Slab začetek, dober konec?

Začetek januarja je bil najslabši začetek prvega meseca, odkar spremljajo dnevne borzne cene. Tudi na mesečni ravni se je letošnji januar približal zgodovinsko najslabšim mesecem, saj je bil najslabši mesec od leta 2009. Če pogledamo zadnjih dvajset najslabših mesecev od leta 1987 naprej in donose, ki so sledili, lahko ugotovimo, da so časi pred nami lahko precej pozitivnejši. V veliki večini primerov so bili po slabih mesecih prihodnji donosi pozitivni. Povprečni donos eno leto po visokem padcu je znašal 15 odstotkov (govorimo seveda za ameriški delniški trg).

Kje pa so razlogi za visoke padce? Trenutno na svetu vlada velika negotovost o stanju kitajske ekonomije. Podatki, ki so sicer skopi, nakazujejo nadaljevanje upada njihovega proizvodnega sektorja. Največjo negativnost o stanju kitajskega in tudi svetovnega gospodarstva pa odraža cena nafte. Nižja cena ima sicer pozitiven vpliv na vhodne stroške podjetij in posameznika, vendar je v tem primeru cena nižja, ker se gospodarska dinamika ohlaja. Težave na eni strani pa lahko globalen svet hitro prestavijo prestavo nižje. Kljub temu so se stvari začele umirjati in po vsesplošni paniki vlagatelji trge ponovno ocenjujejo z nekoliko drugačnega zornega kota. Če pogledamo kitajsko porabo nafte, vidimo, da so lani uvozili 8,9 odstotka več nafte, dnevna poraba pa je znašala 6,6 milijona sodčkov. Osebna poraba na Kitajskem je v zadnji dekadi zrasla več kot 10 odstotkov na leto, kar je velikokrat več kot v zahodnem razvitem svetu. Lani je njihov BDP zrasel za bilijon dolarjev glede na kupno moč. še pred dobrimi desetimi leti je bila ta številka pol nižja. Dejstvo je, da kitajska ekonomija postaja vedno bolj tržno naravnava. Obrestna mera, ki je ključna za pretok denarja znotraj sistema, se je začela oblikovati prosto, kar je prineslo različne šoke. Kapitalsko intenzivna ekonomija je v transformaciji v potrošniško družbo, kar povzroča šoke. Ker je svet globalen, se šoki širijo. Dejstvo ostaja tudi, da lahko po tako visokih padcih še nekaj časa pričakujemo volatilnejše trge. Kljub temu za zdaj ni razloga za umik v popolnoma varne naložbe, zdi se, da so nekatera podjetja oziroma trgi že primerni za nakupe. Vrednotenja posameznih delnic se zdijo razmeroma ugodna, njihovi obeti pa optimistični.

Previdnost ostaja prvo vodilo tudi v prihodnjih tednih, saj se črni oblaki še niso razkadili. Nekatere dolgoročnejše naložbe, ki so prisotne na trendih prihodnosti, pa se lahko počasi dodajajo v portfelje.

David Zorman, upravitelj