Razumevanje tega grafa lahko reši vaše prihranke

Slovenska gospodinjstva privarčujejo velik delež razpoložljivega dohodka in se glede na stopnjo varčevanja uvrščajo v sam vrh evropskih držav. A na drugi strani pa smo za razliko od preostale Evrope zelo konzervativno naravnani.

Še vedno se namreč držimo stare navade – varčevanja v depozitih. Tega smo bili navajeni desetletja, seveda pa so se zaradi številnih svetovnih premikov razmere v tem času zelo spremenile.

Ali res dovolj dobro skrbimo za svoje premoženje?

Tako se danes soočamo z vse nižjimi obrestnimi merami v depozitih, a na drugi strani pa se prihranki gospodinjstev v depozitih večajo. Spodnji graf prikazuje razkol med tema dvema pojavoma. Tu pa se moramo seveda vprašati, kaj to pomeni za naše prihranke in ali res dovolj dobro skrbimo za svoje premoženje.

Graf-Porast depozitev in nižanje obrestnih mer

 

Z vlaganjem v vzajemne sklade lahko presežete inflacijo

Ob naraščajočih prihrankih v depozitih in padajočih obrestnih merah moramo upoštevati tudi neizogiben obstoj inflacije, ki na dolgi rok znižuje vrednost naših sredstev. Ker nismo samo potrošniki, pač pa tudi varčevalci in vlagatelji, moramo svoje prihranke tudi ustrezno zavarovati, da ne izgubijo svoje vrednosti. To storimo tako, da se odločimo za vlaganje v vzajemne sklade in s tem presežemo inflacijo. Tako bomo ohranjali vrednost prihrankov ali pa jih celo plemenitili.

 

Oglejte si izsek iz našega webinarja in odkrijte, ali je varčevanje zgolj v depozitih res najbolj racionalna odločitev