Surova nafta najnižje po letu 2009

Cena terminske pogodbe za januarsko dostavo severnoameriške mešanice surove nafte je včeraj na newyorški borzi prvič po nastopu globalne finančne krize zdrsnila pod 35 dolarjev na sodček. Cena surove nafte, merjena v ameriških dolarjih, je letos izgubila že slabih 32 odstotkov vrednosti, negativno vzdušje med investitorji pa je na zgodovinsko visoki ravni.

Prekomerna ponudba surove nafte naftnega kartela OPEC, ki je glavni razlog za velik padec cene surove nafte v zadnjem letu in pol, se bo po zadnjih napovedih iranskega ministrstva za energetiko v prihodnje še dodatno okrepila. Po podatkih IEA (International Energy Agency) naj bi OPEC z namenom kratkoročnega maksimiranja proizvodnje opustil kvote črpanja surove nafte, zaradi česar naj bi bili svetovni naftni trgi preplavljeni s presežno količino vsaj še večino naslednjega leta. Do dodatnega povečanja presežne ponudbe bo prišlo, kljub temu da smo letos zaradi cenovne vojne, ki jo je preostalemu (naftnemu) svetu poleti lani napovedal OPEC, priča največjemu padcu proizvodnje preostalih proizvajalcev (ki niso del OPECa) po letu 1992. Upanje, da bi zaradi trenutnih nizkih cen nafte Iran za nekaj časa prestavil za januar 2016 načrtovano vrnitev na mednarodne energetske trge, je nedavno razblinil namestnik iranskega ministra za energetiko, ki je izjavil, da bo Iran nadaljeval zastavljeni program črpanja in izvoza surove nafte ne glede na trenutno tržno ceno, kar je ceno terminskih pogodb za januarsko dostavo severnoameriške mešanice surove nafte potisnilo na raven, ki smo ji bili nazadnje priča ob nastopu globalne finančne krize. 

Strmoglavljenje cene surove nafte je močno prizadelo tudi delnice podjetij, ki delujejo v energetskem sektorju. Primarno naj bi se jim letos zaradi padca surove nafte dobički v primerjavi z minulim letom v povprečju znižali za več kot 70 odstotkov, zaradi česar se delnice energetskih podjetij letos uvrščajo na rep razpredelnice po sektorski donosnosti.

Vir: Bloomberg

Sašo šmigić, pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja analiz