So ženske boljši upravljavci denarja kot moški?

Pred časom sem zasledila zanimivi članek na temo ali so ženske boljše upraviteljice denarja od moških in tako sem raziskala odnos žensk do denarja in kako je včasih precej drugačen od moških.

 

 

Dolgo časa je veljalo prepričanje, da je finance najbolje prepustiti moškim. A če pogledamo številke, lahko kaj hitro ugotovimo, da to morda ni bila najboljša ideja. Obstajajo raziskave, ki so preučile, kako profesionalne vlagateljice upravljajo svoje portfelje in v kolikšni meri je njihova strategija v povprečju drugačna – in včasih boljša – od moških. Kaj hitro lahko ugotovimo, da svet financ ni več samo domena moških in prav tako lahko vidimo, da vizionarske ženske, kot je recimo ameriška vlagateljica in ustanoviteljica Cathie Wood, pretresajo trge. Tudi pri nas imamo kar nekaj izjemnih podjetnic in upraviteljic. Vedno bolj v ospredje prihajajo inovativne ženske, ki s svojimi idejami in sodobnimi, vključujočimi pristopi k vodenju pretresajo tudi podjetniško krajino.

Ženske so manj samozavestne glede denarja kot moški

V preteklosti so bile finance prepuščene moškim in časi, ko je ženska morala imeti dovoljenje svojega moža, da je lahko šla v banko, niso tako oddaljeni, kar je pustilo močen pečat in bo potreboval svoj čas, da izgine. Študija ameriške investicijske banke Merrill Lynch je pokazala, da se 68 odstotkov moških počuti sposobnih upravljati svoj portfelj, v primerjavi z 52 odstotka žensk. Morda so moški preveč samozavestni. Raziskave so pokazale, da na področjih povezanih z upravljanjem denarja, ne glede na to, ali gre za finančne odločitve za varčevanje za upokojitev, ali za oceno, da imajo naložbeno znanje, ali za sprejemanje naložbenih odločitev, so se ženske nenehno počutile manj samozavestno kot moški. Po drugi strani pa je lahko pretirana samozavest moških tudi velika pomanjkljivost, ki lahko povzroči večjo škodo, kot nestanovitnost trga ali občasne razprodaje na delniških trgih.

Ženske so bolj konservativne kot moški

Če povečate sredstva na svojem varčevalnem računu ali če povečate svoj portfelj, na borzi ne boste obogateli. Kot kaže zgodovina, nam delnice in delniške naložbe ponujajo najboljši potencial rasti. Kljub temu raziskave kažejo, da ženske običajno vlagajo manj denarja v delnice in delniške naložbe kot moški. Po raziskavah največjega ameriškega upravljavca premoženja na svetu, družbe Black Rock, imajo ženske 68 odstotkov svojega portfelja v gotovini oziroma v denarnih ekvivalentih, v primerjavi z 59 odstotkov moških. Čeprav se to morda zdi varnejše in preprečuje velike padce na borzi, pri ameriškem multinacionalnem podjetju za finančne storitve Wells Fargo menijo, da ženske v svojem portfelju morda ne prevzemajo dovolj tveganja, da bi dosegle dobro ravnovesje med tveganjem in donosom. Medtem ko lahko zdrav portfelj z dostojnim številom delnic ali delniških naložb letno ustvari povprečno 7 odstotkov, lahko portfelj z obveznicami ustvari le približno polovico tega donosa.

Ženske so manj impulzivne kot moški

Glede na študijo družbe Wells Fargo ženske trgujejo za 27 odstotkov manj pogosto kot moški, kar pomeni, da se manj odzivajo na nestanovitnost trga. To je razvidno tudi iz povprečnega števila prijav v njihov naložbeni portfelj: 3-krat na teden za ženske in 5-krat na teden za moške. Leta 1975 ustanovljena družba za upravljanje Vanguard prav tako podpira to teorijo in ugotavlja, da so ženske trgovale 40 odstotkov manj pogosto kot moški. Gre za trend, o katerem poročajo že od zgodnjih 90. let. Kot nekateri morda veste, lahko pretirano trgovanje povzroči izgube: zmanjša neto donos moških za 2,65 odstotka na leto, v primerjavi s samo 1,725 odstotka pri ženskah.

Ženske lahko dosežejo boljšo donosnost naložbe kot moški

Ko že govorimo o donosih, in ker ženske nimajo zaupanja v svoje naložbene sposobnosti, podatki kažejo, da to ni upravičeno. Pri ameriški multinacionalni korporaciji za finančne storitve Fidelity so poročali, da so ženske z letnim donosom portfelja v povprečju presegle moške za 0,4 odstotka. Čeprav se to morda zdi majhna razlika, se le-ta sčasoma spremeni: vloženih 10.000 EUR, z 10-odstotnim letnim donosom, po 30 letih znaša 175.000 EUR. Medtem ko enak znesek z 10,4-odstotnim letnim donosom znaša 194.500 EUR. Ta trend ženskih portfeljev je opazen že od zgodnjih 90. let. Študija, ki jo je izvedla Univerza v Kaliforniji, je prišla do še bolj ekstremnega zaključka in pokazala, da so bili portfelji žensk celo za 1 odstotek boljši od moških. Toda zakaj ti vrhunski donosi? Zato, ker je večja verjetnost, da bodo moški bolj tvegali in špekulirali ter stavili na tako imenovane delnice v slogu loterije, med tem, ko bodo ženske raje sprejele pristop “zmagati na dirki počasi in enakomerno” in bodo vlagale v sklade in ne v specifične delniške naložbe. To je pomenilo, da so imele ženske na splošno bolj raznolike portfelje in so zato običajno doživele manjše izgube. Prav tako ženske bolj gledajo v prihodnost in imajo večjo diverzifikacijo naložb, medtem ko imajo moški do svojega upravljanja bolj odnos, ki temelji na igri na srečo.

So ženske boljši vlagatelji (upravitelji) kot moški?

Kar zadeva njihove osebne naložbe, se zdi, da nižja samozavest ženske vodi v manj tvegane odločitve. Tudi zaradi nižjega dohodka, ki je v povprečju manjši od moških kolegov, ženske vlagajo manjše vsote denarja. Vendar pa se to nadomesti z dejstvom, da so ženske bolj potrpežljive in previdne, manj pogosto trgujejo in tako za svoje račune na splošno dosegajo boljšo donosnost naložbe, saj delajo manj napak. Tudi v profesionalnem svetu so skladi, ki jih vodijo in upravljajo ženske, boljši od skladov, ki jih vodijo in upravljajo moški, saj prav raznolikost vodi do bolj kakovostnega odločanja. Ugotovljeno je tudi bilo, da počasi izginja odpor do tveganja v njihovih osebnih financah. Na koncu empirični dokazi dajejo jasno sliko: portfelji skladov, ki jih upravljajo ženske, za precejšen znesek presegajo portfelje skladov, ki jih upravljajo moški, zlasti če jih projiciramo v prihodnost. Torej lahko zaključim, da ženske postajajo boljši upravljavci denarja kot moški.

 

 

O avtorju: Katja Bogataj Kopriva

Strokovna finančna svetovalka z dolgoletnimi izkušnjami v industriji vzajemnih skladov. V družbi Generali Investments (prej KD Skladi) je že od leta 2006. Njen vsakdanji izziv sta zadovoljstvo strank družbe ter uspešno plemenitenje njihovih portfeljev.