Skrbno varčevanje je naložba za boljše in kakovostno življenje

Danes se bomo osredotočili in govorili o vlaganju ter kako ob tem kar se da mirno spati. Dolgoročno vlaganje denarja ni in ne sme postati vaša celodnevna zaposlitev. Prav nobene potrebe ni, da vsak prosti trenutek namenimo spremljanju dogajanja na svetovnih borzah.

 

 

Naš uspeh bo bolj odvisen od tega, ali bomo pozornost namenili pravim stvarem in stvarem, ki so nam bolj blizu.

Na začetku poti se vlagatelji pogosto srečamo z eno izmed naslednjih težav: imamo denar, vendar ne vemo, kam bi ga vložili ali imamo idejo kam bi vložili, vendar nimamo denarja. Obe težavi lahko pri vlagateljih povzročata precej slabe volje. Pomembno je, da ohranimo mirno kri in se zavedamo, da bodo dobre naložbene priložnosti vedno na voljo. Najslabše kar lahko naredimo je, da na vrat na nos vložimo denar v naložbe, ki jih ne poznamo ali vložimo nekam zato, ker smo slišali govorice o dobrih donosnostih. Take naložbe se pogosto ne končajo dobro.

Pred odločitvijo za varčevanje se je smiselno posvetovati s finančnim svetovalcem in narediti finančni načrt. Za uspešno vlaganje je pomembno, da vemo, koliko tveganja si lahko za določeno naložbo lahko privoščimo in kakšen časovni horizont varčevanja je pred nami oziroma koliko časa lahko denar plemenitimo in ga pogrešamo. Nekateri vlagatelji se odločijo vlagati v panoge in sektorje, ki jih poznajo. Če je vlagatelj na primer zaposlen v farmacevtski panogi in jo zelo dobro pozna, bo verjetno tudi vlagal v naložbe, ki so povezane s to panogo.

Vlagatelji nam pogosto zastavijo naslednji vprašanji – kdaj je pravi čas za vstop na trge in v koliko različnih naložb je primerno vlagati. Ko imamo na voljo neko vsoto denarja ali ko razmišljamo o finančni prihodnosti, se zavedamo, da si moramo za prihajajoče čase in potrebe nekaj privarčevati. Varčevanje je smiselno tudi v naložbi, ki nam dolgoročno prinese več kot na primer varčevanje v depozitih. Varčevanje v skladih (delnicah, obveznicah) vlagatelju, zgodovinsko gledano, dolgoročno prinaša večjo donosnost kot varnejše denarne naložbe (depoziti).
Na splošno je naložbe boljše kupovati, ko so poceni, kot pa ko so pregrešno drage. Pravijo, da so poceni takrat, ko o njih nihče ne govori. Pravilo palca pa pravi, da takrat, ko o nakupu govori že vaša frizerka, nikakor ni pravi čas za nakup. Ob tem pa se je treba zavedati, da nam skoraj nikoli ne bo uspelo kupiti točke vzajemnih skladov, delnice itd. v najboljšem možnem trenutku (po najnižji ceni) in jih prodati po najvišji ceni.

Torej kdaj je pravi čas za vstop? Smiselno varčevanje je vplačevanje rednih mesečnih zneskov v več različnih skladov oziroma paket skladov. Z rednimi mesečnimi vplačili vlagatelj manj tvega, da bo vstopil na kapitalski trg v napačnem trenutku, torej lahko vstopa v času rasti ali padanja in lovi povprečje gibanja tečajev. V obdobju rasti vlagatelj mesečno plemeniti svoja sredstva s pozitivnimi donosi, na drugi strani je v obdobju padanja pomembno vztrajanje in sledenje varčevalnemu namenu. Vlagatelj lahko obdobje padanja vrednosti obrne sebi v prid.
Predvsem je pomemben dolgoročni vidik varčevanja. Za vlagatelja so obdobja padanja vrednosti tečajev, zlasti s psihološkega vidika, naporna. Ko je vse negativno, tudi dnevne novice in samo okolje, mora biti vlagatelj trdno odločen, da z vplačili vztraja. Za vztrajnost je lahko na koncu zaradi metode povprečnega stroška nagrajen z višjim privarčevanim zneskom. Veliko vlagateljev se je na primer panično odzvalo na dogajanje na kapitalskem trgu v obdobju zadnje finančne krize, ki nas je pretresla po letu 2008 in izgubilo.

Skrbno varčevanje je naložba za boljše in kakovostno življenje, ki nam omogoča lažje preživljanje vsakega življenjskega obdobja. Samo vi sami lahko poskrbite za to, da boste imeli v prihodnosti dovolj prihrankov. Da boste lahko uresničili dolgoročne cilje, je seveda potrebno, da se že danes odločite za varčevanje. Iz majhnega zraste veliko.

 

O avtorju: Sonja Lovše Bambič

Finančna svetovalka z večletnimi izkušnjami, ki je v družbi Generali Investments (prej KD Skladi) zaposlena že od leta 2005. Z vlagatelji ustvarja dolgoročni odnos, ki temelji na zaupanju, strokovnosti, transparentnosti, doslednosti in etičnosti. Vsak dan se srečuje z načrtovanjem strankinih finančnih pričakovanj in plemenitenjem njihovega premoženja.