Sankcije proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino se že odražajo tudi v bančnem sistemu

Banke z ruskim lastništvom v Evropi se že soočajo z zmanjšanim zaupanjem.

 

Po tem, ko so v soboto zahodne države napovedale stroge sankcije proti Rusiji in izključitev nekaterih bank iz sistema SWIFT, je rubelj v ponedeljek zjutraj v primerjavi z dolarjem in evrom izgubil več kot 30 odstotkov in padel na najnižjo vrednost v zgodovini. Ruska centralna banka je želela omiliti padec rublja z dvigom obrestne mere iz 9,5 na 20 odstotkov, trgovanje na borzi v Moskvi je trenutno ustavljeno. Tujcem je prepovedala prodajo ruskih vrednostnih papirjev, podjetja, ki poslujejo v državi pa bodo primorana vsaj 80 odstotkov svojega denarja pretvoriti v rubelj. Napovedanih je še vrsto drugih ukrepov za podporo domačemu trgu. Moskovska borza je od začetka prejšnjega tedna doživela kolaps in ruski indeks MOEX je od začetka leta izgubil skoraj 40 odstotkov, nov padec se obeta ob ponovnem odprtju trgovanja. Kljub zagotovilom ruske centralne banke, da lahko zagotovi finančno stabilnost, je od sveta izobčeno gospodarstvo trenutno v zelo slabem položaju.

Posledično je bila na ravni Evropske centralne banke in Enotnega odbora za reševanje danes sprejeta odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe AG, ki ima hčerinsko banko tudi v Sloveniji, prekine s poslovanjem. Za komitente slovenske Sberbank banke to pomeni, da se s ponedeljkom zjutraj do srede zjutraj poslovanje banke omeji zgolj na poslovanje s plačilnimi karticami. Ostale storitve začasno ne bodo na voljo, poslovalnice bodo zaprte. A z ministrstva za finance in Banke Slovenije mirijo, da so prihranki do 100.000 evrov zavarovani z jamstvom države.

Nekaj upanja glede celotnega dogajanja prinaša začetek pogovorov med predstavniki obeh držav na ukrajinsko-beloruski meji, a neglede na razplet konflikta je jasno, da nas na vzhodu Evrope in širše čakajo tektonske spremembe.

Vojna v Ukrajini močno vpliva na vse trge, zato tudi v nadaljevanju lahko pričakujemo povečano nihanje delniških trgov. Pričakujemo lahko ukrepe zahodnih držav za stabilizacijo trgov zato je panika odveč. Pričakovana višja inflacija zaradi težav v logističnih verigah in rasti sen surovin ter materialov ponujata predvsem delniške naložbe kot eden izmed načinov, kako zmanjšati negativen vpliv inflacije na prihranke.