Valute

Včasih se zdi, da bi prebivalci modrega planeta potrebovali neko zunanje mnenje o dogodkih in s tem soočenje z realnostjo. Že samo na ravni Evrope je zanimivo brati mnenja o političnem dogajanju iz dveh po prebivalstvu največjih ekonomij, Kitajske in Indije. Ob odločitvi Velike Britanije, da zapusti Evropsko unijo, so si bili skoraj edini v mnenju, »saj ni res, pa je«.

Zgoraj omenjeni najhitreje rastoči ekonomiji bosta v naslednjih desetletjih prevzeli globalno gospodarsko pobudo. Za dokaj enakovredno konkuriranje v svetu je bil koncept širjenja EU, prostotrgovinski sporazumi povsem na mestu. Začetek balkanizacije Unije z izstopom Velike Britanije pa dejansko hromi gospodarsko moč regije in ji dolgoročno zmanjšuje pomembnost.

Da se bo pomembnost Evrope začela približevati deležu prebivalstva v svetu, nakazuje že revizija košarice valut Mednarodnega denarnega sklada za posebne pravice črpanja (SDR). V letošnji reviziji konec septembra so prvič v delovanju institucije vključili kitajski Reminbi, in sicer v višini 10,92 odstotka, na račun evra, ki je izgubil dobrih 6,5 odsotne točke in je padel na 30,93 odstotka, ter britanskega funta, ki se je znižal za dobre 3 odstotne točke, na 8,1 odstotka. Preostanek pa sta izgubila japonski jen (dobro odstotno točko) in ameriški dolar (0,2 odstotne točke). Pomembnost omenjenega je predvsem v dejstvu, da številne državne zakladnice omenjene uteži uporabljajo za primerjalni indeks deviznih rezerv.

Na drugi strani pa je v vodilni britanski politični stranki med drugim in petim oktobrom potekal kongres, ki je bil v znamenju nacionalizma, socializma ter protekcionizma. Z zaušnico globalizaciji in hitremu ter trdemu izhodu iz EU je tudi predsednica vlade Mayeva končala sklepni nagovor.
Naslednji dan pa je bil v znamenju največjega tektonskega premika na trgu prosto trgovalnih valut. Vrednost britanskega funta v primerjavi z dolarjem je sicer znotraj nelikvidnega azijskega trga upadla čez dan dobrih 6 odstotkov in kljub intervenciji končala trgovalni dan 1,5 odstotka nižje. Kljub iskanju vzroka za silovit trenutni valutni upad v raznih algoritmih, robotskih trgovanjih ali človeški napaki je jasno, da Velika Britanija v finančni javnosti izgublja svoj preferenčni status.

Omenjena depreciacija bo pomembna tudi za nadaljnje ukrepanje angleške centralne banke (BOE), saj so se inflacijska pričakovanja krepko zvišala. BOE je tako vse bolj v primežu nacionalnega interesa in s tem koncepta neodvisnosti. Neodvisnost pa je mogoče enačiti z zaupanjem in stabilnostjo.
Globalni finančni trg je med seboj izjemno prepleten. Kapital pa v džungli negotovosti vedno prvi najde pot. Zato je smiselno razmisliti o aktivnem upravljanju finančnega premoženja. S tem se je namreč mogoče izogniti marsikateri pasti.

Primož Cencelj, CFA, upravitelj