) razglasitvi neodvisnosti Donecka in Luganska 21. februarja letos je vrednost terminskih pogodb za naftne derivate zaradi uvedbe sankcij proti Rusiji poletela v nebo. Vrednost terminskih pogodb za dizelsko gorivo z dobavo v Evropi je od dneva razglasitve do srede popoldan zrasla za več kot 70 odstotkov. Potem pa se je zgodil preobrat in vrednost terminskih pogodb za dizelsko gorivo je v zadnjih urah trgovanja upadla za 15 odstotkov. Še večjih premikov smo bili deležni pri terminskih pogodbah za zemeljski plin. Zaradi grožnje z motnjami preskrbe z ruskim zemeljskim plinom je cena zemeljskega plina na evropskih borzah dobesedno eksplodirala. Cena plina na amsterdamski borzi je iz 71,85 evra za MWh od 21. februarja do 7. marca zrasla na 212 evrov za MWh, še isti dan pa je ta terminska pogodba dosegla vrtoglavih 335 evrov za MWh. Podobno kot v preostalih dveh predstavljenih primerih smo tudi pri zemeljskem plinu v sredo doživeli močan popravek vrednosti navzdol, saj se je trgovanje s terminskimi pogodbami na zemeljski plin (z dobavo na Nizozemsko) zaključilo pri 147,8 evra za MWh. Vrednost terminskih pogodb za zemeljski plin je tako v enem samem trgovalnem dnevu izgubila 30 odstotkov oziroma, upoštevaje torkov lokalni vrh 335 evrov za MWh, več kot polovico. Kljub tem znatnim popravkom vrednosti terminskih pogodb so cene energentov še vedno krepko višje, kot so bile pred 21. februarjem letos, kar ne nazadnje že občutimo v naših denarnicah.

 

Sašo Šmigić

O avtorju: Sašo Šmigić

Sašo Šmigić je diplomiral na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Od leta 2006 je bil zaposlen kot upravitelj na borznoposredniški družbi KD BPD, od marca 2008 pa kot upravitelj v družbi za upravljanje Generali Investments (prej KD Skladi), kjer je leta 2013 postal pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja analiz. Upravlja sektorski sklad Generali Surovine in energija ter v razvijajoče trge usmerjene sklade Generali Novi trgi, Generali Indija - Kitajska in Generali Latinska Amerika. Septembra 2023 je nastopil 4-letni mandat člana uprave družbe Generali Investments d.o.o.