Tokrat je drugače

Eden najpogosteje zlorabljenih borznih izrekov. Naj pojasnimo, izrek pojasnjuje, da je vsaka situacija nova, edinstvena, zato je prihodnji razvoj dogodkov nepredvidljiv. Zgodovina se ne ponavlja. Pa se res ne? Keynes je že davnega leta 1936 uporabil termin živalski duh (v originalu Animal Spirits) in s tem označil instinkt, navade in čustva, ki določajo vedenje ljudi, zaradi česar se ne razlikujemo bistveno od živali. A kako se to odraža na borznem parketu?

Trgi v razvoju krvavijo že od poletja 2011, medtem pa razviti trgi nadaljujejo z rast. Trend je še posebno očiten od lani jeseni, ko je FED napovedal, zmanjšanje tiskanja denarja. To je povzročilo rast zahtevanih donosnosti najbolj varnih obveznic, posledično pa se je tok denarja, ki je prej drl na trge v razvoju, obrnil. Ta trend se je stopnjeval, tečaji na borzah so bili vse nižje, padati so začele tudi lokalne valute, svoje pa so dodali še politiki s počasnim ali včasih neumnim ukrepanjem. Stampedo vlagateljev skozi majhna vrata je v zadnjih 14 dneh povzročil pravo paniko. Živalski duh v vsem svojem sijaju. Logika je šla ven skozi okno, zavladalo je mišljenje «reši se, kdor se more«. Drži, stanje na trgih v razvoju ni rožnato. Koncept gospodarskega razvoja se je izpel in treba ga bo spremeniti. Izdelava izdelkov z nizko dodano vrednostjo in njihova prodaja na trge Evrope in ZDA je zaradi naraščajočih plač na Kitajskem, v Turčiji ali Indiji vse manj donosen posel, istočasno pa rastoči srednji razred, ki kupi vse več izdelkov z višjo dodano vrednostjo, narejenih v ZDA ali Evropi, povzroča neravnovesja v javni in plačilni bilanci. Zato so se pojavili komentatorji, ki pravijo, da je zgodba trgov v razvoju končana, da bo tam vladala zima naslednjih 10 let ter da za temi borznimi padci ne bo odboja. Da je tokrat res drugače.

A vlade držav v razvoju se zavedajo pomembnosti sprememb. Kitajska je jeseni 2013 sprejela paket ukrepov, ki bodo popeljali gospodarstvo k večji liberalizaciji, manj državnega vmešavanja, večjo domačo potrošnjo, nov cikel razvoja. Druge države sledijo, nekatere sicer še živijo v zanikanju in krivijo zlobne tujce, a ura resnice se bliža. V vseh državah je zadaj zelo močna in neustavljiva ekonomska sila. Rastoči srednji sloj. Ta zahteva spremembe, da bo ohranil pridobljene ugodnosti ekonomskega razvoja. Spremembe so tako nujne in jih ni mogoče ustaviti, to bo pa privedlo do novega borznega vzpona. Zato tudi tokrat ni nič drugače. Po padcu bo sledila vnovična rast, delnice so praktično najcenejše v zadnjih 10 letih, potenciala za rast je veliko. Preudaren vlagatelj ne bo lovil dna, ampak bo nakupe začel, ko so vrednotenja ugodna.

Aleš lokar, KD Skladi, d. o. o.