Svetovni teden denarja

Svetovni teden denarja – Global Money Week, ki ga koordinira mednarodna neprofitna organizacija Child and Youth Finance International (CYFI), bo letos potekal med 25. in 31. marcem 2019. Namen kampanje je ozaveščanje otrok in mladih o finančnih zadevah, preživljanju, samostojnem upravljanju denarja in podjetništvu. Vsako leto se v tem času odvijajo številni dogodki namenjeni finančnemu izobraževanju. Tudi v Sloveniji bodo potekala izobraževanja mladostnikov. Na Ljubljanski borzi bodo od 25. do 27. marca potekali dnevi odprtih vrat. Dogodek bo letos ponovno nosil ime 'Gremo na borzo'.

 

     

 

Svetovna kampanja se je začela leta 2012, letos pa tako obeležujemo že 8. Svetovni teden denarja. V sedmih letih se je kampanja dotaknila življenj 32 milijonov otrok in mladih v 169 državah po vsem svetu, sodelovalo pa je že 52 tisoč organizacij. Partnerji kampanje so Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj, Afriška Unija, Evropski parlament, Evropska komisija, UNICEF in drugi. Slovenija pri kampanji sodeluje že od leta 2014, družba KD Skladi pa se je gibanju pridružila v letu 2017.

Ljubljanska borza meni, da je finančna pismenost eden izmed najpomembnejših temeljev za uspešno prihodnost vsakega posameznika. S finančnimi odločitvami se srečujemo na vsakem koraku: ko se odločamo o smeri študija, ko rešujemo stanovanjski problem, ko izbiramo službo in nenazadnje vsakodnevno pri opravljanju nakupov. Ker je borza institucija, katere pomembno poslanstvo je tudi finančno opismenjevanje, so letos s tem namenom ponovno organizirali tradicionalni letni dogodek ‘Gremo na borzo’, namenjen srednjim šolam in fakultetam. Pri projektu bodo sodelovali številni slovenski strokovnjaki s področja financ, sodelovali pa bomo tudi mi. Družba KD Skladi je pripravila predavanje, ki ga bo vodila finančna svetovalka Sonja Lovše Bambič in predstavila vse kar je treba vedeti o varčevanju v skladih.