Slabe novice za male delničarje Luke Koper

Referendum o izstopu Velike Britanije iz EU in posledice, ki jih je prinesel, so vlagatelje navdale s previdnostjo, ki se je poznala v prometu.

Kljub temu so bili tečaji na Ljubljanski borzi stabilni, nekatere delnice pa so se do konca preteklega tedna celo nekoliko podražile. Na borzo je prišlo kar nekaj dobrih novic iz podjetij, po drugi strani pa je na žalost nastal nov zaplet v Luki Koper, kjer ima večinski lastnik, država, drugačne interese kot uprava Luke Koper. Tako se na bližnji skupščini spet obeta menjava nadzornega sveta, temu pa pozneje verjetno sledi tudi zamenjava uprave. To so slabe novice za male delničarje našega največjega pristanišča, saj ekonomski interesi države v tem primeru niso enaki ekonomskim interesom vseh drugih delničarjev.

Gibanje tečaja delnice Intereurope (v evrih)V medije je prišla tudi vest, da se bo prodaja Intereurope v jeseni spet začela. V prejšnjem poskusu postopek ni bil uspešno končan, saj banke kot lastnice družbe niso bile zadovoljne s ponujeno ceno finančnega sklada iz Vzhodne Evrope. Letošnje poslovanje Intereurope je veliko boljše, podjetje ustvarja dobiček, tako da so lastniki očitno ocenili, da bo cena v novem poskusu prodaje precej višja. Po objavi te novice se je cena delnice že zvišala za 30 odstotkov. Največji problem primorskega logista pa vseeno ostaja velika zadolženost, zato bi bilo vseeno pametno pred prodajnim postopkom družbo še dodatno razdolžiti s prodajo poslovno nepotrebnega premoženja. 

Dobra novica za delničarje Petrola pa je vsekakor prodaja njihovega poslovnega deleža v družbi Gen I, ki se ukvarja s trgovanjem in prodajo električne energije. Dobra novica predvsem zaradi tega, ker kupnina znaša 45 milijonov evrov, kar bo precej izboljšalo bilančno sliko Petrola. Transakcija bo izvedena v več delih. Petrol se je v preteklih letih močno razdolžil, kar se že pozna pri čistem dobičku in dividendni politiki.

Grega Meden, samostojni upravitelj