V Nemčiji previden optimizem

Že nekaj časa govorimo in pišemo o napihovanju balona na praktično vseh trgih, obvezniškem, delniškem, nepremičninskem itd. Vse postaja zelo drago, gledano s katere koli zgodovinske perspektive. Centralne banke še nikoli v zgodovini niso tako orkestrirano spustile obrestnih mer v negativno območje ter s takim tempom ustvarjale denarja iz nič. Zaradi tega so se trgi znašli v neznanih vodah, saj je eksperimentiranje politikov in centralnih bankirjev ustvarilo unikatno situacijo, iz katere ni videti izhoda. Naslednja velika kriza bo verjetno razgalila vse neumnosti, ki jih politiki in bankirji počnejo s široko podporo volivcev. A vse to kupovanje časa ustvarja vse večjo negotovost v podjetjih, ki težko načrtujejo investicije s povratno dobo deset ali več let, če vidijo samo 3 mesece ali 6 mesecev v prihodnost. S tega vidika je bil obisk konference 140 nemških srednje velikih podjetij in multinacionalk prejšnji teden zelo zanimiv.

Na splošno je bil v tako nepredvidljivem okolju zanimiv previden, a vseeno zelo izražen optimizem glede prihodnosti. Nemška podjetja zaupajo v kakovost in superiornost svojih izdelkov. Prepričana so, da se jim bo, ne glede na okoliščine, uspelo prilagoditi izzivom ter poslovati donosno in uspešno. Rahlo se spreminja paradigma rasti, saj je v pretekli petletki velik del rasti prišel s trgov v razvoju, zdaj pa v ospredje vse bolj stopajo digitalizacija poslovanja ter nove tehnologije in internet stvari. Tako je recimo BMW prepričan, da mu tesla zanj ni prevelika grožnja in da bo imel v treh letih zmogljivejši električni avtomobil. Deutsche Post z DHL v Amazonu kljub njegovemu naskoku na logistiko, ne vidijo grožnje, ampak zgolj priložnost. Siemens je pripravljen na vseh področjih. Po njihovo je sicer problematično pomanjkanje predvidljivosti, saj je težko graditi ali obnavljati velike infrastrukturne projekte v nepredvidljivem okolju ter če politiki kar naprej spreminjajo pravila igre. A se prilagajajo temu. Skrajšali so postopke odločanja in sprejemanja odločitev, z nakupom Gamese so vstopili na trg zelene energije, prevzemajo tudi nekaj specialističnih programskih podjetij, s katerim digitalizirajo tako plinske turbine kot tudi oddelek medicinske opreme.

še bolj presenečajo srednje velika podjetja, ki so običajno nišni igralci, a v svojih nišah obvladujejo 20 do 40 odstotkov trga in so tržni voditelj. V Gea Group menijo, da bo še naprej vsak drugi liter piva ter vsak četrti liter mleka v svetu procesiran na njihovih strojih, saj manjši tekmeci vse težje zagotavljajo konstantno visoko kakovost prehranskih izdelkov. Siemens je Osram leta 2013 izločil iz podjetja ter ga uvrstil na trg, ker je kazalo, da imajo žarnice vse manj prihodnosti. V samo treh letih je menedžment prenovil podjetje, izdelavo žarnic in svetil so letos prodali kitajskim vlagateljem, sami pa so se usmerili na tehnološko zahtevna svetila LED, infrardeče oddajnike, industrijska svetila itd., vse to pa temelji na čipih ter programski opremi. Symrise, podjetje z 2,6 milijarde evrov prodaje, maržo EBITDA med 18 in 22 odstotkov v zadnjih 10 letih ter 12-odstotnim svetovnim tržnim deležem v segmentu aromatov, izvlečkov ter eteričnih olj, stavi na okoljsko ozaveščenost vračanje k naravi.

Skratka svet je postal bolj nepredvidljiv, a s prilagodljivostjo ter konzervativnim načrtovanjem poslovanja nemška podjetja vidijo prostor za uspešno rast tudi v prihodnje. Zato mislim, da je kljub pričakovanim večjim nihanjem na borzah za pokojnino smiselno varčevati tudi v delnicah ima smisel.

Aleš Lokar, pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja upravljanja