To so razlogi, zakaj vam premoženje raste prepočasi

V Sloveniji ljudje še vedno najbolj zaupajo varčevanju na banki, ki pa dandanes žal ne ustvarja večjih donosov. Poznamo kar nekaj izgovorov ljudi, zakaj se ne radi odločajo za vlaganje v vzajemne sklade.

 

 

Nekateri od teh razlogov so:
Pomanjkanje znanja in izkušenj. Mnogi ljudje ne razumejo, kako delujejo vzajemni skladi. Za učinkovito vlaganje v sklade ne potrebujete predznanja iz upravljanja premoženja. V skladih
so vaša sredstva razpršena. Delovanje borznega trga in spremljanje vrednosti posameznih delnic lahko mirno prepustite strokovnjakom.

Nekateri ljudje verjamejo, da lahko sami ustvarijo boljše donose. To je lahko res, vendar je to tudi zelo težko. Večina ljudi nima časa ali znanja, da bi lahko uspešno upravljala s svojimi naložbami.

Pomanjkanje sredstev. Nekateri ljudje preprosto mislijo, da nimajo dovolj sredstev, da bi začeli vlagati v vzajemne sklade. Mnogi menijo, da za učinkovito vlaganje potrebujejo več deset tisoč evrov, vendar to preprosto ni res. Že manjša vplačila v višini 30 EUR mesečno lahko ob dolgoročnem varčevanju prinesejo
večjo finančno varnost.

Izgubil bom ves vložek. Vložki v skladih nihajo dnevno in v kratkem obdobju se lahko zgodi, da je vrednost nižja od vložene. Pomembno je investirati dolgoročno, saj se v daljšem obdobju nihanja uravnajo in omogočijo zadostno presežno donosnost. Dolgoročno se zmanjša verjetnost izgube in se ustvari primeren donos. Potrpežljivost in vztrajnost sta tu pomembna dejavnika.

– Odločim se lahko kasneje. Vsak dan, ko preložimo odločitev o vlaganju pomeni, da bomo skozi varčevanje na koncu pridobili manj dobička. Prej začnemo, bolje bo, saj bo donosnost lahko večja.

– Vzajemni skladi so preveč tvegani. Obstaja veliko vzajemnih skladov z nizkim tveganjem, ki so primerni za vlagatelje, ki želijo
zmanjšati tveganje.

– Premlad ali prestar sem, da bi varčeval. Za varčevanje niste nikoli premladi. Prej boste začeli varčevati, prej boste lahko dosegli svoje finančne cilje. Enako je s starostjo. V primeru, da so vse vaše finančne obveznosti že zapadle, si lahko privoščite višja mesečna vplačila, kar pomeni, da boste svoj finančni cilj dosegli prej.

 

Posledica vseh teh razlogov je, da finančno premoženje povprečnega slovenskega gospodinjstva raste počasneje kot v ostalih zahodnoevropskih državah.

Nekateri ljudje preprosto ne vedo, kako začeti vlagati v vzajemne sklade. Če razmišljate o vlaganju v vzajemne sklade, je pomembno, da določite svoje finančne cilje ter da se posvetujete s finančnim svetovalcem. Le ta vam lahko pomaga pri izbiri pravih skladov za vaše potrebe. Začnite vlagati mesečno ter redno z majhnimi zneski in s tem se bo zmanjšal vpliv tveganja in izkoriščen bo potencial za višje donose. Bodite potrpežljivi. Vlaganje v sklade je dolgoročna
naložba.

 

 

 

 

O avtorju: Sonja Lovše Bambič

Finančna svetovalka z večletnimi izkušnjami, ki je v družbi Generali Investments (prej KD Skladi) zaposlena že od leta 2005. Z vlagatelji ustvarja dolgoročni odnos, ki temelji na zaupanju, strokovnosti, transparentnosti, doslednosti in etičnosti. Vsak dan se srečuje z načrtovanjem strankinih finančnih pričakovanj in plemenitenjem njihovega premoženja.