Umetna inteligenca, inflacija, obrestne mere, geopolitični izzivi in priložnosti na kapitalskih trgih v letu 2024

Za nami je še eno presenetljivo leto. Tudi uradno na Zemlji živi 8 milijard ljudi. Presenetila nas je še ena vojna. Lani ob tem času je večina ljudi pričakovala, da bo ameriško gospodarstvo že v recesiji; namesto tega je v tretjem četrtletju letošnjega leta raslo z neverjetno letno hitrostjo 4,9 %, k temu je veliko pripomogla tudi umetna inteligenca. Gospodarstva po vsem svetu so se izkazala za presenetljivo odporna, saj so centralne banke zvišale obrestne mere, inflacija pa se je znižala.

 

Navkljub vsem globalnim izzivom je za nami še eno izjemno leto na globalnih kapitalskih trgih, kjer doseženi donosi v letu 2023 močno presegajo pričakovanja.

 

OGLEJTE SI POSNETEK SREČANJA

 

Kakšno leto 2023 je za nami

Optimizem tako v ZDA kot v Evropi prinašajo ugodni podatki o inflaciji, ki se umirja, kar spodbuja pričakovanja na občutno nižje obrestne mere v prihodnjem letu.

Občuten padec splošne inflacije v ZDA v zadnjih mesecih je šel zlasti na račun nižjih cen energentov, predvsem nafte, cena katere se giba okrog 70 dolarjev za sodček. Vzpodbudna pa je za inflacijske trende deflacija v največji svetovni industrijski sili, Kitajski. Cene v ZDA uvoženih izdelkov so ta mesec dosegle največji upad odkar jih merijo, zato lahko pričakujemo večji vpliv na cene končnih izdelkov tudi v ZDA in Evropi v prihodnjih mesecih, ko se stare zaloge porabijo in odprodajo in na police pridejo cenejši izdelki.

Raven obrestnih mer tudi v evrskem območju ostaja nespremenjena, obenem pa je precej nižja kot v ZDA. Kljub nizki gospodarski rasti in jedrni inflaciji, ki pada hitreje kot čez lužo, je bila pri napovedih za prihodnje leto predsednica ECB Lagardova precej bolj zadržana od Powella. To je okrepilo vrednost evra, medtem pa evropske delnice vztrajajo blizu najvišjih nivojev letos.
Pri švicarski in angleški centralni banki ključnih obrestnih mer niso spreminjali. Za še en dvig so se odločili na Norveškem, kjer inflacija vztraja blizu 5 %. Indeks nabavnih managerjev PMI za evrsko območje je še sedmi mesec zapored pod 50 kar pomeni, da se možnosti za recesijo višajo.

Tudi na Kitajskem se leto izteka v skladu z dogajanjem v preteklih dvanajstih mesecih. A v nasprotju z razvitimi trgi, na kitajskih borzah prevladuje rdeča barva. Ob vse bolj trdovratni deflaciji, krizi na nepremičninskem trgu in sila negotovi gospodarski klimi, vlagatelji upajo na obsežnejši finančni stimulus, s katerim bi kitajska vlada v prihodnjem letu uspela obuditi gospodarsko rast.
Okrevanje na trgu obveznic se nadaljuje in je po zasedanju ameriške centralne banke dobilo dodaten pospešek. Močno so se znižale tudi zahtevane donosnosti na visoko tvegane podjetniške obveznice. Marsikatero visoko zadolženo podjetje zato nekoliko lažje diha še pred prvim znižanjem ključne obrestne mere.

Povzetek pričakovanj v letu 2024

Leto 2024 je pred nami. Zaznamovale ga bodo centralne banke z nižanjem obrestnih mer. Fed napoveduje tri, ECB je pri tem bolj previdna, a trg v obeh primerih pričakuje hitrejše in močnejše nižanje obrestnih mer kot to napovedujejo centralne banke. Ta razkorak v napovedih in pričakovanjih predstavlja precejšnje tveganje za trge in lahko prinese popravek na trge. Ekonomska aktivnost se upočasnjuje, čeprav svetovno gospodarstvo ostaja na poti rasti. Razvita gospodarstva, predvsem Evropa, pa tudi ZDA, lahko v prvem polletju 2024 zdrsnejo v plitko recesijo, slednje pa je pogosto, ne pa vedno, povod za popravek na borzah. Oboje, politika centralnih bank in pričakovanje recesije, prinašata negotovo prvo polletje na kapitalske trge, kar bodo vlagatelji, ki znajo in zmorejo videti čez kratkoročna nihanja, znali izkoristiti za dodatne vložke.

Za leto 2024 so napovedi na kapitalskih trgih zmerno optimistične. Glavni indeksi naj bi po napovedih investicijskih bank zrastli, rastli bodo tudi dobički podjetij. Predvsem pa ostajajo zelo pomembni dolgoročni ekonomski in socio-družbeni trendi.

  • Tehnologija še naprej osvaja prej nepoznana področja. Umetna inteligenca oziroma AI predstavlja rast. Industrija se avtomatizira in digitalizira.
  • Trajnostnost in ESG postajata vse pomembnejša načina investiranja. Varčevanje z energijo, zelena energija, recikliranje in varovanje okolja rišejo nove investicijske priložnosti.
  • Prebivalstvo v razvitem svetu se stara, v razvijajočem pa zori in ustvarja nov močan srednji sloj. To prinaša spremenjene navade potrošnikov in izzive ter priložnosti za globalna podjetja s področja potrošnih dobrin, storitev, zdravstva, …

Trendov je še več in v čim širšem pogledu jih bomo poizkušali donosno zajeti v portfelje Generali Krovnega sklada. A vendarle naše priporočilo za 2024 ostaja podobno kot v 2023. Globalno razpršen portfelj oziroma kombinacija obvezniških in delniških naložb predstavlja pravo mešanico donosa in varnosti za večino vlagateljev in je najboljši odgovor na izzive, ki jih prinaša leto 2024. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Ta se je skozi zgodovino izkazal kot najboljši pristop, saj se z njim izognemo tveganju, da naložbo kupimo na vrhu, hkrati pa nihaje na kapitalskih trgih izkoristimo sebi v prid.

Zaključek

V nenehno spreminjajočih se okoliščinah, ki so edina stalnica na kapitalskih trgih, imamo v družbi Generali Investments samo eno pomembno poslanstvo: zagotoviti kakovostno, urejeno, dolgoročno donosno in raznovrstno storitev upravljanja premoženja, tako da lahko vsakemu od vlagateljev pomagamo najti njemu primerno naložbeno rešitev in jo zanj tudi uresničimo. Za nami je uspešno leto na kapitalskih trgih, kar 8 od 15 podskladov od začetka leta do danes dosega dvomestne donose.

V leto 2024 bomo v družbi Generali Investments zakorakali zelo optimistično in praznično. Vedno znova se pohvalimo, da smo najstarejša in prva družba za upravljanje v Sloveniji, ki upravlja tudi najstarejši slovenski vzajemni sklad. V prvih dneh marca bo družba Generali Investments praznovala svoj trideseti rojstni dan.

Ob tem se zahvaljujemo vam, zvestim, vlagateljem. Z vami smo zgradili trden, na strokovnosti, profesionalnosti in zaupanju temeljujoč odnos. Ponosni smo, da za vse to, s posluhom za vsakega vlagatelja posebej, skrbijo najboljši upravljavci in najboljši finančni svetovalci v Sloveniji.

Srečno v 2024!

Poglejte si posnetek srečanja z vlagatelji, kjer je ekipa upraviteljev družbe Generali Investments predstavila svoj pogled na leto 2024.