To je glavna napaka, ki jo lahko storite pri varčevanju

Slovenci smo pregovorno varčen narod. Podatki kažejo, da si znamo »odtrgati od ust« in »dati na stran«, a tu se zastavlja ključno vprašanje - ali res varčujemo na način, ki bo ohranjal vrednost naših prihrankov ali jih celo plemenitil?

Vrednost prihrankov je na dolgi rok namreč odvisna od tega, kje in kako varčujemo, prav tu pa v primerjavi z ostalimi državami sveta Slovenci precej zaostajamo. Slovenci smo tradicionalni varčevalci, kar pomeni, da večino svojih sredstev zadržujemo na bankah in ne v vzajemnih skladih.

Nalaganje prihrankov v banke je pomanjkljiva varčevalna strategija, predvsem zaradi inflacije, ki čez leta počasi razkraja vrednost naših sredstev. Zato je investiranje v sklade veliko bolj modra odločitev, saj prihranke ne samo ohranja, pač pa tudi bogati.

Prihranki, ki jih naložimo v vzajemne sklade, bodo na dolgi rok rasli, hitrost rasti in končna vsota pa sta odvisni od stopnje tveganja, ki ste jo kot vlagatelj pripravljeni sprejeti. Ko se odločate za varčevanje, je pomembno, da se posvetujete z našim finančnim svetovalcem, ki vam bo znal svetovati in varčevalni načrt prilagodil vašim zmožnostim in željam.

 

Oglejte si izsek iz našega webinarja in spoznajte, kako varčujemo Slovenci v primerjavi s tujino.

Naslovna fotografija za video izsek Kako varčujemo Slovenci v primerjavi s tujino

Celotni posnetek finančnega webinarja z naslovom Netflix, Apple, Google, Amazon in priložnosti za varčevanje se nahaja na tej podstrani.