Vrnitev zaupanja

Končalo se je leto 2012, ki je investitorjem prineslo lepe donose. Seveda eno leto v dolgoletni perspektivi posameznega varčevalca ne predstavlja večjega pomena, a vseeno je lepše gledati zelene kot rdeče številke.

Leto dni nazaj smo v kolumni pisali, da bo 2012, tako kot 2011, izredno zahtevno, vendar se lahko nadejamo boljših donosov. V začetku lanskega leta so nas pestile težave, kot so recesija v nekaterih evropskih državah, ohlajanje kitajskega gospodarstva in visoka inflacija v Indiji. Posledično so bili potrošniki izredno zahtevni subjekti, saj so zahtevali več za manj denarja, obenem pa je vsa negotovost negativno vplivala na njihovo razpoloženje. Gospodinjstva so zato več varčevala in manj trošila, podobno pa so počele tudi nekatere evropske države. Vseeno so politiki nekatere težave uspešno premostili, Grčija še vedno ostaja v evroobmočju, Italija je spremenila dobršen del zakonodaje in prevetrila poslovanje države, uspešno se vrača tudi Irska. Če prištejemo še Kitajsko, ki ponovno beleži boljše podatke, lahko zaključimo, da se pozitivne zgodbe po gospodarstvih širijo in s tem se počasi vrača zaupanje med poslovnimi subjekti ter med potrošniki.

Seveda smo vse prej kot v razcvetu, vendar so pogoji za podjetja in podjetnike precej boljši kot leto dni nazaj. še vedno pa ostajajo izredno zahtevni, konkurenca pa ogromna. Dober menedžment, ki se zna prilagajati na trenutne razmere, je ključen za uspeh. To so pokazala predvsem ameriška podjetja, ki so se uspešno prilagodila že v letih 2009, 2010,  v letih 2011 in 2012 pa žela uspehe. Vseeno morajo podjetja še naprej iskati nove trge, nižati stroške, saj samo tako lahko zadovoljijo zahteve investitorjev. Ti so spoznali, da bo potrebno biti v prihodnjem obdobju bolj selektiven pri investicijah. V letošnjem letu lahko pričakujemo ponovno prebujenje pozabljenih podjetij in gibanje trgov podobno letu 2012. Vmes pa sigurno pride kakšna težava, ki bo bolj konkretno zamajala trge, vendar je danes še vedno na 20. strani časopisa in ji nihče ne posveča večjega pomena.

Načrti glede investiranja v letu 2013 ostajajo enaki: počasi in preudarno. Vroče zgodbe pustimo ob strani, saj investiramo na dolgi rok. O svojih naložbah je treba pridobiti čim več informacij in redno spremljati, kaj se z njimi dogaja.

Borzni indeksi posameznih držav v letu 2012

David Zorman, KD Skladi